7 Slimme manieren voor het opruimen van een kleine tuin

Een goed georganiseerde en opgeruimde tuin is aantrekkelijker, fijner en geeft rust. Een belangrijk aspect van een opgeruimde tuin is voldoende opbergruimte. Het opbergen van tuingereedschap, tuinkussens, speelgoed en andere tuinbenodigdheden kan een grote uitdaging zijn in een kleine tuin, maar met de juiste aanpak en enkele handige opbergoplossingen kan je jouw tuin netjes en overzichtelijk houden.

Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

Begin bij het begin… Bepaal eerst wat je allemaal in de tuin wilt kunnen opruimen. Denk aan kussens en (extra) stoelen, tuinmeubels, tuingereedschap, fietsen, sportmaterialen, speelgoed, haardhout, potten en bakken, etc. Zo heb je beter in beeld hoeveel ruimte je nodig hebt en is het makkelijker om de juiste opbergoplossingen te kiezen. Bepaal ook wat je bij voorkeur uit het zicht wilt houden.

Schuur of tuinhuis

Een tuinhuis of schuur is heel fijn om te hebben. Je kunt er van alles in kwijt en er is meestal ook plek voor grotere zaken, zoals tuinmeubels, fietsen en groter tuingereedschap of een maaimachine. Om je schuur opgeruimd en georganiseerd te houden, kan je gebruik maken van kasten en stellingen. Omdat een schuur doorgaans droog is, kan je ook kisten, bakken, en zelfs boekenkasten of kledingkasten gebruiken uit het huis. Zo heb je altijd voldoende opbergruimte in de schuur en hoef je geen fortuin te spenderen aan goede opbergoplossingen.

Tuinkast

Heb je niet genoeg ruimte voor een schuur of tuinhuis? Overweeg dan een tuinkast. Dit is een soort mini-schuurtje, waarin je je tuingereedschap makkelijk kan opbergen, evenals andere tuinbenodigdheden. Ze zijn waterdicht en makkelijk in het gebruik. Een tuinkast neemt maar weinig ruimte in. Een variant met enkele legplanken er in, biedt nog veel meer opbergmogelijkheden.

Multifunctionele tuinmeubels

Overweeg om tuinmeubels met opbergruimte aan te schaffen. Bijvoorbeeld een tuinbank met opbergruimte, of voeg lades toe onder een bank. Ook inklapbare meubels zijn ideaal om ruimte te besparen en makkelijk op te kunnen ruimen, als je ze even niet nodig hebt.

Verticale opbergruimte

Gebruik haken, bakken, manden en rekken aan de muur of schutting als opbergers. Dit neemt minimale ruimte in en is vaak erg handig en makkelijk in het gebruik. Een goed voorbeeld is een gereedschapswand. Met een rek, haken of een paneel, zorg je ervoor dat al je gereedschap binnen handbereik is, zonder dat dit veel ruimte inneemt.

Opbergdozen, kisten en manden

Opbergdozen, kisten en manden zijn handige en betaalbare oplossingen voor het organiseren van kleinere tuinbenodigdheden. Gebruik doorzichtige plastic dozen om het overzicht te behouden en label ze voor gemakkelijke identificatie. Manden zijn ideaal voor het opbergen van speelgoed en tuingereedschap. Plaats deze opbergdozen, kisten en manden in de schuur, het tuinhuis, of een tuinkast.

Emmer of ton

Als je even snel iets nodig hebt om je spullen (tijdelijk) op te bergen, denk dan ook aan een emmer of ton. Jouw tuingereedschap plaats je hier makkelijk (rechtop) in en op deze manier neemt dit maar heel weinig ruimte in.

Slimme opbergplaatsen

Denk creatief na over verborgen opbergplaatsen in uw kleine tuin. Bijvoorbeeld, een bank met een opklapbare rugleuning kan dienen als opbergruimte voor kussens of speelgoed. Gebruik ook de ruimte onder trappen, verhoogde plantenbedden of zelfs een verhoogde vloer om extra opbergruimte te creëren.

Met deze tips kan je de beperkte ruimte in je kleine tuin optimaal benutten en een georganiseerde en opgeruimde buitenruimte creëren. Efficiënt ruimtegebruik en slimme opbergoplossingen zijn de sleutel tot een georganiseerde en functionele tuin, ongeacht de grootte ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder