Het hele jaar door een kleurige tuin met matte houtverf

Bron afbeelding: Moose Färg

We doen hard ons best om het hele jaar door een mooie, gekleurde tuin te creëren door gevarieerd te planten. Dit kan een uitdaging zijn, bloemen verwelken en struiken worden kaal. Wil je het hele jaar kunnen genieten van kleur in je tuin? Ga dan aan de slag met houtverf en voorzie je tuinhout van een vrolijke kleur. Dit brengt leven in je tuin, ook tijdens de grijze wintermaanden. Zo geniet je het hele jaar door van een kleurige tuin ongeacht het seizoen.

Waarom je matte houtverf zou moeten gebruiken

Bescherming van je tuinhout

Tuinhout is vaak gemaakt van zachte houtsoorten zoals vuren of grenen. Wanneer dit langdurig wordt blootgesteld aan vocht en zonlicht gaat de kwaliteit ervan aanzienlijk achteruit. Een slimme oplossing om je hout te beschermen is door het te verven, zo creëer je een beschermende laag. Als je voor de juiste verf kiest kun je een effectieve barrière vormen tegen de wisselvallige weersomstandigheden die we in Nederland kennen. Het is verstandig om te kiezen voor een vochtregulerende verf, omdat deze ervoor zorgt dat je hout kan blijven “ademen”. Dit type verf laat sluit het hout niet af, maar laat vocht in en uit het hout treden. Het hout wordt dus niet afgesloten en daarom wordt het ook wel aangeduid als ‘ademende verf’. Door voor deze aanpak te kiezen, voorkom je houtrot en verleng je aanzienlijk de duurzaamheid van je tuinhout.

Matte houtverf heeft een kalme uitstraling

In een kleine tuin is het aan te raden om voor matte houtverf te kiezen. Matte verf weerspiegelt geen zonlicht, waardoor geverfd hout in een matte tint heel rustig oogt. Dit is bijzonder waardevol in kleine tuinen, omdat het zo mogelijk is om levendige, felle kleuren te gebruiken zonder dat ze te opvallend worden of de tuin domineren. Als je nog wat verf over hebt kun je een leuk accent toevoegen door een vogelhuisje of plantenbak mee te verven.

Ander voordeel van matte verf is dat het zeer eenvoudig bij te werken is zonder dat je kwaststreken ziet. Door het volledig matte karakter kun je plaatselijk bijwerken zonder dat je kleurverschil of kwaststreken ziet. Als de zonnige kant van je tuinhuis meer onderhoud vereist, hoef je dus niet meteen alles opnieuw te verven.

Waar kleur aanbrengen in je tuin?

Nu de voordelen om houtverf te gebruiken duidelijk zijn, laten we eens kijken naar enkele praktische manieren om kleur toe te voegen aan je tuin:

Tuinhuisje of overkapping: Tuinhuizen zijn vaak gemaakt van zachte houtsoorten, zoals vuren of grenen. Deze zijn ideaal om te verven met houtverf. Leuk idee: tover je tuinhuis om tot een echt Zweeds huisje met de ademende houtverf van Moose Färg, vrolijkheid gegarandeerd!

Bron afbeelding: Moose Färg

Houten tuinmeubels: Als je een klein zitgedeelte hebt met flink vergrijsde tuinmeubels kun je houten stoelen en tafels nieuw leven inblazen met vrolijke kleuren. Het toevoegen van kleur maakt je zithoek direct een stuk gezelliger.

Houten plantenbakken: Geef je plantenbakken extra aandacht en levensduur door ze te schilderen. Hierdoor vallen je bloemen en planten extra op. Je kunt een harmonieus contrast creëren met de natuurlijke groene omgeving door voor groentinten te kiezen of ga juist voor contrast.

Schuttingen en poorten: Als je een schutting rond je tuin hebt, overweeg dan om deze in een contrasterende kleur te schilderen. Schuttinghout is vaak vergrijsd en het gebruik van een mooie kleur kan je tuin echt doen opleven. In het voorbeeld hieronder wordt dat goed zichtbaar.

Bron afbeelding: Moose Färg

Kortom, het verven van je tuinhout is een effectieve manier om het hele jaar rond kleur en levendigheid toe te voegen aan je kleine tuin. Bijkomend voordeel: het is een relatief eenvoudige en goedkope manier om je buitenruimte aan te pakken en er een aantrekkelijke sfeer te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder