15 Bloeiende inheemse vaste planten

Er is tegenwoordig meer en meer aandacht voor duurzaam tuinieren. Biodiversiteit, ofwel voldoende afwisseling in soorten, varianten en ecosystemen, is daarbij een belangrijk punt. Ook zien we dat steeds meer mensen inheemse planten omarmen: soorten die van nature in ons land of de regio thuis horen. Je kunt bijvoorbeeld inheemse planten gebruiken als waardevolle toevoeging voor je bestaande tuin, of zelfs je tuin uitsluitend beplanten met inheemse planten.

Vaak wordt gedacht dat inheemse planten minder mooi zijn, of minder bloeien. Onterecht! Er zijn talloze inheemse vaste planten met interessante vormen en prachtige bloei. Hieronder onze favoriete inheemse vaste planten met mooie bloei.

15 Bloeiende inheemse vaste planten

Beemdkroon (Knautia arvensis)

Knautia arvensis (beemdkroon) is een prachtige plant waar vlinders, bijen en andere insecten gek op zijn. Bloeit vanaf ongeveer juni en is goed te gebruiken als weefplant in een border. Staat graag in volle zon. In tegenstelling tot de bekende Knautia macedonica, bloeit beemdkroon juist in een zachte pasteltint. De bloei is vaak wel iets minder rijk dan bij macedonica en cultivars.

Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)

Geranium pratense (beemdooievaarsbek) is een mooie inheemse geranium, die bloeit met paarsblauwe bloemen. De bloemen hebben een wit hart. Groeit redelijk compact en bloeit van juni tot augustus. Staat graag in volle zon of halfschaduw. Kan sterk uitzaaien. Tijdig de uitgebloeide bloemen terugsnoeien kan dit voorkomen.

Duifkruid (Scabiosa columbaria)

Scabiosa columbaria (duifkruid) is een echte insectenplant. Bijen en vlinders vliegen af en aan, als deze inheemse plant in bloei staat. Bloeit met lilaroze tot lilapaarse bloemen van juni tot september. De bloemhoofdjes staan op ronde stengels vanuit het bladrozet. Het blad aan een plant kan wat verschillende vormen hebben. Staat het liefst in volle zon en verlangt goed doorlatende grond.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Achillea millefolium (duizendblad) is een prachtige schermbloem. De wilde vorm heeft doorgaans witte bloemen, die verschijnen vanaf mei. Het is een echte insectenplant, waar vooral veel zweefvliegen, bijen en vlinders op af komen. Als je goed kijkt lijkt het geveerde blad uit heel veel kleine blaadjes te bestaan, vandaar ook de naam duizendblad. Ook de daadwerkelijke bloemen zelf zijn heel klein, maar vormen samen een breed scherm. Achillea heeft een typische op kamille lijkende geur.

Gele lis (Iris pseudacorus)

Iris pseudacorus (gele lis) is misschien wel de bekendste waterplant (of eigenlijk oeverplant) in ons land. Overal in bermen langs sloten en waterpartijen kom je gele lis tegen. De rechtopstaande plant heeft zwaardvormige bladeren en bloeit van mei tot juli met opvallende gele bloemen. Na de bloei blijven de zaden nog langere tijd aan de plant. Hou er wel rekening mee dat deze plant snel groot kan worden. Vooral in en rond kleine vijvers is het verstandig om ze regelmatig te splitsen.

Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)

Leucanthemum vulgare (gewone margriet) heeft een bloem zoals elk kind een bloem zou tekenen. Je ziet (of eigenlijk zag) ze overal. De margriet bloeit vrij grote bloemen, met witte bloemblaadjes en een geel hart. Bloemen staan telkens op een enkele stengel. Bloeit lang, ongeveer van mei tot augustus. Wordt bezocht door tal van insecten.

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Malva sylvestris (groot kaasjeskruid) is vaak te zien in bermen. Bloeit in de zomer en het najaar met opvallend donkerroze tot lilapaarse bloemen. In de bloemblaadjes is een lijnvormige tekening zichtbaar. Wordt tot zo’n 120cm hoog. Het is een makkelijke plant, die niet heel kritisch is op de standplaats (hoewel groot kaasjeskruid van origine eigenlijk een graslandsoort is). Het is een goede nectarplant voor veel vlinders, bijen en andere insecten.

Grote centaurie (Centaurea scabiosa)

Centaurea scabiosa (grote centaurie) bloeit met paarse tot paarsroze bloemhoofdjes met buisvormige bloemen. De bloemen groeien op vrij stevige stengels en worden tot zo’n 120cm hoog. Bloeit van juni tot oktober. Heeft een voorkeur voor kalkrijke grond. Grote centaurie trekt veel hommels aan, maar ook bijen en vlinders.

Grote kattenstaart (Lythrum salicaria)

Lythrum salicaria (grote kattenstaart) krijgt opvallend rood-paarse tot paars-roze bloemen in grote opstaande trossen. Het is een snelle groeier die vanaf het voorjaar aardig wat hoogte maakt (tot zo’n 120cm), om vervolgens aarvormige bloemen aan te maken. De rechtopstaande stengels kunnen bovenin vertakken. Geeft in het najaar vaak nog een mooie bladverkleuring. Komt van nature voor langs de waterkant en op vochthoudende grond. Toch is het een sterke en veelzijdige plant die vaak ook zonder problemen op drogere grond groeit.

Hemelsleutel (Hylotelephium telephium)

Hylotelephium telephium, voorheen sedum telephium (hemelsleutel) is een vetplant met roze bloemen. Een vetplant is makkelijk te herkennen aan de dikke vlezige bladeren. De bloemen zijn in knop nog wit en kleuren bij het bloeien roze tot donkerroze. Bloeit van juli tot september. De vele kleine bloemen vormen samen een breed scherm. Wordt zo’n 50-60cm hoog. Het bladrand kan varieren van grof gekarteld tot getand of zelfs gaafrandig. Komt van nature voor op zandige gronden die wel wat vocht bevatten.

Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)

Eupatorium cannabinum (koninginnekruid of leverkruid) is een echte insectenplant. Tijdens de bloei vliegen insecten, bijen en vlinders af en aan. De opvallende (en wat pluizig aandoende) bloei bestaat uit dicht opeenstaande bloemhoofdjes met witroze tot rozerode buisbloemen. Leverkruid kan met zo’n 150cm aardig hoog worden. Heeft opvallende rode stengels en aan Cannabis gelijkend blad, vanwaar ook de naam. Het is een makkelijke plant die ook op minder goede grond weinig problemen heeft.

Prachtklokje (Campanula persicifolia)

Campanula persicifolia (Prachtklokje of perzikbladig klokje) is een mooie en sterke inheemse plant. De opstaande stengels met lange losse trossen hebben openstaande klokbloemen. De bloemkleur is paarsblauw. Bloeit in juni tot juli en wordt tot zo’n 80cm hoog. Het smalle lancetvormige blad doet denken aan het blad van een perzik. Staat het liefst in zon tot halfschaduw.

Veldsalie (Salvia pratensis)

Salvia pratensis (veldsalie) heeft prachtige sikkelvormige bloemen in een blauw-paarse kleur. Je zou zo kunnen denken dat het om een exotische bloem gaat, maar het betreft hier toch echt een inheemse salie. Trekt veel bijen en hommels aan en blijft nog lang mooi na de bloei. Veldsalie heeft vierkante stengels en langwerpig, driehoekig blad, met een getande of gekartelde bladrand. Ook Salvia verticillata is inheems (maar zeldzaam in het wild). Deze salie onderscheidt zich door middel van de duidelijk te herkennen schijnkransen.

Wilde marjolein (Origanum vulgare)

Origanum vulgare (wilde marjolein) is de wilde variant van het bekende keukenkruid oregano of marjoraan. Deze aromatische plant is ook een fantastische plant voor de siertuin, met de rechtopstaande stengels met vele witroze tot rozerode bloemen in dichte schermen. Bloeit van juli tot september en wordt zo’n 30-50cm hoog. Heeft de voorkeur voor kalkrijke grond en een zonnige standplaats. Trekt heel veel insecten, vlinders en bijen!

Wilde peen (Daucus carota)

Daucus carota (wilde peen) geeft in de zomer prachtige en opvallende witte schermbloemen. De bloemen hebben tot ver in het najaar sierwaarde. Als de bloemen uitgebloeid zijn, buigen ze sierlijk naar binnen. Het betreft hier de wilde vorm van de eetbare wortel. Wordt tot zo’n 90cm hoog. Wilde peen komt van nature voor in droge graslanden, bermen, dijken en duinen.

Wat is jouw favoriete inheemse vaste plant?

Dit waren onze favoriete bloeiende inheemse planten. Heb jij ook al inheemse planten in je tuin? Welke inheems planten zijn jouw favorieten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met driehoekvorm

Van kleine driehoek naar groene stadstuin (24m²)

Het was voor tuinontwerper Tak een hele uitdaging om voor haar eigen kleine driehoekige tuin op het noorden een passend ontwerp te maken. Toch heeft ze haar saaie en ongemakkelijk gevormde nieuwbouwtuin om weten te toveren tot een mooie groene stadstuin.

Lees verder
Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder