15 Chelsea Flower Show ontwerp tips

De Chelsea Flower Show is een groots (en wereldberoemd) jaarlijks terugkerend tuinevenement in Londen. Een week lang kan je genieten van de mooiste showtuinen, heel veel tuininspiratie en natuurlijk oneindig veel tuinplanten. Op tv wordt dagelijks verslag gedaan van alles wat er gebeurt door de BBC. In dit dagelijkse programma zie je beelden van de vele showtuinen, interviews met bekende en prijswinnende tuinontwerpers en tips voor je eigen tuin.

Gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor kleine tuinen en balkons. Hiervoor bestaat inmiddels een aparte groep showtuinen. Wij delen graag de beste Chelsea tips met je voor het ontwerpen van een kleine tuin of het inrichten van je balkon.

1. Plan je tuin rond een fijne zitplek

Bepaal waar je graag wilt zitten (op welk moment van de dag) en ontwerp je tuin en borders rondom deze zitplek.

2. Kijk naar bladvorm en textuur

Creëer spanning met een contrast in bladvormen en texturen. Kijk dus niet alleen naar de bloei(kleur) van een plant. De bloei duurt meestal maar kort, maar het blad en de vorm zie je het hele jaar.

3. Durf te kiezen

In een kleine tuin moet je keuzes durven te maken: Beter één goed uitgevoerd idee of element, dan meerdere half uitgevoerde ideeën of elementen. Dat geld ook voor het aantal verschillende (soorten) planten!

4. Hou het simpel

Eenvoud geeft al snel een gevoel van ruimte. Zorg ervoor dat je tuin in de eerste plaats functioneel is en maak het vervolgens mooi. Gebruik ook niet te veel verschillende materialen in een kleine tuin.

5. Realiseer een groene structuur

Realiseer een groenblijvende structuur als basis, van mooie en makkelijke planten die het het hele jaar goed uitzien. Voeg vervolgens de andere planten toe voor meer kleur en vorm in het seizoen.

6. Gebruik hoge planten

Wees niet bang om hogere planten te gebruiken in je ontwerp. Een hoge struik of kleine boom geeft een extra dimensie aan je tuin en zorgt voor meer gelaagdheid.

7. Ga voor grote potten

Ga voor enkele grote “statement” potten, in plaats van allemaal kleine(re) potten en bakken. Bijkomend voordeel van een ruime pot is dat deze makkelijker is in het onderhoud. Deze droogt namelijk minder snel uit na het water geven en er is meer voedzame potgrond beschikbaar voor de plant.

8. Plaats potten centraal in je ontwerp

Zet potten en bakken niet alleen maar aan de rand van je tuin of terras. Heb je (net) genoeg ruimte, overweeg dan om een ruime pot of bak centraal in je tuin te plaatsen.

9. Wissel af in pot hoogte

Wissel af in de hoogte van je potten en bakken, zodat je een mooi gelaagd effect krijgt in je potplanten. Een trio van groot naar klein, blijft ook altijd een mooie optie.

10. Benut de hoogte van je tuin

Kijk omhoog! Gebruik ook de hoogte van je tuin. Plaats verticale elementen en constructies, plant klimplanten langs muren, schuttingen en over pergola’s.

11. Plaats een pergola

Een pergola biedt veel extra groeiruimte voor (klim)planten en geeft ook nog eens privacy. Toch hoeft een pergola niet begroeid te zijn om een mooie toevoeging te zijn voor je tuin. Steeds vaker zien we prachtige en stijlvolle pergola’s, zonder enige begroeiing. Het is de vorm en hoogte die zorgt voor spanning in de tuin en een gevoel van beslotenheid.

12. Een boom mag niet ontbreken

Hoe klein je tuin ook is, of als je alleen een balkon hebt: een boom mag niet ontbreken in je tuinontwerp! Een boom geeft hoogte, vorm, beschutting, schaduw en is een plek voor dieren, vogels en insecten. Er zijn genoeg bomen die maar weinig ruimte nodig hebben. Denk aan zuilvormige bomen of smalle bomen, kleine bomen, een struik als boom of een meerstammige boom. Als je een boom of struik in een pot of bak plant, zullen ze ook minder snel groeien.

13. Meerstammige voor lucht en structuur

Meerstammige bomen blijven kleiner en de (kale) stammen geven structuur en vorm aan je tuin. Daarbij kijk je nog wel door de stammen heen.

14. Hou grote bomen klein

Gebruik ook eens een snelgroeiende of grotere wordende boom of struik te gebruiken in je ontwerp. Veel soorten kan je klein houden door regelmatig bij te snoeien, te kiezen voor een snoeivorm (bijv. een bolvorm), takken en scheuten te oogsten (bijv. voor plantensteunen van hazelaar of schermen van wilgentakken).

15. Water op je balkon

Ook een balkon is geschikt voor een (klein) waterelement. Bijvoorbeeld een waterschaal, mini waterval of minivijver. Hou wel rekening met het gewicht, in verband met de maximale belasting van je balkon.

Heb jij ook een Chelsea waardige tuin, of ga je er een ontwerpen? We zijn benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Op het Bijenbalkon van Nynde - droogte en hitte

Eerste hulp bij droogte en hitte – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder
Moet je planten in pot elke dag water geven?

Moet je planten in pot elke dag water geven?

Voor planten in potten en bakken is water geven nog veel belangrijker dan voor planten in volle grond. Hoe vaak geef je planten in pot water?

Lees verder
Voorjaar in kleine tuin

De mooiste voorjaarsfoto’s uit onze kleine Tuinen groep

Voorjaarsinspiratie: Graag delen wij deze mooie tuinfoto’s met je uit verschillende kleine tuinen in onze eigen FB groep voor de kleine tuin.

Lees verder