Schutting zwart beitsen? Gebruik dit stappenplan!

Wil je je tuin een moderne en luxe uitstraling geven? Overweeg dan eens om je schutting zwart te beitsen. Beitsen is niet alleen belangrijk voor de kleur, maar beschermt ook het hout tegen weersinvloeden en veroudering. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap je schutting zwart kunt beitsen voor een duurzaam en stijlvol resultaat.

Waarom een schutting zwart beitsen?

Zwarte beits is een populaire keuze voor schuttingen en andere houten tuinconstructies. Het biedt verschillende voordelen. Ten eerste geeft het een moderne, strakke uitstraling. Daarnaast biedt het bescherming tegen de weersinvloeden, zoals zon en regen. Goed aangebrachte beits verlengt ook nog eens de levensduur van je schutting, zonder dat dit je veel onderhoud kost. Een zwarte beitslaag zorgt er namelijk voor dat vuil en groene aanslag minder zichtbaar zijn.

Wanneer is de beste tijd om te beitsen?

De beste periode om je schutting te beitsen is in het voorjaar of de zomer, bij droog en mild weer. Beits hecht het beste bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius. Beits niet op regenachtige of extreem warme dagen, want dat kan de droging en hechting beïnvloeden.

Stappenplan voor het zwart beitsen van je schutting

Wil je je schutting zwart beitsen? Gebruik dan dit handige stappenplan en voor je het weet is de klus geklaard!

Stap 1. Voorbereiding

Zorg er eerst voor dat je alle benodigdheden in huis hebt om aan de slag te kunnen gaan. De juiste zwarte beits kopen is natuurlijk het belangrijkste, maar naast zwarte beits heb je schuurpapier of een schuurmachine nodig. Zorg ook voor een harde borstel en doek, afplaktape en afdekfolie. En natuurlijk mogen de goede kwasten en rollers niet ontbreken, met daarvoor een verfbakje en roerstaat. Verwijder vuil, stof en algen met een harde borstel en eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor hout. Schuur ruwe plekken en oude verflagen licht op voor een goede hechting van de beits. Gebruik daarna een vochtige doek om los stof en schuurresten te verwijderen.

Stap 2. De beits aanbrengen

Nu is het tijd om de beits op de schutting aan te brengen. Roer daarvoor eerst de beits goed door, want dat zorgt voor een egale verdeling van pigment en bestanddelen. Breng met een kwast of roller daarna de eerste laag gelijkmatig aan, in de richting van de houtnerf. Laat de beits vervolgens drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Op de verpakking staat vermeld hoelang de droogtijd is. De tweede laag zorgt voor een diepere kleur en betere bescherming.

Stap 3. Nabehandeling en onderhoud

Wacht minstens 24 uur voordat je de schutting aanraakt of blootstelt aan regen. Droog weer is dus een belangrijke voorwaarde! Check na die 24 uur op onvolkomenheden. Werk eventuele lichte plekken bij met een extra laag beits. Hiermee is de klus afgerond. Controleer wel jaarlijks de staat van de beitslaag en werk die bij als dat nodig is.

Een stijlvolle bescherming

Een schutting zwart beitsen is een eenvoudige manier om je tuin een stijlvolle en beschermde uitstraling te geven. Met de juiste voorbereiding en uitvoering geniet je jarenlang van een strak en duurzaam resultaat. Volg ons stappenplan en geef je tuin een prachtige, moderne look uitstraling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

7 tips voor een lenteklaar buitenparadijs

Of je nu een royaal buitenterras hebt of een knus balkonnetje: met een beetje creativiteit maak je er een stijlvolle, comfortabele oase van. Ontdek hier zeven inspirerende tips om je terras te transformeren tot dé hotspot van het seizoen.

Lees verder
Wat zijn zomerbollen of zomerbloeiende bollen?

Wat zijn zomerbollen? En welke zijn favoriet?

Wat zijn zomerbollen nu precies? Welke soorten zijn er? Hoe plant en verzorg je zomerbloeiende bloembollen, knollen en wortelstokken?

Lees verder
Bijenbalkon van Nynde

Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder