5 Veelgemaakte Fouten tijdens het Snoeien

Snoeien hoort bij tuinieren!

Toch is het een onderwerp waarover veel misverstanden bestaan, of dat op z’n minst zorgt voor onzekerheid onder veel tuiniers…

Door te snoeien hou je een boom of plant in de gewenste vorm of formaat, stimuleer je de groei of vorming van nieuwe bloeischeuten, of meer opbrengst.

Twijfel jij ook hoe je een boom, struik of plant moet snoeien?

Of wanneer je moet snoeien?

Dit zijn de 6 meest gemaakte Snoei Fouten

1. Snoeien op het verkeerde moment

De snoeifout die het meeste wordt gemaakt is op het verkeerde moment snoeien.

Veel bomen en heesters kunnen in de winter worden gesnoeid, maar niet allemaal. Denk maar aan de beruchte ABC bomen (Acer, Betula en Carpinus). Naast esdoorn, berk en haagbeuk, kan je ook steenvruchten (kers, pruim, perzik), notenbomen en druiven beter niet in de winter snoeien.

Vaste planten en siergrassen worden vaak nog steeds voor de winter afgesnoeid, tot vlak boven de grond. Hierdoor zijn de kwetsbaar voor vorstschade en neem je schuilplekken en voedsel weg voor dieren, vogels en insecten.

Groenblijvende heesters en bomen, evenals exoten snoei je liever niet te kort voor de winter. September geldt hiervoor zo’n beetje als het laatste moment waarop je deze nog kunt snoeien. Zo gaat bijvoorbeeld je haag mooi en netjes de winter in en zal nieuwe groei voldoende zijn afgehard voor de vorst.

Overigens stimuleert wintersnoei de groei en beperkt zomersnoei de groei. Vraag je dus ook af wat het gewenste effect voor jouw boom of struik is.

2. Te veel snoeien (of te weinig)

Vaak durven we planten niet flink te snoeien. Hierdoor bestaat de kans dat bijvoorbeeld heesters steeds hoger worden en alleen nog bovenin bloeien.

Toch kunnen we ook te veel snoeien. Een plant die meer dan 1/3 wordt teruggesnoeid, of zelfs met meer dan de helft, zal flink moeten herstellen. De kans dat er het komende jaar geen bloei is, is vrij groot. Bij planten die bloeien op meerjarig hout, snoei je al snel de bloei weg.

Snelgroeiende heesters, die bloeien vanaf de zomer bloeien (op eenjarig hout), kan je wel elk jaar hard terugsnoeien. Zo voorkom je dat ze te groot worden en blijft de rijke bloei. Bijvoorbeeld vlinderstruik, pluimhortensia, Annabelle hortensia en struikroos.

Er zijn ook planten die je in het voorjaar niet te diep moet terugsnoeien. Dit zijn struiken die bloeien op tweejarig hout of meerjarig hout, zoals boerenhortensia, sering en boerenjasmijn. Wil je deze heesters toch verjongen, snoei dan de oude takken helemaal af, tot bijvoorbeeld een derde t. Herhaal dit het jaar erna, zodat je wel telkens nog bloei overhoudt.

Pluimhortensia na de snoei

3. Takken verkeerd afsnoeien (niet boven een knop of niet schuin)

Als je te ver boven een knop snoeit, ontstaat er dood hout aan de plant, dat gevoelig is voor ziektes en schimmelinfecties.

Snoei altijd vlak boven een knop (op ongeveer een centimeter afstand), voor een nette snoeiwond, die snel kan herstellen. Pas wel op dat je de knop zelf niet beschadigd bij het snoeien.

Maak er een goede gewoonte van om altijd schuin te snoeien. Zo kan er geen water blijven staan op de snoeiwond en zal deze sneller herstellen en is de kans op rotting minimaal.

4. Snoeien met een niet schoongemaakte snoeischaar

Maak jij je snoeischaar ook niet schoon na elke snoeibeurt? Zo verspreid je makkelijk ziekten en bacteriën binnen je tuin!

Reinig je snoeischaar, takkenschaar of heggenschaar daarom na elke snoeibeurt. Zo voorkom je verspreiding van ziekten en bacteriën en zal je snoeischaar niet snel roesten. Heb je een zieke plant gesnoeid? Maak dan eerst je snoeischaar goed schoon. Gebruik hiervoor warm water en groene zeep, of gebruik bijvoorbeeld een doekje met afwas- of reinigingsmiddel.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je snoeischaar voldoende scherp is. Alleen zo krijg je een mooie nette snoeiwond.

5. Beschadigde, dode en kruisende takken niet wegsnoeien

Door beschadigde takken, dode takken, of dode einden te laten zitten, is de kans op ziekten en infecties groter. Deze vormen zwakke plekken, waar schimmels en bacteriën kunnen binnendringen.

Snoei dode takken en punten weg na de winter. Doe dit ook met beschadigde takken en kruisende takken die langs elkaar wrijven.

6. Snoeien met de verkeerde snoeischaar

Hoe gek het misschien ook klinkt, snoeien met een verkeerde snoeischaar of het verkeerde snoeigereedschap gebeurt vaker dan je denkt. Veel mensen gebruiken één snoeischaar voor eigenlijk alle takken die ze afsnoeien. Toch zijn er verschillende snoeischaren, die elk geschikt zijn voor specifiek snoeiwerk.

Takken tot zo’n 20-25mm doorsnee snoei je met een snoeischaar. Het meest gebruikte type schaar is de papegaaienbek snoeischaar. Twee gebogen bladen bewegen langs elkaar heen en hiermee knip je de tak af. Ideaal voor het meeste (lichte) snoeiwerk. Je kunt ook kiezen voor een aambeeld snoeischaar. Een recht blad sluit zich op een vlakke (en dikkere) rand (het aambeeld) en de tak wordt als het ware afgesneden. Goed te gebruiken voor dood hout.

Takken tot zo’n 40-45mm snoei je met een takkenschaar. Om ook hogere delen van je boom, struik of haag te snoeien, is het de overweging waard om te kiezen voor een telescopische takkenschaar.

Dikkere takken snoei je met een snoeizaag of takkenzaag.

Welke van deze fouten bij het snoeien maakte jij wel eens?

1 reactie op “5 Veelgemaakte Fouten tijdens het Snoeien”

  1. Goed om te weten waar ik op moet letten bij het snoeien van takken. Wij hebben grote bomen in onze tuin die dringend moeten worden gesnoeid. Ik ga in ieder geval een specialist inschakelen om deze klus uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groen in een kleine tuin: zo doe je het makkelijk!

Een kleine tuin hoeft niet te betekenen dat er geen ruimte is voor groen in de tuin!

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Tuintaken april - Appel bloesem

Tuintaken April

Wat zijn de tuintaken in april?

Lees verder