Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het duurt misschien nog even, maar voor we het weten is het koude en gure winterseizoen voorbij. Tijd om je huis en tuin dus voor te bereiden op de lente. Maak een heerlijk overdekt plekje met een weerbestendige tuinset en een jute vloerkleed. Maar we mogen de bloemen zeker niet vergeten. Een bloem die symbolisch staat voor dit seizoen is de kersenbloesem. Het frisse uiterlijk van deze plant zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld? In dit blog leren we je meer over deze prachtige bloem en hoe je deze het beste kunt verzorgen in je eigen tuin.


Kersenbloesem in de wereld

In Nederland gebruiken we de term kersenbloesem, maar wereldwijd staat de plantensoort beter bekend als sakura, de Japanse benaming De sakura wordt onofficieel gezien als de nationale bloem van Japan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze bloem zelfs gebruikt als symbool om het Japanse volk te stimuleren. Daarnaast verspreidde de overheid het geloof dat de zielen van gesneuvelde soldaten terug zouden komen als kersenbloesems. Wist je trouwens ook dat deze bloemen ook geplant zijn in het Amsterdamse Bos als dank voor de relatie tussen de twee landen? Bovendien heeft iedere boom een Japanse of Nederlandse vrouwennaam. Tijdens de lente is dit bos een populaire plek onder lokale bewoners en toeristen om hier te picknicken.


Kersenbloesem in je tuin

Een kersenbloesem boom is ideaal voor een kleine tuin, maar ook grote. De meest voorkomende kersenbomen die Nederlanders vaak planten zijn de Sierkers (familie van de kersen, amandel en pruim). Binnen deze categorie vallen de Prunus Accolade, Prunus Sargentii en Prunus Yedoensis. Deze drie soorten bloeien vaak al vanaf maart en kun je het beste planten in een klei- of zandgrond. Bovendien is het belangrijk dat je deze bloemen (en andere verwanten van de kersenbloesem) op een warme, zonnige plek ook beschut is. De takken kun je ook neerzetten als versiering in je tuinhuisje. Voeg daar een bank, wollen vloerkleed en wat LED strips aan toe voor een gezellige sfeer.


Hoe verzorg je kersenbloesem het best?

Een voordeel aan de Sierkers bloemen is dat ze niet veel onderhoud vereisen. Sierkersen hoeven namelijk weinig gesnoeid te worden. Je hoeft ze alleen in vorm te houden en te snoeien wanneer ze gebloeid zijn. Zorg er daarnaast voor dat de plant genoeg zon krijgt en dat de aarde doorlaatbaar is. Vergeet ook niet om in de lente wat kalk te strooien bij de voet van de kersenboom. Let er daarnaast ook op dat de grond niet te nat is. Een licht vochtige grond is dus al voldoende. Als laatste is het belangrijk om een grondsoort te kiezen die ook goed vruchtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder