Op het bijenbalkon van Nynde: Een goed begin is het halve werk

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Een goed begin

Yes! Je bent van plan om je balkon bijvriendelijk te maken. Maar waar begin je eigenlijk? Die vraag stelde ik mezelf ook twee jaar geleden toen ik naar mijn uitgestrekte, kale terras keek. Het doel is om meer wilde bijen, hommels en ander leven aan te trekken, dus je wil dat de planten die op je balkon staan goed gedijen zodat er voldoende voedsel beschikbaar is. De planten zullen namelijk de basis vormen van jouw zoemende oase, want zonder voedsel geen bij. Daarom is een belangrijke eerste stap de zonuren van jouw balkon bepalen. Een beetje een saai klusje, maar geloof me, een goed begin is het halve werk.

Noord-Oost-Zuid-West

Er zijn drie categorieën om aan te geven op wat voor plek een plant gelukkig is: zon (minimaal 5 uur volle zon), halfschaduw (tussen 3 en 5 uur volle zon) en schaduw (tot 2 uur zon). Dus vraag je af, zit je in de volle zon? Ligt een deel misschien in de schaduw? Of zit je voornamelijk in de halfschaduw? Zo pak je het aan: neem een stuk ruitjespapier, teken je balkon op schaal, tel hoeveel uur zon elk deel van je balkon krijgt en zet dat op de tekening.

Het beste kun je de lichtinval hartje zomer berekenen wanneer de zon het hoogst staat, maar tegenwoordig heb je hele handige apps waardoor je dit eigenlijk op elk moment in het jaar kunt doen. Natuurlijk biedt een zonnig balkon op het zuiden meer mogelijkheden, maar ook op een schaduwrijk balkon op het noorden kun je planten zetten die waardevol zijn voor bijen. Denk aan het mooie vingerhoedskruid, wilde akelei of donkere ooievaarsbek. Kijk ook meteen of je balkon in sommige hoeken wind vangt. Zit je bijvoorbeeld net als ik vlakbij zee, dan is het handig om daar rekening mee te houden.

Heb je dit allemaal een beetje in kaart gebracht, dan kun je daarna de juiste plek kiezen voor elke plant en ook meteen bepalen waar straks je bijenhotel komt. Die plaats je op een zonnige en vooral windvrije plek, het liefst waar zowel de ochtend- als de middagzon schijnt.

Tip: Vergeet niet dat elk balkon een maximaal gewicht kan dragen. Zoek dus van te voren even uit wat het draagvermogen is van jouw balkon. Zo voorkom je onverwachte verrassingen of vervelende lekkages.

Planten uitzoeken: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van planten zijn er twee dingen waar je even op moet letten. Allereerst is het belangrijk dat ze onbespoten zijn, dus biologisch of van een ecologische kweker. Al die felgekleurde bloeiers uit het tuincentrum zien er misschien verleidelijk uit, maar door het gebruik van pesticiden en kunstmest doen ze dieren, mensen en het milieu meer kwaad dan goed. Zorg er vervolgens voor dat de planten open bloemen hebben, zodat de bijen makkelijk nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. Als je deze twee punten in gedachten houdt, ben je al een heel eind op weg en weet je zeker dat die lieve, hardwerkende bestuivers straks veilig van jouw bloemen kunnen genieten.

Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan voor inheemse soorten. Deze groeien al eeuwen in ons land en zijn daarom perfect afgestemd op ons klimaat, onze bodem en ‘onze’ insecten.

Zet om te beginnen bijvoorbeeld gevlekt longkruid, dagkoekoeksbloem, beemdkroon of gulden sleutelbloem in een pot. Dit zijn prachtige wilde soorten die binnenkort al zullen bloeien en bijen voorzien van gezond voedsel na hun lange winterslaap. Of plant een bessenstruik naast je balkondeur. Heb je de bloesems van de blauwe bes al eens gezien? Schitterend zijn ze! Een echte traktatie voor vroege aardhommels en later voor jou, wanneer de bessen rijpen.

Plant gifvrij

Helaas is het vinden van gifvrije planten nog best lastig, maar wist je dat je ze heel makkelijk online kunt bestellen en laten bezorgen? Check bijvoorbeeld eens Sprinklr of Cruydt-Hoeck. De meeste planten op mijn balkon komen hier vandaan en doen het fantastisch. Toch liever op zoek gaan naar een duurzame kwekerij in de buurt? De website biotuinwijzer.nl is erg handig om adresjes te vinden.

Met deze eerste stappen leg je de perfecte basis en kan het niet anders dan dat jouw balkon straks gonst van het leven! Zie het verschil op mijn balkon!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Kleine postzegeltuin vol potten van Ilona

Gezellige postzegeltuin vol potten van Ilona (20m²)

In het charmante vissersdorpje Oudeschild op Texel, vind je de kleine tuin van Ilona. Met slechts 5 meter breed en 4 meter diep is het echt een postzegeltuintje. Vrijwel alle planten staan in potten.

Lees verder
Dahlia korting en kortingscode voor alle zomerbloeiers

Nu zeer hoge korting op Dahlia’s en zomerbloeiers!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met The Bulb Farmers en krijg nu korting op je alle zomerbloeiers!

Lees verder
Planten voor je eigen mini plukbloemen tuin

Planten voor je eigen mini plukbloemen tuin

De plukbloementuin is enorm populair! Maar in een kleine tuin is meestal geen plek voor plukbloemen, of toch? Met deze tips tover je zelfs jouw kleine tuin om tot een pluktuin.

Lees verder