In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. We geven je tips die je kliko verbergen en lelijke objecten in je tuin aan het zicht te onttrekken, zonder dat dit ten koste gaan van het gebruik ervan. Zo hoef je niet tegen lelijke kliko’s, afvalcontainers, een compostbak, tuinslang, fietsen, los tuingereedschap of felgekleurd plastic speelgoed aan te kijken.
Ga meteen naar:
- Kliko verbergen
- Een regenton of watertank verbergen
- Je tuinslang verbergen
- Tuingereedschap en tuinmaterialen opbergen
- Buitenspeelgoed netjes opruimen
- Een compostbak verbergen
- De airco of warmtepomp verbergen
- Fietsen uit het zicht houden zonder schuur
- Een grote ladder opbergen
Hoe kan je de kliko’s verbergen in een kleine tuin?
Een lelijke (en grote) kliko verbergen in een kleine tuin kan een hele uitdaging zijn, maar er zijn verschillende slimme manieren om dit te doen, zonder dat dit je al te veel ruimte kost.
- De bekendste manier om je kliko te verbergen is om een ombouw of speciale kast te maken voor je kliko’s of afvalcontainers. Bijvoorbeeld van hout. Zorg ervoor dat de kliko nog goed te openen is en makkelijk uit de ombouw te halen is, als je de container aan de weg moet zetten.
- Gebruik een (halfhoge) schutting of scherm als kliko verberging. Denk bijvoorbeeld aan een tuinscherm van natuurlijke materialen zoals wilgentenen, riet of bamboe.
- Plant een smalle haag of plaats een gaashek en laat deze begroeien met mooie klimplanten. Ideaal om je kliko’s achter te verstoppen en een mooi excuus voor nog meer groen in je tuin!
- Zelfs een klein (maar mooi) hekwerk om je kliko’s kan al een groot verschil maken.
- Misschien heb je de mogelijkheid om jouw kliko’s buiten de tuin te zetten? Zo kijk je niet alleen niet meer tegen die lelijke bakken aan, maar bespaar je ook nog eens een hoop ruimte!
- Je kunt je kliko ook voorzien van een mooie kliko of cotainersticker. Je moet er alleen wel van houden. Wellicht een sticker met een rustig blad motief?
Hoe laat je een regenton minder opvallen?
Ook een regenton of watertank is vaak niet bepaald mooi of aantrekkelijk om te zien, maar wel onmisbaar in ons huidige klimaat. Wil je jouw regenton verbergen, hou er dan wel rekening mee dat je er nog goed bij kan.
- Verberg je regenton met planten rondom. Kies bij voorkeur voor groenblijvende planten, dichtere struiken, of aan klimplanten zoals klimop. Zorg er wel voor dat er geen planten in je regenton kunnen gaan groeien. Ook op je regenton kan je een pot of bak plaatsen met een mooi overhangende plant. Kijk wel goed naar de groeiomstandigheden, zodat je de juiste planten kiest rond je regenton.
- Een mooie pot met een wat grotere plant is ook mogelijk om je regenton wat af te schermen. Mocht je toch bij de ton moeten, dan kan je deze eenvoudig aan de kant zetten.
- Ook bij een regenton kan je gebruik maken van een schutting, tuinscherm of (smalle) haag om je ton achter te verbergen.
- Overweeg om de regenton te schilderen in een kleur die past bij je tuin of bij andere elementen in de omgeving. Kies een natuurlijke kleur zoals groen, bruin of grijs om de regenton te laten opgaan in de achtergrond.
- Heb je een beetje ruimte achter je schuur of tuinhuis, of misschien net buiten je tuin? Dan kan dit ook een goede plek zijn voor je regenton. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je er vrij eenvoudig een aansluiting kan realiseren op de waterafvoer.
- Je kunt natuurlijk ook heel bewust een mooie regenton kopen. Bijvoorbeeld een mooie houten regenton, een eikenhouten wijnvat, of een oud (maar schoon) olievat. Er zijn tegenwoordig ook mooie kunststof regentonnen met houtlook.
Hoe verberg je een tuinslang en bewateringsysteem?
Het ophangen en/ of verbergen van de tuinslang zorgt voor een opgeruimde tuin. Een tuinslanghaspel is hiervoor ideaal, bijvoorbeeld voor aan de muur. Dit scheelt een hoop ruimte in je tuin en is heel makkelijk in gebruik. Toch is een tuinslang en zelfs een tuinslanghaspel nu niet altijd even mooi in de tuin. (Waarom worden deze toch voornamelijk verkocht in opvallende kleuren?)
- Om je tuinslang uit het zicht te houden, kan je denken aan een tuinslanghaspel onder de grond of op de muur. Zelfs alleen je tuinslang ophangen aan de schutting kan al minder storend zijn: je bespaart in elk geval ruimte! Je kunt je tuinslang ook bewaren in een mooie pot, bak of mand, zodat deze niet langer misstaat in je tuin.
- Tuinmeubilair met opbergruimte is ook ideaal voor dit soort zaken. Of je kunt je tuinslang gewoon onder een dichte bank of stoel leggen.
- Irrigatieslangen en bewateringssystemen kan je natuurlijk simpelweg verbergen door ze dicht op de grond te plaatsen en onder de begroeiing of bodembedekkers te plaatsen.
Zo berg je tuingereedschap en tuinmaterialen netjes op
Het netjes opbergen van tuingereedschap is belangrijk om je tuin netjes te houden. Vooral in een kleine tuin! Daarbij komt het de levensduur van je gereedschap ten goede. Ook allerhande kweekbenodigdheden en beschermingsmaterialen kan je beter netjes opbergen.
- De schuur is natuurlijk de aangewezen plek voor al je tuingereedschap, tuinbenodigdheden en kweekspullen. Met een of meerdere stellingkasten kan je heel wat gereedschap en tuinmaterialen kwijt. Maar als je geen schuur hebt, of ruimtegebrek hebt in die schuur, denk dan aan een tuinkast of opbergkast voor in de tuin. Deze kan gewoon buiten staan en heeft meestal voldoende hoogte om je tuingereedschap makkelijk in op te bergen. Een dergelijke tuinkast is afsluitbaar (en kan zelfs op slot, mocht je jonge kinderen hebben).
- Maak een gereedschapsrek. Veel tuingereedschap leent zich perfect om op te hangen aan een muur. Met een rek aan de muur kan je heel wat gereedschap kwijt. Heb je een handige tas met veel vakjes, dan kan je deze ook aan de muur hangen als een soort gereedschapskist, of gereedschapstas dus.
- Door je tuingereedschap netjes op te bergen, blijft je tuin georganiseerd en overzichtelijk, wat het werken in de tuin plezieriger en efficiënter maakt. Kies de opbergoplossingen die het beste passen bij de beschikbare ruimte en de hoeveelheid gereedschap die je hebt.
Hoe kan je buitenspeelgoed netjes opruimen?
Voetballen, springtouwen, tennisrackets, frisbees, steps, emmers, schepjes, zandbakspullen… er ligt altijd wel ergens speelgoed in de tuin. Als je kinderen hebt, dan herken je dit vast! De meeste kinderen houden ook nog eens van felgekleurd plastic speelgoed. Vaak heb je er zoveel van dat het maar lastig is om alles goed op te bergen.
- Plaats een grote tuinkist, tuinmanden of bakken, om al het buitenspeelgoed in op te bergen. Niet alleen kan een kist een sfeervolle toevoeging zijn aan je tuin, maar kinderen vinden het ook heerlijk om lekker in die kist te rommelen en speelgoed uit te zoeken. Kies voor een waterdichte kist, die niet te hoog is, zodat je kinderen er makkelijk iets uit kunnen halen. Het zal misschien even duren voordat je je kinderen geleerd hebt om hun speelgoed na gebruik weer netjes op te ruimen, maar als hiervoor voldoende mogelijkheid is, is dit echt de moeite waard!
- Hang zakken of manden op, of bevestig bakken, planken en beugels aan de muur of schutting. Zo creëer je een hangende opslag voor het speelgoed. Fietsjes, skateboards, steps en ander groter speelgoed kan je ophangen met stevige beugels.
- Met opbergboxen onder je tuinmeubels kan je nog meer buitenspeelgoed kwijt.
Zo integreer je een compostbak of compostvat in je kleine tuin
Het verbergen van een compostbak of compostvat in een kleine tuin kan lastig zijn, maar het is zeker mogelijk:
- Kies voor een compacte compostbak of een compostvat. Er zijn ook verticale compossystemen en torencompostbakken.
- Ook bij een compostbak kan je gebruik maken van een schutting, tuinscherm of (smalle) haag om je ton achter te verbergen.
- Verberg je compostbak met planten. Kies bij voorkeur voor groenblijvende planten, dichtere struiken, of aan klimplanten zoals klimop. Zorg er wel voor dat er geen planten in je compostbak groeien. Hou er daarbij rekening mee dat de planten rondom je compostbak na verloop van tijd voeding zullen onttrekken aan je compost.
- Integreer de compostbak in een multifunctioneel tuinmeubel, zoals een bank, plantenbak of tuintafel met een ingebouwde composteerder. Op deze manier dient de compostbak niet alleen als functioneel element, maar kan deze ook decoratief zijn.
Hoe kan je een airco of warmtepomp verbergen?
Airco units en warmtepompen ontsieren al snel je tuin. Het zijn relatief grote units (vooral voor een kleine tuin), die ook nog eens voldoende vrije ruimte nodig hebben om goed te functioneren. Toch kan je ook dergelijke zaken wel minder laten opvallen in je tuin.
- Een schutting om tuinscherm is een goede optie om een arico of warmtepomp unit te verbergen. Belangrijk is dat er voldoende ventilatie mogelijk is, om de luchtstroom niet te belemmeren. Je kunt natuurlijk ook een scherm plaatsen dat je laat begroeien met klimplanten. Let wel op dat deze niet te dicht richting de unit groeien. Je zou ook een haag kunnen planten op iets afstand.
- Maak een houten ombouw of een stoffen scherm. Wees er echter zeker van dat dit niet ten koste van de ventilatie gaat. Er zijn inmiddels ook bedrijven die dergelijke ombouwen kunnen realiseren.
- Plaats een plant in een sierlijke pot of bak voor de unit, of anders fraai tuinmeubilair. Je kunt dit makkelijk verplaatsen, mocht je er bij moeten, maar je kijkt niet langer uit op een lelijke verwarmingsunit of koelinstallatie.
Bij het verbergen van een airco-unit of warmtepomp is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtstroom niet wordt belemmerd en dat het systeem gemakkelijk toegankelijk blijft voor onderhoud en reparaties. Kies daarom voor oplossingen die voldoende ventilatie bieden en die indien nodig gemakkelijk kunnen worden verwijderd.
Hoe hou je fietsen uit het zicht zonder schuur?
Een fiets zelf hoeft natuurlijk niet lelijk te zijn. Maar in een kleine tuin heb je ze toch liever niet in het zicht. Als je geen schuur hebt om fietsen in op te bergen, zijn er nog steeds verschillende manieren om ze uit het zicht te houden en tegelijkertijd je tuin netjes te houden. Hier zijn enkele suggesties:
- Plaats (of maak) een fietsenrek. Vooral als je meerdere fietsen los hebt staan in de tuin, kan een fietsenrek verschil maken. Desgewenst kan je de fietsen nog afdekken met een nette hoes als je ze langere tijd niet gebruikt. De plek voor de fietsen kan je natuurlijk weer uit het zicht onttrekken door een goed geplaatste haag, grote struik, tuinscherm of (halfhoge) schutting.
- Plaats een speciale fietsen opbergbox of tuinkast voor fietsen. Een laag model voorkomt dat het een te bepalend element in je tuin wordt.
- Maak een mini fietsenkelder. Door de plek voor je fietsen te verlagen, staat je fiets maar deels boven de grond en is de fietsopslag minder aanwezig in je tuin. Je ziet dit regelmatig in voortuinen in de grote steden.
- Heb je geen plek meer in de schuur? Weet je het zeker? Met enkele stevige beugels kan je de fiets aan je muur bevestigen; zelfs verticaal! Zo ben je maar heel weinig ruimte kwijt. Zorg er wel voor dat je je fiets relatief makkelijk weer uit de steun kan krijgen.
Hoe kan je een grote ladder opbergen?
Het verbergen van een trap of ladder in de tuin kan een hele uitdaging zijn, maar met wat creativiteit kun je het discreet opbergen terwijl de ladder toch gemakkelijk toegankelijk blijft wanneer je deze nodig hebt.
- Hang je ladder aan de schuur of schutting. Zo neemt deze zo weinig mogelijk ruimte in. Je kunt de ladder ook op je schuur leggen, of op je overkapping. Zorg er wel voor dat de constructie voldoende stevig is en dat deze vast ligt. En je moet er vrij makkelijk bij kunnen. Je zou een ladder zelfs kunnen ophangen onder een overkapping, grote pergola of tegen het plafond van je schuur.
- Plaats een ladder achterin een lange border. Hou iets ruimte vrij, zodat de ladder hier goed kan liggen. Plaats de ladder bij voorkeur van de grond af, zodat deze minder snel zal gaan roesten. Een speciale opberghoes komt ook ten goede van de levensduur. Met een of enkele goed geplaatste staptegels in de border is de ladder eenvoudig te pakken.
- Een (dubbele) haag als oplossing: Door voor je haag of schutting (nog) een lage haag te plaatsen, maak je als het ware een apart vak voor je ladder. Door dezelfde planten te gebruiken als je haag, zal dit op afstand bijna niet opvallen. Omdat ladders niet erg breed zijn, is relatief weinig ruimte nodig. Wel heb je natuurlijk wat lengte nodig.