Onze website is er speciaal voor iedereen met een kleine tuin. Alle tips, artikelen, inspiratie en adviezen zijn gericht op mensen met een kleine tuin, patio, plaats, postzegeltuin, terras, geveltuin, stadstuin, balkon, galerij of dakterras. Maar wat wordt nu bedoeld met een kleine tuin? Wat verstaan we hier precies onder? Hoe groot (of eigenlijk klein) is de tuin dan? Wat is het gemiddelde oppervlak van een (kleine) tuin?
Wat is een kleine tuin?
Cijfers en feiten: Hoe groot is een gemiddelde tuin in Nederland?
Om te bepalen wat een kleine tuin is, is het handig om eerst te weten hoe groot de gemiddelde tuin in Nederland is. Volgens het CBS is dit gemiddeld zo’n 150m². Tuinen van nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner. De gemiddelde tuin van een nieuwbouwwoning is zo’n 85m². Ook voortuinen zijn steeds kleiner. Waar voortuinen voorheen meer dan 5-6 meter diep waren, is dit tegenwoordig nog maar 3-4 meter.
Veel Nederlandse tuinen zijn zo’n 5-10 meter breed. Stadstuinen (zo’n 38% van de tuinen ligt in stedelijk gebied) zijn vaak vrij smal: 4-6 meter. Nederland telt zo’n 5,4 miljoen tuinen.
Deze cijfers geven je wat meer perspectief om aan te kunnen geven wat een kleine tuin is.
Hoeveel kleine tuinen zijn er in Nederland?
Er is namelijk geen strikte definitie van wat precies een kleine tuin is, maar het is redelijk gangbaar om tuinen tot 100m² klein te noemen. Ongeveer 40% van de Nederlandse huishoudens heeft een tuinoppervlak dat kleiner is dan 100m². Eventuele bouwwerken zoals een uitbouw aan het huis of een vrijstaande schuur in de tuin zorgen ervoor dat er in werkelijkheid vaak nog een stuk minder buitenruimte overblijft.
Hoeveel kleine tuinen zijn er in Vlaanderen?
In Vlaanderen is de gemiddelde tuin een stuk groter. Toch zijn er natuurlijk ook in Vlaanderen kleine tuinen, vooral in de stedelijke gebieden. Het percentage tuinen dat kleiner is dan 100m² is veel lager: rond 20-30%.
Een kleine tuin volgens kleineTuinen.nl
Voor ons is ook een tuin van 100m² toch nog een aardig stukje grond. Veel van onze bezoekers en volgers hebben een tuin van minder dan 60m² (bijvoorbeeld een tuin van 10x6m). Net zoals wij zelf overigens. Wat ons betreft is dit dan ook een mooi uitgangspunt om te nemen bij het benoemen van een kleine tuin.
Benieuwd naar de mogelijkheden of op zoek naar inspiratie? Bekijk deze kleine tuinen tot 60m²
Hele kleine tuinen en patiotuinen
Natuurlijk kan het nog veel kleiner. Een hele kleine tuin is voor ons een tuin van minder dan 35m² (bijvoorbeeld een tuin van 5x7m). Als je alleen een terras, patio of binnentuin hebt, dan is een afmeting van ongeveer 3x4m of 4x4m niet ongebruikelijk (oftewel een tuinoppervlak van minder dan 12-16m²). Vaak komt er maar weinig zonlicht in dit soort kleine tuinen. Tuinplanten voor schaduw kunnen dan een goede oplossing bieden.
Benieuwd naar de mogelijkheden of op zoek naar inspiratie? Bekijk deze kleine tuinen tot 40m², of tuinen tot 25m²
Balkon of dakterras
Ook vind je hier volop tips en inspiratie voor balkons en dakterrassen. Ongeveer 15% van ons land heeft alleen de beschikking over een balkon of dakterras. Met een balkon beperkt de ruimte zich al snel tot zo’n 1-2 meter diep, bij 2-3 meter breed. Dit komt dus neer op een maximaal oppervlak van 2-6m². Een dakterras heeft meestal niet veel meer oppervlak dan zo’n 10-30m². Daarbij moet er voor de toegang natuurlijk ook voldoende ruimte vrij blijven. Een balkon of dakterras leent zich perfect voor hangmanden, tuinieren in potten en bakken, klimplanten en verticaal tuinieren.
Van grijs naar groen
Volgens NOS en het IVN ligt ongeveer de helft van de circa 5,5 miljoen tuinen in Nederland vol met stenen, tegels en grind. Volgens Tuinbranche Nederland wordt ruimtegebrek vaak aangewezen als reden om een groot deel van de tuin betegeld te houden. Gelukkig is er steeds meer behoefte aan groen. Het lijkt er op dat steeds meer mensen hun tuin willen vergroenen. Uit het Nationaal Tuinonderzoek blijkt dat zo’n 30% van de tuinbezitters overweegt hun tuin te vergroenen. Iets wat wij uiteraard alleen maar toejuichen! Zo beperk je hittestress (vooral in de stad), beperk je wateroverlast bij hoosbuien en draag je bij aan de biodiversiteit.
Waar voorheen een verhouding van 50-50 grijs op groen of zelfs 40-60 grijs op groen heel gewoon was, kiezen steeds meer mensen voor een verhouding van 60-40, of zelfs 70-30 in het voordeel van groen. Nu nog hopen dat ook meer mensen kiezen voor een boom in de tuin, aangezien naar schatting nog altijd in zo’n 40% van de tuinen geen boom te vinden is.
Kleine tuin inspiratie en ideeën
Natuurlijk laten we graag zien wat er allemaal mogelijk is in een kleine tuin. Want ook al is je tuin of balkon maar klein, dat wil niet zeggen dat je hier geen mooie en groene buitenruimte van kunt maken!
Wij delen graag tuinen en tuinfoto’s van onze bezoekers en volgers. Altijd van tuinen die kleiner zijn dan 100m², meestal kleiner dan 60m² en vaak kleiner dan 30m²! In onze rubriek “Tuininspiratie” vind je meer dan 100 kleine tuin voorbeelden.
Onder “Tuinontwerp” vind je veel handige tuinontwerp tips voor kleinere tuinen en tuinontwerp voorbeelden.
Nog meer tuininspiratie voor kleine tuinen vind je in onze eigen KleineTuinen Facebookgroep.
Hoe “groot” is jouw kleine tuin eigenlijk?
Laat het weten: reageer onder dit bericht en vertel hoe groot jouw tuin is!
Mijn voortuin is 16m2, achtertuin 29m2
Dan ben je hier zeker aan het goede adres! Bekijk bijvoorbeeld andere tuinen tot 25m2 of tuinen tot 40m2 voor meer inspiratie, of bekijk het patiotuin ideeën artikel, of het artikel met tips om je tuin verder te vergroenen.
Onze huidige tuin is 45 vierkante meter…….bij het nieuwe huis is de tuin groter ik denk 100 vierkante meter achter nu helaas volledig bestraat op een pergula na……dus ik doe hier inspiratie op want het is voor mij onbekende grond waarschijnlijk zeeklei grond.
Leuk! Dat is alweer een hele stap vooruit. Het zal nog wel een werk zijn om hier weer een mooie tuin van te maken. Heel veel succes alvast!
56m2 (7,5×7,5)
6x6m op het noordoosten
60m2 (regio Utrecht)