Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

In de zomeravonden zijn er vaak muggen actief die vervelend kunnen steken. Iedereen kent het wel: je gaat naar binnen met overal muggenbeten, of je wordt de volgende dag wakker met een hele reeks muggenbulten en flink wat jeuk… Vaak wordt gezegd dat je het licht uit moet laten, zodat je geen muggen aantrekt en er dus minder kans is om gestoken te worden. Maar klopt dit wel?

Komen muggen af op licht?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Er heerst een hardnekkige fabel dat muggen vooral worden aangetrokken door verlichting in de avonduren. Dit is echter maar de halve waarheid. Stekende muggen, zoals de beruchte vrouwtjes die bloed nodig hebben voor hun eieren, worden niet primair aangetrokken door licht. Hun jacht wordt voornamelijk gestuurd door geuren zoals kooldioxide en lichaamsgeuren van mensen.

Waarom het licht uitzetten soms helpt

Hoewel licht niet de hoofdoorzaak is van muggenbeten, kunnen andere insecten en niet-stekende muggen wel worden aangetrokken tot lampen en verlichting. Dus, het uitschakelen van overbodige verlichting kan het aantal insecten in je directe omgeving verminderen. Dit kan vooral handig zijn als je buiten bent en wilt voorkomen dat je continu wordt lastiggevallen door allerlei vliegend gespuis.

Zo voorkom je muggenbeten

Wat kun je dan wél doen om te voorkomen dat je gestoken wordt door muggen? Hier zijn enkele bewezen maatregelen die je kunt nemen:

  • Gebruik muggenwerende middelen op basis van DEET of andere aanbevolen ingrediënten op onbedekte huid om muggen op afstand te houden.
  • Draag lange mouwen en broeken, vooral tijdens de schemering en ’s nachts, wanneer muggen actiever zijn.
  • Plaats horren en muggengaas om te voorkomen dat muggen je huis binnendringen.
  • Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de buurt is, want dit zijn broedplaatsen voor muggen. Heb je een minivijver? Creëer dan beweging in het water met een fonteintje of ververs het water op tijd.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt of het zin heeft om het licht uit te doen om muggen te vermijden, bedenk dan dat het een deel van de oplossing kan zijn, maar zeker niet de hele oplossing is. Vooral niet tegen steekmuggen in het bijzonder. Een combinatie van muggenspray, beschermende kleding, horren en het vermijden van stilstaand water helpt om ongestoord van je zomeravonden te genieten. Dus, zet het licht uit (of niet), haal je muggenspray tevoorschijn, en geniet van een zomer zonder gezoem bij je oor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Geranium Rozanne klein houden

Welke Geranium blijft kleiner dan Geranium Rozanne?

Geranium Rozanne is prachtig en bloeit fantastisch, maar deze Geranium kan groot worden. Is er een kleine Geranium Rozanne?

Lees verder