Van ongebruikt balkon naar vruchtbare moestuin

Dat je zelfs van de kleinste buitenruimte een moestuin kunt maken is allang geen geheim meer. Blogger Renée van inmysmallgarden.com toverde een leeg balkon om tot een heerlijke plek waar je vanaf de bank vijgen plukt. In dit artikel beschrijft ze het proces.

Samen aan de slag

Voor deze blogpost neem ik je mee naar het balkon van mijn broer. Hij is gek op koken en daarom leek het hem leuk om zelf kruiden, groente en fruit te verbouwen. Om zijn balkon om te toveren tot moestuin schakelde hij mijn hulp in!

Smal maar gezellig

Om je een beeld te geven waar we het over hebben: het balkon is lang en smal. Het balkon bestaat uit twee delen: het smalste gedeelte is 14 meter lang en ongeveer 1 meter breed, het bredere stuk van ongeveer 6 meter lang en 2 meter breed grenst aan de schuifpui van de woonkamer. Het balkon is geheel overdekt en ligt op het zuiden. Hieronder zie je een grove schets van het balkon.

Before…

Mijn broer had de betonnen balkonvloer al bedekt met teakhouten terrastegels. Die geven het balkon meteen een warmere uitstraling. Verder was het balkon toen we begonnen zoals je kunt zien redelijk kaal.

Tijd voor wat aankleding dus! Eerst brachten we de wensen voor het balkon in kaart. Mijn broer wil graag groenten en kruiden verbouwen om mee te koken. Ook vindt hij het belangrijk om in de zomer op het balkon te kunnen zitten en buiten te eten. Er moet dus ook ruimte overblijven voor een comfortabele zitplaats met tafel.

En after!

Het resultaat is een gezellige buitenruimte waar je heerlijk vertoeft. Doordat het balkon is omsloten met een plafond en dichte balustrade, heb je veel privacy en zit je er echt heel fijn. Na een lange dag plof je lekker neer op de loungebank.

Zicht op het brede gedeelte van het balkon waar een comfortabele loungebank is geplaatst

Het groenwitte buitenkleed, het groene tafeltje en de okergele deken zorgen naast de beplanting voor kleur. De basis is rustig gehouden met bruine vloertegels en antracietgrijze plantenbakken. De tafeltjes zijn lichtgewicht en gemakkelijk te verplaatsen.

Vijg en olijf op het einde van het balkon

Een vijgenboom bedekt een groot deel van de muur, terwijl een olijfboompje voor wat extra privacy zorgt bij het zitgedeelte. Onder in de bak van de vijgenboom groeien tomatenplantjes. Deze plantenbak heeft wieltjes zodat je hem gemakkelijk verplaatst

Wat hebben we gedaan?

Hoewel het balkon redelijk lang is, kun je op het smalle gedeelte geen moestuinbakken kwijt. Door de dichte balustrade komt er ook geen zonlicht op de bodem van het balkon. Het was dus belangrijk om de hoogte te benutten. Dat hebben we als volgt gedaan.

Als eerste plaatsten we klimplanten zoals een framboos en een druif op het smalle gedeelte van het balkon. Een leiboompje paste hier ook perfect.

Aanblik van het smalle gedeelte van het balkon met fruitboompjes en struiken in potten. De druivenplant op de voorgrond ontneemt het zicht op een waterslang

Vanuit veiligheidsoogpunt is het niet toegestaan om bloembakken aan de buitenkant van het balkon te bevestigen. Aan de binnenkant hingen we een aantal balkonbakken. Daarin kweken we voornamelijk kruiden.

De balkonbakken met onder andere bieslook, oregano en curry

We bevestigden een bloembak aan de muur waarin we twee varianten pepers kweken. Daaronder konden we nog een andere plantenbak kwijt. Daarin staan verschillende kruiden en aardbeienplanten. Doordat deze plantenbak twee niveaus heeft kun je op de onderste schap andere spullen zoals potten, tuingereedschap en potgrond kwijt. Ook hingen we hier een insectenhotel aan de muur.

Over het balkon lopen drie regenpijpen. Aan twee daarvan hingen we regenpijpbakken met kruiden zoals tijm, dragon en rozemarijn. Zo verhullen we de regenpijpen en kunnen we tegelijkertijd nog wat extra planten kwijt.

Regenpijpbakken. Hier met tijm en dragon.

Verder kozen we vooral voor verrijdbare plantenbakken. Die blijken uiteindelijk heel handig te zijn, omdat je in een kleine ruimte nog weleens moet schuiven met potten of meubilair. Door meerdere planten in één pot te planten, benutten we de ruimte optimaal.

Plantenlijst

Nu ben je vast benieuwd wat je allemaal kwijt kunt op zo’n smal balkon? Je hebt geluk, want ik heb een plantenlijst voor je:

  • Olijfboom
  • Vijgenboom
  • Tomaten
  • Frambozen
  • Aardbeien
  • Druif
  • Gele peper
  • Rode peper
  • Bieslook
  • Laurier
  • Dragon
  • Tijm
  • Oregano
  • Appelmunt
  • Rozemarijn
  • Curry
  • Lavas
  • Peterselie
  • Oleander

Zelf aan de slag met je balkon?

Wil je nu zelf ook aan de slag? Lees dan mijn blogpost boordevol tips voor een balkon moestuin even door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder

Meer ruimte in de tuin met slimme bloempot-oplossingen

Een kleine tuin hoeft geen beperking te zijn voor jouw creativiteit of de hoeveelheid groen die je wilt hebben. Juist deze compactheid daagt je uit om creatief en efficiënt te werk te gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de juiste bloempot.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder