
De plukbloementuin is enorm populair! Maar in een kleine tuin is meestal geen plek voor plukbloemen, of toch? Met deze tips tover je zelfs jouw kleine tuin om tot een pluktuin. Je kunt een plukborder maken of juist de plukbloemen her en der door de tuin verspreiden. Zorg dat je soorten kiest die veel bloemen geven en knip niet alles af, zodat er ook wat bloeit in de tuin. Bloemen met een korte steel staan geweldig in een klein vaasje of mooi waterglas.
In dit blogartikel geeft Lianne Groeneveld (Vergroenster) praktische tips om jouw kleine tuin te vergroenen. Ditmaal met tips voor je eigen kleine plukbloemen tuin.
Onderhoudsvriendelijk
Als je een onderhoudsvriendelijke pluktuin wilt, dan vormen vaste planten met veel bloemen een mooie basis. Mijn favorieten zijn, pimpernel (Sanguisorba officinalis ‘Tanna’ blijft klein), bergsteentijm (Calamintha nepeta subsp. nepeta), duizendknoop (Persicaria amplexicaulis ‘Dark Red’ of Persicaria bistorta blijven lager), steenraket (Erysimum linifolium ‘Bowles Mauve’), vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en purperklokje (Heuchera).






Test eens of wat je al in de tuin hebt staan lang mooi blijft in een vaas. Uitproberen werkt het beste. Tijdens het tuinieren breekt er wel eens per ongeluk een bloem af. Zet die in een vaas en kijk hoe het gaat.
Vermijd slakgevoelige soorten als je minder werk wilt, hoe mooi ze ook zijn. Dahlia, ridderspoor (Delphinium) en cosmea (Cosmos) zijn slakgevoelig. Dahlia’s bloeien tot lang in het seizoen door, maar moet je in de herfst uitgraven om ze droog en vorstvrij te bewaren in de winter.
Bloembollen
Je vaste planten vul je aan met bloembollen. Ideaal in een kleine tuin, want ze nemen geen extra ruimte in. De familie van sierui (Allium) is groot en gaat van hoge varianten tot prachtige kleinere soorten zoals boslook (Allium paradoxum).
Prachtig op de vaas zijn Narcis (zoals Narcissus ‘Sailboat’ of ‘Bridal Crown’), zomerklokje (Leucojum), boshyacint of Spaanse hyacint (Hyacinthoides) en kievitsbloem (Fritillaria meleagris). Ook hogere anemonen zoals Anemone coronaria zijn fantastisch. Oude wijfjes (Ipheion) passen goed in een klein vaasje.
Tulpen raad ik af in een kleine tuin. Geweldig in een vaas, maar het blad neemt veel van je beperkte ruimte in.





Inheemse plukbloemen
Mooie inheemse plukbloemen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea millefolium), grote kattenstaart (Lythrum salicaria), koekoeksbloemen (Silene familie), wilde marjolein (Origanum vulgare) en donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum, de ‘Album’ is wit: zie hoofdfoto).






Eenjarigen
Eenjarige planten vormen een mooie toevoeging als je jaarlijks een ander boeket wilt. Ze bloeien uitbundig, maar vergen iets meer werk (water geven). Niet alle soorten kun je kant-en-klaar kopen, je zult ze zelf moeten opkweken uit zaad. Mooi op de vaas zijn: leeuwenbekje (Antirrhinum), korenbloem (Centaurea cyanus), lage zonnebloem (zoals Helianthus debilis ‘Italian White’), of wilde peen (Daucus carota).



Klimplanten en siergrassen
Veel klimplanten kwijnen weg in een vaas, maar de eenjarige siererwt (Lathyrus) en bepaalde klimrozen doen het goed. Zo is Rosa ‘New Dawn’ een sterke klimroos.
Siergrassen maken je boeket af. Bevertjes (Briza media) en Diamantgras (Calamagrostis brachytricha) gaan fantastisch samen met allerlei bloemen.
Welke planten kies jij voor een kleine plukbloementuin?

Lianne Groeneveld van Vergroenster ontwerpt natuurrijke tuinen en beplantingsplannen. Met haar achtergrond als ecologisch tuinontwerper geeft ze praktische adviezen over het vergroenen van de (bedrijfs)tuin. Ze is lid van Wilde Weelde, een vakvereniging met bedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving.
Lianne vindt het heerlijk om te schrijven en deelt graag haar kennis om de natuur nóg beter te helpen. Ze leert je graag hoe je met weinig werk een tuin creëert die interessant is voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren. Een tuin vol leven.