De gedeelde Balkontuin van Willemijn (6m²)

In de binnenstad van Amersfoort, boven een tapijtenzaak, vindt je dit prachtige plantenparadijsje.

Het balkon mag dan misschien maar 2,5 bij 2,5 meter zijn, maar het staat helemaal vol met mooie planten. Zelfs de metalen trap naar het balkon is begroeid!

Het balkon dient als toegang tot twee appartementen. Nog verder beplanten is dan ook lastig, omdat er een goede doorgang moet blijven bestaan. Gelukkig vinden de buren het juist leuk dat het gedeelde balkon zo mooi en vrolijk wordt beplant (en verzorgd).

“In de zomer stoppen mensen vaak wel even als ze langs ons huis lopen om even omhoog te kijken naar alle bonte plantjes. dat is wel erg leuk, en soms maken we dan ook een klein praatje met ze als we buiten zitten. Naast ons in op de begane grond een parkeerplaats van de tapijtenzaak, en zij hebben daar een aantal grote vlinderstruiken staan, zeg maar gerust bomen. En ook de druif, die door de trap heen groeit, begint daar.”

Afgelopen jaar is er zelfs een minivijvertje bijgekomen. Het is eigenlijk een plantenbak waar geen gaten in zitten, maar gevuld met water en een paar waterplantjes lijkt het al heel wat. Een klein fonteintje op zonne-energie maakt het helemaal af. De merels badderen af en toe heerlijk in de minivijver.

Willemijn houdt van lekker kleurrijke planten en als ze ook nog insecten en vlinders aantrekken is dat helemaal mooi!

“Afgelopen jaar was ik heel blij met onze Dahlia’s, Geranium Rozanne en Liatris. Die laatste noem ik de paarse spiesen.” Zowel de Liatris als de gladiolen doen het erg goed in deze border, ondanks dat daar maar 5-8 cm aarde in zit.

Heb je nog goede tips voor een mooie balkontuin?

  • Begin met een praktische vraag: wat wil ik daar gaan doen? Voor ons was dat een zitplekje en een doorgang naar de voordeuren waar je nog wel goed doorheen kan lopen. Bepaal eerst waar je dat zitplekje wil maken, en hoeveel ruimte dat inneemt, en kijk wat je overhoudt aan ruimte. Wij hebben gekozen voor een kleine border achter het zitje, met planten die vooral de hoogte ingaan, zodat je daar goed kan zitten.
  • Potten op de rand zijn ook erg leuk, en geven ook wat meer privacy.
  • Neem liever een paar grotere potten in plaats van veel kleine potten. Kleine potten drogen veel sneller uit. Je hoeft dus wat minder vaak water te geven.
  • Wissel af in hoogte en formaat. Zo creëer je diepte en lijkt het meer op een tuintje dan op een rijtje potten.

Wil je meer foto’s zien van de leuke balkontuin van Willemijn?

Bekijk dan ook haar account op Instagram: hetkleinstetuintje

Bekijk ook:

Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Moestuin op het balkon, terras of dakterras - moestuinieren

Een moestuin op je balkon of (dak)terras?

Zou je graag een moestuin willen, maar heb je alleen een balkon of (dak)terras? Ook op een balkon of terras kan je groenten, kruiden en fruit telen! Wij geven je graag onze tips voor een moestuin in potten en bakken, zodat jij straks ook kunt genieten van heerlijke verse groenten, kruiden en fruit!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder