De grootte van de tuin en de indeling hiervan hebben invloed op de waarde van een huis. Hoewel het natuurlijk slechts één van de factoren is, speelt de tuin wellicht een belangrijke rol in het koopproces. In dit artikel vind je meer informatie over de financieringsmogelijkheden van je tuin bij het kopen van een huis.
Tuin direct meefinancieren of niet?
Bij het kopen van een huis komt er veel op je af, je moet namelijk veel keuzes maken. Ben je van plan om je tuin direct op te knappen? Dan kan je de kosten voor het opknappen van de tuin misschien meefinancieren met je hypotheek. Een voorwaarde is echter dat je maximaal 100% van de woningwaarde met een hypotheek kunt financieren. Kost de tuin toch veel meer? Dan kun je deze extra kosten dus niet meefinancieren met je hypotheek.
Het geld dat eventueel extra wordt verstrekt binnen een hypotheek wordt vaak opgenomen in een bouwdepot. Het geld wordt gestort in het bouwdepot om de kosten van een bouwproject te dekken. Tijdens een tuinrenovatie kunnen dus rekeningen betaald worden uit het bouwdepot. Een bouwdepot zorgt ervoor dat de financiële planning eenvoudig en overzichtelijk is. Het biedt een duidelijk overzicht van de kosten. Een voordeel van het direct meefinancieren bij je hypotheek is dat de rente relatief laag is. Een deel van de rente is ook weer aftrekbaar. Dit komt doordat het aanleggen van een tuin wordt gezien als woningverbetering. Zaken zoals bestrating en schutting zijn fiscaal aftrekbaar. Tuinmeubelen bijvoorbeeld niet.
Andere financieringsmogelijkheden
Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten tot 100% van de waarde van het huis. Je kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Dit zorgt ervoor dat het meefinancieren niet voor iedereen is weggelegd. Vaak kiezen huiseigenaren er voor om de tuin later aan te pakken.Afhankelijk van het project en de financiële situatie van de eigenaar, zijn er verschillende andere mogelijkheden.
- Spaargeld: De meest voor de hand liggende manier om een tuin te financieren is door middel van spaargeld. Als de eigenaar genoeg geld heeft gespaard, kan hij of zij de tuin volledig betalen zonder enige rentelasten.
- Persoonlijke lening: Een persoonlijke lening kan worden gebruikt voor het financieren van een tuinproject. Let op dat de rente op persoonlijke leningen vaak hoger is dan bij een hypotheek.
- Bij een bestaande hypotheek kan het mogelijk zijn om een tweede hypotheek af te sluiten of je bestaande hypotheek te verhogen.De hypotheekverstrekker kijkt opnieuw naar je inkomen en de waarde van de woning.
Op KleineTuinen.nl vind je veel inspiratie over mogelijkheden met de tuin. Zo kan je met een bepaald budget toch een hele leuke unieke tuin creëren!