April doet wat hij wil… Pas op voor nachtvorst!

Als er in maart en april een paar mooie dagen zijn geweest, lijkt het soms wel of iedereen naar het tuincentrum gaat voor mooie zomerbloeiers… Maar pas op met eenjarig perkgoed, want deze planten zijn niet winterhard! Het zou natuurlijk zonde zijn als al je nieuwe plantjes schade oplopen of zelfs uitvallen na een nachtje (grond)vorst. Toch moet je er wel degelijk rekening mee houden dat dit nog mogelijk is in april.

Wacht tot na ijsheiligen

Het beste is natuurlijk om nog geduldig te wachten tot na ijsheiligen (half mei). Niet voor niets wordt aloude advies nog steeds gegeven. Vanaf ongeveer half mei is de kans op vorst te verwaarlozen. Helaas lijkt het steeds vaker alsof de aanbieders van zomerbloeiers tegen die tijd bijna geen perkgoed meer hebben, omdat ze al zo vroeg zijn begonnen met de verkoop.

Toch zomerbloeiers gekocht? Let op de weersvoorspelling!

Als tussenoplossing kan je prima eenjarigen kopen vroeg in het seizoen, maar zet ze nog even op een beschutte plek als er toch kans is op vorst in de nacht. Overigens is het natuurlijk niet normaal als deze planten al bloeien in maart of april… dat is nog een heel ander verhaal. Dergelijke planten zijn in de kas voorgetrokken en zijn extra gevoelig voor kou en vorst. Beter kies je voor perkplanten die nog niet bloeien, maar nog lekker kunnen groeien de komende tijd, om straks te genieten van de spectaculaire bloei in de zomer.

Bescherm exotische planten en planten die minder winterhard zijn

Wat voor perkplanten geldt, is uiteraard ook het geval voor niet winterharde planten en exotische planten. Zelfs afdekken kan nog nodig zijn als het onverwacht ineens kouder wordt. Heb jij je exoten en kuipplanten alweer buiten gezet? Let dan extra goed op de weersvoorspelling! Haal kuipplanten naar binnen bij kans op (nacht)vorst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder