Zo kies je een tuinset of loungeset voor je tuin

Heerlijk ontspannen eten en drinken aan een mooie tuintafel, of lekker relaxen op een fijne loungebank… Zo wil iedereen toch kunnen genieten van zijn of haar tuin, terras of balkon? In een kleine tuin zijn jouw keuzes voor de tuinmeubelen bepalend voor de uitstraling (en functionaliteit) van je tuin. Kies jij voor een mooie tuinset, of fijne loungeset in je tuin?

De tuinset

Een tuinset bestaat uit een tuintafel en bijpassende stoelen en is gericht op buiten dineren, lunchen, brunchen, ontbijten, barbecueën, etc. Vaak heeft een tuinset een meer formele uitstraling dan een loungeset.

De loungeset

Een loungeset bestaat uit (diepe) zitbanken, eventueel een comfortabele fauteuil en een lage tafel. Loungesets zijn ontworpen voor comfort en ontspanning en ideaal voor relaxen en informeel samenzijn.

Omdat de ruimte beperkt is in een kleine tuin, lukt het vaak niet om zowel een loungeset als een tuinset in het ontwerp te krijgen. Kies voor de loungeset als vooral comfort en ontspanning belangrijk zijn en een informele sfeer gewenst is. Wil je toch graag fijn kunnen eten en drinken en lekker met z’n alleen aan tafel kunnen? Kies dan voor een tuinset. De tussenoplossing is high dining: Een comfortabele loungeset met een hogere zit, rugleuning en tafel.

Kies de juiste loungeset of tuinset

Waar moet je op letten bij het kiezen van de ideale tuinset of loungeset voor jouw tuin? Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Hoeveel ruimte is er?

Meet de beschikbare ruimte in je tuin of op je terras, om ervoor te zorgen dat de set goed past zonder te krap of te groot te zijn. Hou er rekening mee dat er bij een tuintafel voldoende ruimte vrij blijft rondom, zodat je de tuinstoelen goed weg kan schuiven en alle plekken goed bereikbaar zijn.

Hoeveel zitplekken?

Bepaal hoeveel mensen je buiten wilt kunnen ontvangen. Krijg je regelmatig bezoek, of ben je meestal alleen of met het gezin? Kies een set met voldoende zitplaatsen voor jouw situatie.

Welk materiaal kies je?

Kies materialen die geschikt zijn voor buitengebruik en bestand zijn tegen de lokale weersomstandigheden. Populaire materialen zijn onder andere teak, aluminium, kunststof, wicker en metaal. Hou er rekening mee dat sommige materialen, zoals (teak)hout wel regelmatig onderhoud nodig hebben.

Duurzaamheid

Investeer in kwaliteit. Een duurzame loungeset of tuinset gaat langer mee en is beter bestand tegen de elementen. Controleer de garantie en levensduur van het materiaal.

Comfort

Probeer de meubels uit! Comfort is essentieel, dus controleer of de kussens zacht genoeg zijn en of de zithoogte en de diepte comfortabel zijn. Jij moet er lekker in kunnen zitten. Overweeg bij een loungeset om wat extra (stevige) kussens aan te schaffen.

Stijl, design en kleur

Kies een stijl die past bij de uitstraling van je tuin en jouw persoonlijke voorkeur. Moderne, klassieke, landelijke en minimalistische ontwerpen zijn enkele voorbeelden. Overweeg de kleur van de set en hoe goed deze past bij de rest van je buiteninrichting. Lichte kleuren doen de ruimte groter lijken. Kijk ook naar de afwerking van de meubels.

Prijs en budget

Bepaal hoeveel je over hebt en kwijt kunt voor een nieuwe loungeset of tuinset. Een aanbieding (bijvoorbeeld aan het begin of eind van het seizoen) kan een flink verschil maken, evenals de keuze voor een set die uit het assortiment gaat. Als je voldoende budget hebt, investeer dan in kwaliteit en duurzaamheid, zodat je er nog jarenlang plezier van hebt!

Tips voor tuinmeubels in een kleine tuin

In een kleine tuin is het extra belangrijk om slimme keuzes te maken bij het selecteren van een loungeset of tuinset, zodat je de ruimte optimaal benut. Hier 7 tips:

  • Kies compacte, multifunctionele tuinmeubels, die eventueel nog opklapbaar zijn.
  • Tuinmeubels met een transparant karakter geven een ruimtelijk gevoel.
  • Hou voldoende loopruimte vrij rondom je tuinset.
  • Maak gebruik van de verticale ruimte door hangende plantenbakken, wandplanken of een verticale tuin toe te voegen. Hierdoor blijft de grond vrij voor tuinmeubels.
  • Kies voor lichte kleuren. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en maken de ruimte visueel groter.
  • Overweeg flexibele zitplaatsen zoals krukjes of poefs die je gemakkelijk kunt verplaatsen en opbergen als dat nodig is.
  • Hou er bij de aanschaf rekening mee dat je je tuinmeubels in de winter wellicht wilt opbergen, zodat ze langer mee gaan. Hier moet je dan wel voldoende plek voor hebben. Je kunt ook kiezen voor een beschermhoes, zodat je tuinmeubels in goede staat blijven.

Welke loungeset of tuinset kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder