Voor de natuur is een heg beter dan een schutting, zelfs als die schutting begroeid is met planten. Maar… in een kleine tuin is daar niet altijd ruimte voor. Of misschien staat er een schutting die in goede staat is. Weggooien is zonde. Je kunt een heg plaatsen vóór de schutting, of de schutting met andere planten laten begroeien. Zo creëer je een prachtige achtergrond voor jouw tuinplanten ‘schilderij’.
In dit blogartikel geeft Lianne Groeneveld (Vergroenster) praktische tips om jouw kleine tuin te vergroenen. Ditmaal met tips voor een groene schutting.
Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin
Ze gaan direct de hoogte in, waardoor de tuin direct groen oogt, maar blijven vaak best smal. Prachtige klimplanten zijn bijvoorbeeld winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), vuurdoorn (Pyracantha), bosrank (Clematis) of de inheemse kamperfoelie (Lonicera periclymenum). Inheemse planten komen van oorsprong uit Nederland en zijn extra goed voor de natuur en vaak heel sterk.
Op een schaduwplek groeit klimop (Hedera) graag. De inheemse klimop (Hedera helix) krijgt na tien jaar bloemen en bessen waar insecten en vogels heel blij mee zijn. Geen geduld en direct bloemen? Neem de Hedera helix ‘Arborescens’. Dat is in feite de gewone Hedera helix waarbij het bloemendeel is gekweekt tot een nieuwe plant. Deze heeft geen hechtwortels (nieuwe uitlopers soms wel), dus je zult hem in het begin moeten opbinden.
Een kleine tuin is vaak in de winter goed beschut, waardoor planten die niet zo vorstbestendig zijn het er goed naar hun zin hebben. Kiwibes en kiwi (Actinidia) hebben prachtig blad. Passiebloem (Passiflora) en schijnaugurk (Akebia) zijn ontzettend sierlijk.
Combineer
Houd je van tuinieren en is er niet genoeg te doen in je kleine tuin? Laat gerust meerdere soorten door elkaar groeien voor een speels effect. Je moet dan wel regelmatig snoeien. Geen probleem als je dat leuk vindt. Combineer eigenschappen, zoals een wintergroene Toscaanse jasmijn (Trachelospermum) met een vroegbloeiende schijnaugurk.
Snelle groeiers voor groen in de hoogte
Een vrij onbekende is Duitse pijp (Aristolochia macropylla). Een snelle groeier, en daarom ideaal voor hoogte in een geveltuin of een hoge muur in de tuin. Ook hop (Humulus lupulus) en wilde wingerd (Parthenocissus) hebben veel groeikracht, maar prachtig blad. De vrouwelijke hopplant krijgt mooie hopbellen die je weer kunt gebruiken in decoratie zoals een krans. Wingerd is met zijn mooie kleur de ster van de herfsttuin.
Creatief met struiken en bodembedekkers
Jij bepaalt. Een struik kan ook prima tegen een schutting groeien, mits je hem smal houdt met regelmatige snoei. Inheemse aalbes (Ribes rubrum) is goed smal te houden en is een waardplant voor verschillende vlinders.
Bodembedekkers zoals Amerikaanse sering (Ceanothus thyrsiflorus var. repens) willen met wat hulp omhoog groeien. Geef ze de eerste twee jaar extra voeding om de hoogte te stimuleren. Soms gaan bodembedekkers spontaan omhoog groeien. Van mij mogen ze hun gang gaan, heerlijk. Succes met vergroenen!
Lianne Groeneveld van Vergroenster ontwerpt natuurrijke tuinen en beplantingsplannen. Met haar achtergrond als ecologisch tuinontwerper geeft ze praktische adviezen over het vergroenen van de (bedrijfs)tuin. Ze is lid van Wilde Weelde, een vakvereniging met bedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving.
Lianne vindt het heerlijk om te schrijven en deelt graag haar kennis om de natuur nóg beter te helpen. Ze leert je graag hoe je met weinig werk een tuin creëert die interessant is voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren. Een tuin vol leven.