Nu niet snoeien: Februari

Nu niet snoeien: Februari

Voor veel planten geldt een ideale snoeimaand of ideaal snoeimoment. Toch is het meestal niet heel erg als hiervan wat wordt afgeweken. Bomen, struiken en planten zijn vaak sterker en veerkrachtiger dan we denken. 

Toch zijn er ook planten die je nu juist niet moet snoeien…

Hieronder een overzicht van de planten die je deze maand beter niet snoeit (en waarom niet).

Deze planten moet je NIET snoeien in Februari

Lavendel (Lavandula)

Nu al snoeien kan zorgen voor vorstschade, of zelfs leiden tot uitval.

Lees meer over het snoeien van lavendel

Groenblijvende haagplanten en struiken

Wintergroene haagplanten en groenblijvende struiken kunnen het beste niet meer na september/ oktober gesnoeid worden. Zo voorkom je vorstschade en invriezen van nieuwe scheuten. Snoei pas al de kans op vorst geweken is.

Steenvruchten (Prunus)

Het snoeien van steenvruchten zoals kers, pruim, perzik, abrikoos en amandel in het najaar of winter kan leiden tot schimmelziekten als loodglans en korstzwammen. 

Lees meer over het snoeien van Prunus (steenvruchten)

Minder winterharde en exotische planten 

Snoeien in de winter kan er bij mediterraanse en exotische planten als palmen (Trachycarpus), bananen (Musa), Nieuw-Zeelands Vlas (Phormium), Agave en olijfbomen voor zorgen dat ze extra vatbaar zijn voor vorstschade of zelfs afsterven.

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

Wacht liever nog even een maand met het afsnoeien van de uitgebloeide bloemen. Ze beschermen de jonge knoppen vrijwel direct hieronder nog tegen vorstschade. Hiermee voorkom je ook invriezen van jongere uitlopers.

Vroegbloeiende clematis

Clematis soorten die vroeg bloeien moet je nu niet snoeien. Zo voorkom je dat je de bloei afsnoeit. Daarbij hebben veel van de vroeg bloeiende clematis soorten maar weinig snoei nodig. Tot de vroegbloeiende clematis (Snoeigroep 1) behoren bijvoorbeeld Clematis montana, Clematis armandii, Clematis ‘Early Sensation’, Clematis cirrhosa, Clematis macrophylla en Clematis alpina. Snoei deze soorten indien nodig na de bloei.

Struikrozen

Hoewel struikrozen vaak al vroeg worden gesnoeid, is het beter om hiermee nog een maand te wachten. Maart is hiervoor een goede periode. Zo voorkom je vorstschade en problemen. Het is niet erg dat je dan een deel van de nieuwe groei afsnoeit. Je rozen zullen alsnog dit jaar goed bloeien en mooie stevige planten vormen.

Lees meer over Struikrozen snoeien

Vroegbloeiende struiken en bomen

Als je nu struiken en bomen snoeit die vroeg bloeien, snoei je de bloei af. Denk bijvoorbeeld aan Camellia, Magnolia, Forsythia en Ribes sanguineum.

Meer snoeitips vind je op onze Thema pagina over snoeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder