Voor veel planten geldt een ideale snoeimaand of ideaal snoeimoment. Toch is het meestal niet heel erg als hiervan wat wordt afgeweken. Bomen, struiken en planten zijn vaak sterker en veerkrachtiger dan we denken.
Toch zijn er ook planten die je nu juist niet moet snoeien…
Hieronder een overzicht van de planten die je deze maand beter niet snoeit (en waarom niet).
Deze planten moet je NIET snoeien in December
Lavendel (Lavandula)
Nu nog snoeien kan zorgen voor vorstschade, of zelfs leiden tot uitval.
Lees meer over het snoeien van lavendel
Struiken en bomen die bloeien op oud hout
Bomen en struiken die bloeien op het hout van vorig jaar moet je nu niet snoeien. Hierdoor verlies je de bloei. Denk aan Forsythia, Magnolia, Ribes en Syringa.
Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
Snoei hortensia’s liever niet terug in de winter. Niet alleen heb je kans op verlies van bloei (macrophylla bloeit op oud hout), maar de verdorde bloemen beschermen de onderliggende knoppen ook tegen vorstschade.
Groenblijvende haagplanten en struiken
Wintergroene haagplanten en groenblijvende struiken kunnen het beste niet meer na september/ oktober gesnoeid worden. Zo voorkom je vorstschade en invriezen van nieuwe scheuten.
Siergrassen
Laat je siergrassen staan tot in het voorjaar. Zo blijven ze nuttig voor insecten en andere dieren en beschermt het afgestorven blad tegen vorstschade. Ook voorkom je dat de stengels gaan rotten, als je deze nu diep terugsnoeit.
Steenvruchten (Prunus)
Het snoeien van steenvruchten zoals kers, pruim, perzik, abrikoos en amandel in het najaar of winter kan leiden tot schimmelziekten als loodglans en korstzwammen.
Lees meer over het snoeien van Prunus (steenvruchten)
Exotische en mediterraanse planten
Snoei in november kan er bij mediterraanse en exotische planten als palmen (Trachycarpus), bananen (Musa), Nieuw-Zeelands Vlas (Phormium), Agave en olijfbomen voor zorgen dat ze extra vatbaar zijn voor vorstschade of zelfs afsterven.