De gedeelde Balkontuin van Willemijn (6m²)

In de binnenstad van Amersfoort, boven een tapijtenzaak, vindt je dit prachtige plantenparadijsje.

Het balkon mag dan misschien maar 2,5 bij 2,5 meter zijn, maar het staat helemaal vol met mooie planten. Zelfs de metalen trap naar het balkon is begroeid!

Het balkon dient als toegang tot twee appartementen. Nog verder beplanten is dan ook lastig, omdat er een goede doorgang moet blijven bestaan. Gelukkig vinden de buren het juist leuk dat het gedeelde balkon zo mooi en vrolijk wordt beplant (en verzorgd).

“In de zomer stoppen mensen vaak wel even als ze langs ons huis lopen om even omhoog te kijken naar alle bonte plantjes. dat is wel erg leuk, en soms maken we dan ook een klein praatje met ze als we buiten zitten. Naast ons in op de begane grond een parkeerplaats van de tapijtenzaak, en zij hebben daar een aantal grote vlinderstruiken staan, zeg maar gerust bomen. En ook de druif, die door de trap heen groeit, begint daar.”

Afgelopen jaar is er zelfs een minivijvertje bijgekomen. Het is eigenlijk een plantenbak waar geen gaten in zitten, maar gevuld met water en een paar waterplantjes lijkt het al heel wat. Een klein fonteintje op zonne-energie maakt het helemaal af. De merels badderen af en toe heerlijk in de minivijver.

Willemijn houdt van lekker kleurrijke planten en als ze ook nog insecten en vlinders aantrekken is dat helemaal mooi!

“Afgelopen jaar was ik heel blij met onze Dahlia’s, Geranium Rozanne en Liatris. Die laatste noem ik de paarse spiesen.” Zowel de Liatris als de gladiolen doen het erg goed in deze border, ondanks dat daar maar 5-8 cm aarde in zit.

Heb je nog goede tips voor een mooie balkontuin?

  • Begin met een praktische vraag: wat wil ik daar gaan doen? Voor ons was dat een zitplekje en een doorgang naar de voordeuren waar je nog wel goed doorheen kan lopen. Bepaal eerst waar je dat zitplekje wil maken, en hoeveel ruimte dat inneemt, en kijk wat je overhoudt aan ruimte. Wij hebben gekozen voor een kleine border achter het zitje, met planten die vooral de hoogte ingaan, zodat je daar goed kan zitten.
  • Potten op de rand zijn ook erg leuk, en geven ook wat meer privacy.
  • Neem liever een paar grotere potten in plaats van veel kleine potten. Kleine potten drogen veel sneller uit. Je hoeft dus wat minder vaak water te geven.
  • Wissel af in hoogte en formaat. Zo creëer je diepte en lijkt het meer op een tuintje dan op een rijtje potten.

Wil je meer foto’s zien van de leuke balkontuin van Willemijn?

Bekijk dan ook haar account op Instagram: hetkleinstetuintje

Bekijk ook:

Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Groene daktuin in Den Haag

Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)

Vlakbij het centrum van Den Haag is deze bloemrijke daktuin gerealiseerd. Het groene dakterras vol met bloemen en planten is maar liefst 80m²!

Lees verder