Wat is een kleine tuin? Hoe groot is een kleine tuin eigenlijk?

Wat is een kleine tuin? Hoe groot is een kleine tuin eigenlijk?

Onze website is er speciaal voor iedereen met een kleine tuin. Alle tips, artikelen, inspiratie en adviezen zijn gericht op mensen met een kleine tuin, patio, plaats, postzegeltuin, terras, geveltuin, stadstuin, balkon, galerij of dakterras. Maar wat wordt nu bedoeld met een kleine tuin? Wat verstaan we hier precies onder? Hoe groot (of eigenlijk klein) is de tuin dan? Wat is het gemiddelde oppervlak van een (kleine) tuin?

Wat is een kleine tuin?

Hoe groot is een gemiddelde tuin in Nederland?

Om te bepalen wat een kleine tuin is, is het handig om eerst te weten hoe groot de gemiddelde tuin in Nederland is. Volgens het CBS is dit gemiddeld zo’n 150m². Veel Nederlandse tuinen zijn zo’n 5-10 meter breed. Stadstuinen zijn vaak vrij smal: 4-6 meter. Deze informatie geeft wat meer perspectief om te kunnen aangeven wat een kleine tuin is.

Er is namelijk geen strikte definitie van wat precies een kleine tuin is, maar het is redelijk gangbaar om tuinen kleiner dan 100m² klein te noemen. Ongeveer 40% van de Nederlandse huishoudens heeft een tuinoppervlak dat in totaal kleiner is dan 100m². Eventuele bouwwerken zoals een uitbouw aan het huis of een vrijstaande schuur in de tuin zorgen ervoor dat er in werkelijkheid vaak nog een stuk minder ruimte overblijft voor de tuin.

Voor ons is ook een tuin van 100m² toch nog een aardig stukje grond. Veel van onze bezoekers en volgers hebben een tuin van minder dan 60m² (bijvoorbeeld een tuin van 10x6m). Wat ons betreft is dit dan ook een mooi uitgangspunt om te nemen bij het benoemen van een kleine tuin.

compacte tuin - stadstuin

Hele kleine tuinen

Natuurlijk kan het nog veel kleiner. Een hele kleine tuin is voor ons een tuin van minder dan 30m² (bijvoorbeeld een tuin van 6x5m). Als je alleen een terras, patio of binnentuin hebt, dan is een afmeting van ongeveer 3x4m of 4x4m niet ongebruikelijk (oftewel een tuinoppervlak van minder dan 12-16m²). Vaak komt er maar weinig zonlicht in dit soort kleine tuinen. Tuinplanten voor schaduw kunnen dan een goede oplossing bieden.

Hele kleine tuin: patiotuin

Balkon of dakterras

Ook vind je hier volop tips en inspiratie voor balkons en dakterrassen. Ongeveer 15% van ons land heeft alleen de beschikking over een balkon of dakterras. Met een balkon beperkt de ruimte zich al snel tot zo’n 1-2 meter diep, bij 2-3 meter breed. Dit komt dus neer op een maximaal oppervlak van 2-6m². Een dakterras heeft meestal niet veel meer oppervlak dan zo’n 10-30m². Daarbij moet er voor de toegang natuurlijk ook voldoende ruimte vrij blijven. Een balkon of dakterras leent zich perfect voor hangmanden, tuinieren in potten en bakken, klimplanten en verticaal tuinieren.

sfeervol en trendy balkon

Kleine tuin inspiratie en ideeën

Natuurlijk laten we graag zien wat er allemaal mogelijk is in een kleine tuin. Want ook al is je tuin of balkon maar klein, dat wil niet zeggen dat je hier geen mooie en groene buitenruimte van kunt maken!

Wij delen graag tuinen en tuinfoto’s van onze bezoekers en volgers. Altijd van tuinen die kleiner zijn dan 100m², vaak kleiner dan 60m² en regelmatig kleiner dan 30m²! In onze rubriek “Tuininspiratie” vind je meer dan 100 kleine tuin ideeën.

Onder “Tuinontwerp” vind je veel handige tuinontwerp tips voor kleinere tuinen en tuinontwerp voorbeelden.

Nog meer tuininspiratie voor kleine tuinen vind je in onze eigen KleineTuinen Facebookgroep.

Hoe “groot” is jouw kleine tuin?

Laat het weten: reageer onder dit bericht en vertel hoe groot jouw tuin is!

5 reacties op “Wat is een kleine tuin? Hoe groot is een kleine tuin eigenlijk?

  1. Onze huidige tuin is 45 vierkante meter…….bij het nieuwe huis is de tuin groter ik denk 100 vierkante meter achter nu helaas volledig bestraat op een pergula na……dus ik doe hier inspiratie op want het is voor mij onbekende grond waarschijnlijk zeeklei grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder