Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)

Pal naast het centrum van Den Haag ligt het Zeeheldenkwartier. Hier vind je de riante daktuin van Conny. Een dakterras van maar liefst 80m² is gelegen op de derde verdieping, boven het huis op de tweede. Niet alleen geniet Conny hier van de vele mooie planten, zoemende bijen en een fijne ruimte om buiten te zitten en te eten, maar er is natuurlijk ook het uitzicht! Bijvoorbeeld op de daken van de oude huizen en de prachtige torens van de Elandkerk, aan het eind van een straat verderop.

Het dakterras, of zeg gerust de daktuin, heeft een U-vorm om de dakopbouw, met aan de ene kant een fijne loungeplek en aan de andere kant het eetgedeelte. Hier staat een grote tafel en kan je heerlijk zitten te eten. Deze plek is goed gekozen, want de eettafel grenst aan een extra keukentje! Tussen de twee terrassen is een smallere strook met nog eens 2 lekkere stoelen.

Overdag is de loungeplek favoriet, om vervolgens voor het eten te verhuizen naar de eetplek. Hier kan je lekker lang blijven zitten en genieten van de avondzon.

Instatuin

Conny deelt haar foto’s graag via Instagram. Je vindt nog veel meer mooie foto’s van haar daktuin vol met bloemen, planten en bijen op @conny.vandenheuvel.roofgarden. Wij volgen haar graag! Jij ook?

Hoe is de daktuin ontstaan?

Conny en haar man wonen al meer dan 30 jaar op deze plek. Ze haden het geluk om na verloop van tijd het huis ernaast erbij te kunnen kopen. Na een verbouwing is ook begonnen aan het dakterras (toen nog een leeg plat dak). Omdat Conny groen mistte, het tuinieren en een plek om buiten te zitten en te eten, besloten ze het dak op te gaan… Hier realiseerden ze hun bijzondere daktuin. Gelukkig heeft haar man een bouwkundig teken- en adviesbureau, zodat alle berekeningen en benodigde tekeningen konden worden gemaakt. Omdat het eigenlijk om twee huizen gaat, is het een riante daktuin geworden.

De daktuin hebben ze zelf aangelegd. Een dakopbouw en trap is gerealiseerd met hulp van een timmerman en een constructeur (via het eigen adviesbureau) heeft alle berekeningen uitgevoerd, in verband met de maximale belasting van de dakconstructie.

Waar anderen een grote uitdaging zouden zien, zagen Conny en haar man deze niet (echt). Zij vonden het juist erg leuk om hun daktuin langzaam steeds iets verder te realiseren.

Hoe zit het met inkijk en privacy?

Op een dakterras is er vaak sprake van inkijk vanuit omringende huizen en/ of flats. Zo ook bij Conny. Veel planten, enkele siergrassen en bamboe geven wat privacy. Voorheen stonden er grote bomen achter het terras (tussen de huizen), die zorgden voor veel privacy. Helaas zijn die inmiddels verwijderd. Hoewel ze nu minder privé zitten als eerst, hebben ze hier weinig moeite mee. Het zijn vooral ramen van slaapkamers die uitkijken op hun terras en de bovenste woning van een naastgelegen flat. Conny kreeg van die bewoners echter nog een leuke reactie: ze blijken enorm te genieten van het groene uitzicht!

Wat vind je het leukst aan je daktuin?

“Ik voel trots als ik op een prachtige zomerdag heel veel soorten bijen en andere insecten zie vliegen op mijn bloemen. Daar kan ik van genieten. Van een bitumen plat dak naar een groene oase in de stad, daar mogen we trots op zijn! Het is ontzettend leuk als je bijvoorbeeld uit kleine lathyrus zaden een toren van bloemen ziet ontstaan, die heerlijk geurt. Ook leuk is om elk jaar weer een mooie goot met balkonbakken te realiseren. Soms zaaien we in deze bakken, of we vullen ze met perkplantjes.”

Wat zijn je favoriete planten? 

Heerlijk geurende Lathyrus (pronkerwt of siererwt) en kleurrijke dahlia’s zijn favoriet. Belangrijk is dat de planten goed worden bezocht door bijen, hommels en vlinders. Op het dakterras vind je ook veel eenjarigen, bloembollen en kruiden. Er staan zelfs enkele fruitboompjes. De bamboe, palm, banaan, Cordyline, grote Strelitzia, kaviaar limoen en druif geven extra sfeer, gecombineerd met de talloze bloemen van eenjarigen en vaste planten.

Verschillende groenblijvende planten geven structuur en wintergroen aan de daktuin. Aan de randen is dat de niet-woekerende bamboe (die ook privacy geeft) en verder nog een olijfwilg (Elaeagnus), schijnhulst (Osmanthus), waaierpalm (Trachycarpus), Cordyline, en Phormium (Nieuw-Zeelands vlas).

Bijen op het dak

Een bijenvolk op het dak? Waarom niet?! Conny is ook imker. In een hoek van de daktuin staat een bijenkast. De bijen deden het fantastisch midden in het centrum! Er zijn zelfs meerdere imkers in de buurt, waaronder de bijen van paleis Noordeinde. Er is dus zelfs kans op koninklijke bijen… 😉

Als de temperatuur oploopt, gaat de bijenkoningin eitjes leggen. Zodra het boven 10 graden Celsius is, vliegen de bijen weer uit op zoek naar voedsel. Een prachtig gezicht!

Vanwege werkzaamheden aan de gevel en een nieuwe bitumen laag, zijn er helaas tijdelijk geen bijen, maar Conny kijkt ernaar uit dat ze weer terug kunnen.

Moestuin op het dak

Op het dakterras van Conny vind je ook veel groenten, verse kruiden en wat fruit. Er wordt dan ook graag uit de eigen (dak)tuin gegeten. Conny maakt bijvoorbeeld soep met verse groenten uit de tuin, zelfgemaakte pesto, hartige courgettekoekjes en ze gebruikt veel verse kruiden in de keuken. Ze houdt er van om te experimenteren. Elk jaar worden weer nieuwe groenten uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld bonen, courgette, tomaten, hete pepers, verschillende soorten sla en natuurlijk aardbeien. De oogst van het fruit is nog niet erg groot, maar het is wel heerlijk om af en toe een vrucht of noot vers uit je eigen daktuin te kunnen eten.

Conny’s tips voor het realiseren van een daktuin

Conny en haar man hebben bevriende buren van een paar huizen verderop geholpen met de aanvraag en het plannen van een dakterras. Inmiddels is dit gerealiseerd en worden ze regelmatig uitgenodigd om er wat te komen drinken. Wil jij ook een mooi (en groen) dakterras of heuse daktuin? Conny geeft tips:

  • Een dakterras realiseren kan niet zomaar. Je dient goed te weten wat er kan en of je dak geschikt is. Laat dit berekenen door een deskundige partij, zodat je zeker weet dat de constructie straks in orde is.
  • Je bent verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen. Ook is er een bouwtekening nodig van het ontwerp van het dakterras.
  • Op basis van een constructie berekening, kan het zijn dat het dak eerst verstevigd dient te worden.  Ook als je dakbedekking ouder is dan 10 jaar, kan je dat beter eerst vervangen.
  • Hou voor je beplanting rekening met de wind. Op een dakterras heb je vaker last van harde wind en drogen planten ook sneller uit door de wind.
  • Kies zwaardere potten en bakken. Als het dan hard waait, blijven de potten staan, of vallen ze hoogstens om op de plek waar ze stonden. Gaat het hard waaien, haal kwetsbare decoratie dan liever even naar binnen.
  • Experimenteer vooral met de planten: In potten en bakken kan vaak veel meer dan in volle grond. Je kunt de grond natuurlijk aanpassen aan de wensen van de plant.

Hoe ziet jouw tuin er uit?

Ben jij ook trots op je kleine tuin, balkon of dakterras? Reageer op dit bericht, of mail ons. Wellicht is jouw tuin straks te zien in onze rubriek “de kleine Tuin van…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder