Onze Tuintips

Hier vind je alle tips om beter te leren tuinieren. Zowel voor beginnende tuiniers, als voor gevorderden. Van de basis van het tuinieren, tot expert advies voor het snoeien, verzorgen en aanplanten van specifieke planten, struiken en bomen. Waarmee heb jij hulp nodig in jouw kleine tuin? Stel ook jouw Tuinvraag!

Natuurlijk vind je hier ook veel inspiratie om van jouw tuin een prachtig groen paradijs te maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor wilde dieren, vlinders, bijen, insecten, vogels, kikkers, padden, egels en meer…

Wij helpen je graag met jouw kleine tuin!

Nieuwe Tuintips en artikelen:

 • Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes
  Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.
 • Lavendel soorten en verzorging
  Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.
 • Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?
  Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?
 • Hoe maak je het terras makkelijk schoon?
  Hoe maak je de tegels en het terras schoon? Wanneer kan je het terras het beste reinigen en wat heb je nodig? Wat moet je zeker niet gebruiken?
 • 21 Tips om je Terras te vergroenen
  Heb je (bijna) alleen tegels in je tuin en zou je de tuin (of je balkon) graag vergroenen? Wij geven tips!
 • Siererwt (Lathyrus) – Tips van de Bijenstichting
  Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.
 • Hoe breed wordt een laurierhaag?
  Laurier (of eigenlijk laurierkers) is een prachtige haagplant! Maar een haag van laurier is niet altijd geschikt voor een kleine tuin, want deze kan erg breed worden. Iets om rekening mee te houden.
 • Groeien bloembollen, zoals tulpen, narcissen en sieruien door een bodembedekker?
  Groeien bloembollen makkelijk door bodembedekkers? Is dit bijvoorbeeld geen probleem voor tulpen, narcissen, hyacinten en sieruien? Waar moet je om denken?
 • April doet wat hij wil… Pas op voor nachtvorst!
  Als er in maart en april een paar mooie dagen zijn geweest, lijkt het soms wel of iedereen naar het tuincentrum gaat voor mooie zomerbloeiers… Maar pas op met eenjarig perkgoed, want deze planten zijn niet winterhard. Hou de weersvoorspelling goed in de gaten!
 • Hoeveel planten per meter heb je nodig?
  Ons wordt vaak gevraagd hoeveel planten er nodig zijn voor een bepaalde border of strook. Bekijk hier onze richtlijn voor het aantal benodigde planten, ofwel de plantafstand.
 • Vijverplanten voor een (kleine) vijver
  Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?
 • Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?
  Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)
 • Boekreview: Schitteren in de schaduw
  Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).
 • Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting
  Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Bekijk alle Tuintips en artikelen, of bekijk alle Tuinvragen

Hulp bij tuinieren

Of het nu gaat om het snoeien van een appelboom of siergras snoeien, de beste bomen voor in een pot, bomen en planten die klein blijven, moestuinieren op weinig ruimte, of als je hulp nodig hebt met ziekten en plagen zoals meeldauw, stippelmot, slakken of bladluis… Op onze website vind je talloze tips en artikelen om je verder te helpen. Om het je nog makkelijker te maken, hebben we aparte categorieën gemaakt van onderwerpen en tips waar veel naar wordt gezocht op onze site:

Wat kan je nu doen in de tuin?

Onze Tuinkalender staat vol met tuinklussen voor deze maand. Per maand hebben we een overzicht gemaakt met alle tuintaken. Zo weet je altijd wat je kunt doen in de tuin!

Wil je een nog uitgebreidere lijst van werkzaamheden in de tuin? Bekijk dan ook deze Tuinkalender.

Tuinvragen

Bekijk ook alle Tuinvragen. Dit zijn vragen die eerder door bezoekers werden gesteld en door ons zijn beantwoord. Staat jouw vraag er nog niet bij? Stel dan gerust jouw Tuinvraag!

Wij beantwoorden je vraag altijd en veelgestelde vragen zullen we ook toevoegen op de website.

Wekelijks nieuwe tips

Elke week publiceren wij nieuwe Tuintips! We geven wekelijks tips voor in de tuin en schrijven tevens over trends en ontwikkelingen op het gebied van tuinieren. Uiteraard altijd voor kleine tuinen, balkon en (dak)terras! De nieuwste Tuintips zie je natuurlijk ook verschijnen op onze homepage.