Wat is eigenlijk een kleine tuin?

Onze website is er speciaal voor de kleine tuin. We hebben het dan ook altijd over kleine tuinen: Alle tips, artikelen, inspiratie en adviezen zijn gericht op mensen met een kleine tuin, patio, plaats, postzegeltuin, terras, geveltuin, stadstuin, balkon, galerij of dakterras. Maar wat is nu precies een kleine tuin? En wat is eigenlijk het gemiddelde oppervlak van een kleine tuin?

Wat is een kleine tuin?

Om te bepalen wat een kleine tuin is, is het handig om eerst te weten hoe groot de gemiddelde tuin in Nederland is. Volgens het CBS is dit gemiddeld zo’n 150m2. Veel Nederlandse tuinen zijn zo’n 5-10 meter breed. Stadstuinen zijn vaak vrij smal: 4-6 meter. Deze informatie geeft wat meer perspectief om te kunnen aangeven wat een kleine tuin is.

Er is namelijk geen strikte definitie van wat precies een kleine tuin is, maar het is redelijk gangbaar om tuinen kleiner dan 100m2 klein te noemen. Ongeveer 40% van de Nederlandse huishoudens heeft een tuin kleiner dan 100m2. Eventuele bouwwerken zoals een uitbouw aan het huis of een vrijstaande schuur in de tuin zorgen ervoor dat er in werkelijkheid vaak een stuk minder ruimte overblijft voor de tuin.

Voor ons is ook een tuin van 100m2 toch nog een aardig stukje grond. Veel van onze bezoekers en volgers hebben een tuin van minder dan 60m2 (bijvoorbeeld een tuin van 10x6m). Wat ons betreft is dit dan ook een mooi uitgangspunt om te nemen bij het benoemen van een kleine tuin.

Hout in de tuin

Hele kleine tuinen

Natuurlijk kan het nog veel kleiner. Een hele kleine tuin is voor ons een tuin van minder dan 30m2 (bijvoorbeeld een tuin van 6x5m). Als je alleen een terras, patio of binnentuin hebt, dan is een afmeting van ongeveer 3x4m of 4x4m niet ongebruikelijk (oftewel een tuinoppervlak van minder dan 12-16m2). Vaak komt er maar weinig zonlicht in dit soort kleine tuinen. Tuinplanten voor schaduw kunnen dan een goede oplossing bieden.

Hele kleine tuin: patiotuin

Balkon of dakterras

Ook vind je hier volop tips en inspiratie voor balkons en dakterrassen. ONgeveer 15% van ons land heeft alleen de beschikking over een balkon of dakterras. Met een balkon beperkt de ruimte zich al snel tot zo’n 1-2 meter diep, bij 2-3 meter breed. Dit komt dus neer op een maximaal oppervlak van 2-6m2. Een dakterras heeft meestal niet veel meer oppervlak dan zo’n 10-30m2. Daarbij moet er voor de toegang natuurlijk ook voldoende ruimte vrij blijven. Een balkon of dakterras leent zich perfect voor hangmanden, tuinieren in potten en bakken, klimplanten en verticaal tuinieren.

sfeervol en trendy balkon

Hoe “groot” is jouw kleine tuin?

Laat het weten: reageer onder dit bericht en vertel hoe groot jouw kleine tuin is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *