Op internet zie je de prachtigste plantcombinaties voorbijkomen in grote tuinen of hele brede plantenborders. Maar zelf heb je alleen een smalle border. Dan pak je het totaal anders aan. Met deze tips wordt jouw smalle border toch een grandioos succes!
In dit blogartikel geeft Lianne Groeneveld (Vergroenster) praktische tips om jouw kleine tuin te vergroenen. Ditmaal met een mooie voorbeeld border.
Zon en schaduw
Je bent misschien geneigd om één plantensoort in de hele border te zetten. Dat oogt rustig en je bent snel klaar. Maar… als je dat zo’n goed idee vond, was je dit niet aan het lezen. Eén plantensoort is vaak saai.
Bovendien: doe eens onderzoek. Hoe is de zon gedurende de dag op die plek? Als je dezelfde plant plaatst in een lange smalle border die aan de ene kant schaduw heeft en zon aan de andere kant, gaat alles gek groeien.
Laat die strenge symmetrie lekker los. Onthoud, je kunt een plant altijd weer verplaatsen in herfst of vroege voorjaar. Geniet van het experimenteren!
Bepaal eerst wat je smaak is
Vergeet beperkingen maar denk voor nu slechts in bloemkleuren en bladkleuren. Houd je van wit, roze en paars? Voeg eens een warme tint toe zoals een toefje oranje of geel voor een kekke twist. Juist in een smalle border is het heel leuk om verschillende bladvormen en bladkleuren af te wisselen. Een groot donkergroen blad staat prachtig naast een klein lichtgroen exemplaar.
Hoogte
In de breedte heb je een beperking, maar kun je de hoogte in? Een smalle border zie je vaak tegen een schutting of muur. Begin eens met een klimplant. Een blauwe regen (Wisteria) is geweldig in een geveltuin, maar is hij ook geschikt voor jouw plek? Het is veel snoeiwerk en hij wordt enorm hoog. Op een zonnige plek is een druif ideaal, kun je nog van eten ook. Kun je de border misschien nog een tikje breder maken door een extra tegel te verwijderen?
Beplantingsplan voor een smalle border
Stel, je hebt een border van 3 meter bij 50 centimeter tegen een muur of schutting. Dit wordt het uitgangspunt voor ons beplantingsplan.
Plant in het midden achteraan één of twee dezelfde klimplanten, zoals kamperfoelie (Lonicera). Ze mogen lekker in elkaar groeien.
Stel dat aan de linkerzijde meer schaduw is, dan gebruik je daar meer schaduwplanten, in het midden halfschaduwplanten en aan de rechterzijde zonplanten. Symmetrie gaat niet werken, dus laat dat lekker los, maar zorg op een andere manier voor balans.
Je kunt uit het midden één piepkleine struik gebruiken, zoals rozemarijn (Rosmarinus officinalis) of salie (Salvia officinalis). Heerlijk in de keuken. Struiken zoals hortensia worden veel te groot. De rest van de planten kies je op bladvorm en bladkleur uit.
Laat eenzelfde laag siergras twee keer terugkomen, maar uit het midden. Let goed op de schaduwbehoefte. Schaduwgrassen blijven vaak lager dus zijn ideaal. Plaats deze niet in de felle zon.
Je zou bij plant 1 en 2 een geelgroen blad kunnen kiezen, bij plant 2 en 5 wat meer grijsgroen, zoals lavendel (Lavandula) of ezelsoor (Stachys byzantina). Plant 4 en 7 krijgen donkergroen blad, zoals Zenegroen (Ajuga). Plant 6 mag weer net iets anders zijn.
Pas op met rood blad, dat kan snel te heftig worden. Varieer in hoogte.
Van allerlei planten bestaat vaak een andere bloemtint. Zo kun je dezelfde plant 2x gebruiken met een paarse en witte bloem. Eenheid, maar toch spannend.
Maak het geheel af met bloembollen (geen tulp, die nemen te veel ruimte in). Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) of Zomerklokje (Leucojum aestivum) zijn sierlijk in zo’n border. Bang dat je smalle border toch saai wordt? Zorg dat één plant éénjarig is en wissel die elk jaar voor een andere.
Lianne Groeneveld van Vergroenster ontwerpt natuurrijke tuinen en beplantingsplannen. Met haar achtergrond als ecologisch tuinontwerper geeft ze praktische adviezen over het vergroenen van de (bedrijfs)tuin. Ze is lid van Wilde Weelde, een vakvereniging met bedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving.
Lianne vindt het heerlijk om te schrijven en deelt graag haar kennis om de natuur nóg beter te helpen. Ze leert je graag hoe je met weinig werk een tuin creëert die interessant is voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren. Een tuin vol leven.