Tijd om de Olijfboom te snoeien!

Welke boom blijft groen in de winter? (wintergroene boom)

Olijven (Olea europaea) zijn prachtige groenblijvende bomen (of struiken), met grijs-groen blad. Naarmate ze ouder worden krijgen ze een mooie grijze en grillige stam. Olijfbomen geven meteen veel sfeer aan je tuin! Olijven kunnen zowel in volle grond (op een beschutte plek, met goed doorlatende grond), als in een (ruime) pot. Het zijn snelle groeiers! Door regelmatig de olijf snoeien kan je een olijfboom klein houden en is (en blijft) deze geschikt voor een kleine tuin.

Wanneer kan je olijf snoeien?

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is eind maart, begin april. De kans op strenge vorst is dan nog klein en de olijf begint rond deze tijd ook weer uit te lopen. Door nu te snoeien krijgt je olijf een zo lang mogelijk groeiseizoen.

Snoei niet tijdens vorst, of als het de komende dagen of week gaat vriezen.

In de zomer kan je de langste scheuten inkorten om de olijf in vorm te houden en de olijf klein te houden. Doe dit uiterlijk voor september, zodat de nieuwe scheuten die na het snoeien ontstaan voldoende afgehard zijn voor de winter.

Hoe moet je een olijf snoeien?

Begin met het snoeien van de olijfboom door dode takken weg te snoeien.

Snoei kruisende takken en naar binnen gerichte takken af. Zo creëer je een mooie open groeivorm en kan je olijfboom optimaal groeien.

De populaire dichtvertakte bolvorm op stam is eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee. Op termijn zal dit tot problemen leiden, omdat het het binnenste deel te weinig licht krijgt om goed te groeien. Streef dus voor een mooie open vorm, met naar buiten gerichte groei.

Snoei eventuele scheuten op de stam af, zodat je een mooie kale stam houdt.

Lange rechtopgaande takken worden sterk teruggesnoeid. Vaak ontstaan deze takken na (te) krachtig terugsnoeien. Snoei deze lange scheuten terug tot op zo’n 20-30cm. Snoei echter niet te veel van je olijf in een keer, omdat sterke hergroei te voorkomen. Probeer niet meer dan zo’n 1/3e deel van de olijf te snoeien. Als meer snoei nodig is, doe dit dan in stappen.

Olijf snoeien voorjaar

Tips voor het snoeien van een olijfboom

  • Het inkorten van lange scheuten kan tijdens het hele groeiseizoen.
  • Snoei niet meer dan 1/3e deel van de olijf terug, om sterke hergroei te voorkomen.
  • Snoei niet meer na de zomer, om vorstschade te voorkomen aan nieuwe scheuten.
  • Voor half maart kan je beter nog niet snoeien, eveneens vanwege de kans op vorstschade.
  • Is jouw olijf erg kaal geworden na de winter? Flink terugsnoeien stimuleert nieuwe groei. Het zijn verrassend sterke planten!
  • Hou er rekening mee dat bloesem alleen gevormd wordt op meerjarige takken.

Heb jij de olijf al gesnoeid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder