Tuinvogeltelling: Deze vogels zagen wij in de tuin!

Tuinvogeltelling en vogels in kleine tuin

Doe jij ook elk jaar mee met de Nationale Tuinvogeltelling? Wij wel! Heerlijk om tijdens het weekend even een verplicht moment van rust te plannen (uiteraard onder het genot van een kop koffie), om lekker naar buiten te turen en te kijken welke vogels we dit jaar mogen ontvangen.

Vogels in een kleine tuin

In onze eigen kleine tuin zijn volop vogels te zien. We hebben een vaste groep van 12 huismussen, een koppel Turkse tortels, een nieuwsgierig roodborstje, wroetende merels op het gazon en in het voorjaar broedende merels in de laurierhaag. Koolmezen en pimpelmezen zijn ook vaste bezoekers van onze kleine tuin. Ook eksters zijn regelmatig in onze tuin te vinden, evenals kauwen, al jagen beide de kleinere vogels vaak weg. Gelukkig komen die daarna snel weer terug. Als je het toch over het wegjagen van kleine vogels hebt; de bijzondere en opvallende groene halsbandparkieten kunnen er ook wat van! Er vliegt hier een groep van zo’n 15 parkieten in de wijk. Meermaals per week bezoeken 2, 3 of 4 parkieten hiervan onze tuin. Prachtig om te zien, maar ze zijn enorm brutaal en andere vogels blijven dan uit de buurt.

Bijzondere vogels in de tuin

Heel soms zien we ook tuinvogels als de bonte specht, goudvinken, staartmees, spreeuw, gaai en groenling. Ongeveer 1 tot 2 keer per jaar weet een sperwer onze tuin te vinden. Gelukkig gaat dit meestal net goed en weten kleine vogels net op tijd bescherming te vinden in de dichte meidoorn als boom, of in de brede laurierhaag.

Resultaat Tuinvogeltelling

Helaas was de Tuinvogeltelling enigszins teleurstellend dit jaar. We zagen geen bijzondere vogels en ook het aantal vogels viel wat tegen. Zelfs de groep mussen was kleiner dan op andere dagen… Ook zien we weinig verschil in de soorten met de vogelsoorten die landelijk het meest werden gespot, evenals die in onze provincie (Utrecht).

  • 8 huismussen (in de haag en bij de voedersilo’s aan de pergola)
  • 3 merels (op het gazon en op de tafel met enkele stukken appel)
  • 1 kauw (op het schuurdak)
  • 2 eksters (op het schuurdak)
  • 2 koolmezen (in de meidoornboom en bij de voedersilo’s aan de pergola)
  • 2 pimpelmezen (in de meidoorn boom en bij de voedersilo in de boom)
  • 1 turkse tortel (op de pergola)

Meer vogels NA de telling

Gelukkig zijn alle vogels op het moment van schrijven weer teruggekeerd. Het is nu weer een komen en gaan van vogels in de tuin: 12 huismussen, 3 koolmezen, 2 pimpelmezen, 2 merels, 2 eksters en 1 turkse tortel… Oh wacht, daar komen de halsbandparkieten weer aan!

Wil jij ook meer vogels in jouw tuin?

Zie jij weinig vogels in je tuin, of zou je graag meer vogels in de tuin willen? Zorg ervoor dat je tuin voldoende te bieden heeft voor vogels. Denk niet alleen aan vogelvoer, maar vooral ook aan voldoende beschutting en bescherming. Bekijk ook de volgende artikelen voor veel tips:

Hoeveel vogels telde jij in je tuin? En welke soorten zag je?

We zijn benieuwd! Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder