Tuinboeken

Wij zijn gek op tuinboeken! Onze boekenkasten puilen uit met talloze tuinboeken, handboeken, fotoboeken en plantengidsen… We delen onze favoriete tuinboeken graag met je en geven je graag tips welke echt de moeite waard zijn, of zelfs onmisbaar. Bekijk ook onze Tuinboeken Top 10

Er zijn ontzettend veel mooie, leuke en interessante boeken over de tuin en tuinieren. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieeen. Denk aan handboeken, plantengidsen, boeken over tuinontwerp, boeken over tuinieren op weinig ruimte, etc.

Bekijk alle soorten tuinboeken

De Boekentuin

In onze rubriek de Boekentuin geven wij regelmatig leuke boekentips, schrijven we over nieuwe tuinboeken, boekennieuws, tuinspecials en delen we onze favoriete boeken over tuinieren. Hier onze laatste tips:

Bekijk alle boekentips

Boekreviews

Regelmatig schrijven wij reviews van tuinboeken die verkrijgbaar zijn. Van korte review tot uitgebreide boekrecensie; wij delen graag onze mening over de tuinboeken die door ons zijn gelezen.

Heb je zelf een tuinboek geschreven, of ben je uitgever? Stuur ons gerust jouw tuinboek voor een review. Neem hiervoor vooraf wel even contact met ons op.

Bekijk alle boekreviews

Soorten tuinboeken

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met het aanleggen van je eigen stukje groen, tuinboeken zijn een onmisbare bron van inspiratie en kennis. Ze bieden gedetailleerde instructies, prachtige fotografie en praktische tips die je helpen om je tuin tot een bloeiend paradijs te maken.

Er zijn ontzettend veel tuinboeken en tuingerelateerde boeken. Wij richten ons op de informatieve boeken:

1. Boeken over tuinieren op weinig ruimte

Gelukkig zie je ze tegenwoordig steeds meer: tuinboeken die speciaal geschreven zijn met als uitgangspunt de kleine tuin, patiotuin, balkon of (dak)terras. Precies de doelgroep waarvoor onze website is opgericht en een aanzienlijk deel van alle buitenruimtes in ons land!

2. Handboeken en basisgidsen tuinieren

Deze boeken bieden een brede basis aan kennis en zijn ideaal voor beginners. Ze behandelen de basisprincipes van tuinieren, zoals bodemvoorbereiding, plantenkeuze, zaaien, bemesting en onderhoud. Tuin handboeken zijn vaak rijk geïllustreerd en bieden stap-voor-stap gidsen die eenvoudig te volgen zijn.

3. Tuinieren per seizoen

Deze boeken geven gedetailleerde adviezen over wat je in elke seizoen moet doen om je tuin gezond en bloeiend te houden. Ze bieden tips voor planten, snoeien, bemesten en oogsten op de juiste tijdstippen van het jaar, en helpen je om je tuin het hele jaar door te laten stralen. Een papieren variant van onze tuinkalender.

4. Plantengidsen

Plantengidsen zijn handig voor tuiniers die meer willen weten over specifieke plantensoorten. Deze boeken geven gedetailleerde informatie over de kenmerken, groeiomstandigheden, verzorging en ziekten van verschillende planten. Ze zijn vaak gesorteerd op plantensoort, zoals bloemen, bomen, struiken, kruiden, en groenten. Vooral de boeken van specialisten zijn waardevol en bieden vaak meer informatie dan menig online plantengids.

5. Tuinontwerp

Tuinontwerpboeken zijn perfect voor tuiniers die hun buitenruimte willen transformeren. Ze bieden ideeën en inspiratie voor het ontwerpen van tuinen van verschillende stijlen, zoals formele tuinen, cottage tuinen, Japanse tuinen, en moderne landschappen. Deze boeken bevatten vaak plattegronden, foto’s en praktische tips voor het realiseren van je droomtuin.

6. Siertuinen

Siertuinboeken richten zich op het creëren van prachtige, bloeiende tuinen. Ze bieden inspiratie en praktische tips voor het ontwerpen van borders, bloemperken, en andere decoratieve tuinstructuren. Deze boeken benadrukken vaak kleurenschema’s, textuur, en seizoensgebonden bloei om een esthetisch aantrekkelijke tuin te creëren.

7. Moestuinen

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het kweken van hun eigen voedsel, bieden moestuinboeken uitgebreide informatie over het aanleggen en onderhouden van een moestuin. Ze bevatten tips voor het planten van groenten, fruit en kruiden, evenals adviezen over het omgaan met plagen en ziekten, en het oogsten en bewaren van je gewassen.

8. Specialistische tuinboeken

Er zijn ook tal van boeken die zich richten op specifieke onderwerpen of technieken binnen het tuinieren. Denk hierbij aan boeken over snoeien, bonsai, verticale tuinen, tuinieren in de schaduw, permacultuur, of het kweken van exotische planten. Deze boeken bieden diepgaande kennis en zijn ideaal voor tuiniers die zich willen specialiseren in een bepaald gebied.

9. Ecologisch, duurzaam en diervriendelijk tuinieren

Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en het milieu, zijn boeken over ecologisch en duurzaam tuinieren steeds populairder geworden. Deze boeken bieden advies over het gebruik van natuurlijke methoden om tuinen te onderhouden, zoals composteren, waterbesparing, en het bevorderen van biodiversiteit door het aantrekken van nuttige insecten en dieren.

10. Historische en culturele tuinboeken

Voor de liefhebbers van geschiedenis en cultuur zijn er boeken die de ontwikkeling van tuinontwerp en -praktijken door de eeuwen heen beschrijven. Deze boeken kunnen je meenemen op een reis door beroemde historische tuinen en de invloeden van verschillende culturen op tuinieren.

Wat is jouw favoriete tuinboek?