Een schaduwdoek in de tuin voor schaduw en verkoeling!

De populariteit van de schaduwdoek neemt toe, en dat is niet voor niets: deze doeken zijn namelijk uiterst efficiënt in het creëren van schaduwplekjes buitenshuis. Zeker in de warme zomerdagen is dat geen overbodige luxe. De doek zorgt dan niet alleen voor verkoeling, maar het houdt ook de krachtige uv-stralen van de zon tegen. Ze worden niet alleen bij consumenten thuis in de tuin geplaatst, ook horecaondernemers zien tegenwoordig de voordelen die een schaduwdoek biedt. Hieronder lees je alles over deze handige zonnedoeken: van redenen om ze gebruiken tot het materiaal en de beste installatie ervan!

Dit zijn de redenen waarom mensen kiezen voor een schaduwdoek

Er zijn een aantal interessante redenen om te kiezen voor een schaduwdoek. In de eerste plaats doet het precies waarvoor het bedoeld is: schaduw creëren en het zonlicht tegenhouden. Heb je een lekker plekje in de tuin waar je geregeld zit, zoals een terras of zithoek met loungeset? Grote kans dat de temperatuur in de zomer flink op kan lopen. Niet alleen wordt het dan al snel te warm, ook is de kans groot dat je huid sneller verbrandt. Met schaduwdoeken in de tuin heb je dan een slimme oplossing om te kunnen blijven genieten van het samenzijn in de voor- of achtertuin. Wat een schaduwdoek dan zo handig maakt, is dat het een ruimtebesparende uitkomst is. Je hoeft geen zware stellage te bouwen, want

Ook voor horecaondernemers is de schaduwdoek inmiddels een veelgebruikt middel om klanten te kunnen voorzien van een schaduwrijk plekje op het terras. Dat komt onder andere door het design en de mogelijkheden die je hebt met het oog op het formaat en de vorm. De eenvoudige en snelle montage van schaduwdoeken maakt ze ook erg populair bij zomerse evenementen. En wanneer het weer omslaat, heeft een zonnedoek nog een extra reden om er gebruik van te maken: je hebt dan ook het voordeel van een plekje waar mensen kunnen schuilen tegen de regen, wanneer je gebruik maakt van een waterdichte doek. Ook handig: voor de plaatsing van een schaduwdoek is geen speciale vergunning nodig.

Materialen die gebruikt worden voor schaduwdoeken

Bij de productie van schaduwdoeken is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van materialen met bepaalde eigenschappen. Dat is bijvoorbeeld het tegenhouden van schadelijke uv-straling. Deze straling zorgt er namelijk voor dat de huid verbrandt. Natuurlijk kun je je daartegen beschermen met zonnebrandcrème, maar met schaduwdoeken ben je verzekerd van een extra beschermingsmiddel. Heb je een feestje in de tuin en zijn er gasten die vergeten zijn om zich in te smeren? Dan kunnen ze zorgeloos meegenieten onder de zonnedoek. Materialen die geschikt zijn om uv-straling tegen te houden zijn HDPE (high-density polyethyleen, polyester en polyethyleen. Andere eigenschappen die deze materialen hebben zijn het tegengaan van verkleuring en de groei van schimmel.

De duurzaamheid van deze kunststofsoorten heeft ook het voordeel dat de doek bestand is tegen slechte weersomstandigheden. Een goede schaduwdoek kan namelijk ook goed tegen zware buien en hagel. De kans op scheuren of het losraken van de doek is bij een kwalitatief goede doek dan ook zo goed als uitgesloten. Maar het is dan wel afhankelijk van een goede montage. Ook de andere materialen moeten uiteraard sterk en duurzaam zijn. Zo zijn de bevestigingshaken en andere metalen onderdelen vaak gemaakt van RVS, zodat er geen kans is op roestvorming.

Tips bij het plaatsen van de schaduwdoek

Bij het plaatsen van de schaduwdoek is het belangrijk dat hier goed wordt nagedacht over een aantal zaken. De plaats waar de doek wordt geïnstalleerd, moet natuurlijk voldoende ruimte bieden. Houd dan ook rekening met het bestellen van het juiste formaat en meet de plek zorgvuldig op. Ook is het verstandig om rekening te houden met het feit dat de zon buiten de zomermaanden en ‘s ochtends en ‘s avonds, een stuk lager schijnt. De hoogte van de plaatsing is dan ook een aspect waar je rekening mee moet houden. Overigens is de kleur ook nog iets om goed over na te denken: een witte schaduwdoek zal veel sneller te maken krijgen met zichtbare vlekken, dan een zwarte schaduwdoek. Houd ook rekening met bomen die zich boven of in de directe omgeving van de boom bevinden met het oog op algengroei en uitwerpselen van vogels.

De doek zelf wordt over het algemeen vastgemaakt aan palen, die in de grond worden bevestigd. Natuurlijk moet je zorgen dat deze stevig in de grond worden verankerd. Het is overigens ook mogelijk om gebruik te maken van vaste structuren in en om de tuin. Schaduwdoeken kunnen bijvoorbeeld ook vastgemaakt worden aan de muur van je woning of schuur, aan de pergola of aan bomen. In dat geval heb je geen of minder palen nodig. Verder is de doek in sommige gevallen door middel van karabijnhaken bevestigd aan lijnen om de doek op spanning te krijgen.

Zo zijn er dus allerlei manieren om gebruik te maken van deze praktische doeken. Maar voor welke manier u ook kiest, u bent in ieder geval verzekerd van een praktische en ruimtebesparende oplossing die zorgt voor schaduw, zodat u langer in de tuin kunt genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder