Wanneer moet je een Klimroos snoeien? En hoe snoei je klimrozen?

Wanneer en hoe een klimroos snoeien?

Klimrozen zijn rozen die geleid worden tegen bijvoorbeeld een muur of schutting. Eigenlijk zijn het geen echte klimplanten, omdat ze afhankelijk zijn van het leiden. Vroeger werden klimrozen dan ook vaak leirozen genoemd.

De snoei van klimrozen is anders dan de snoei van struikrozen.

Niet alle klimrozen snoei je op dezelfde manier.

In het Engels wordt het verschil duidelijk door klimrozen onder te verdelen in klimrozen (climbing roses) en zogenaamde ramblers (rambling roses). Klimrozen hebben stevigere scheuten en kennen een langere of terugkerende bloei. Rambler rozen groeien krachtig en snel, met zwakkere scheuten en bloeien maar één keer (maar wel spectaculair!) voor een korte periode.

Wanneer kan je een klimroos snoeien? En hoe snoei je klimrozen?

In dit artikel leggen we uit hoe je een klimroos moet snoeien, wanneer je dat het beste kunt doen en waarom snoeien nodig is.

Ben je nog op zoek naar een mooie klimroos met lange bloei en heerlijke geur? Bekijk dan ook onze eigen zoektocht naar de beste klimroos.

Waarom snoei je een klimroos?

Door klimrozen stimuleer je de groei van nieuwe sterke scheuten en voorkom je veel warrige en zwakke groei met maar weinig bloei.

Wanneer klimroos snoeien?

Klimrozen snoei je als ze in rust zijn. De beste tijd om een klimroos te snoeien is december tot maart.

In het najaar snoeien kan ook. Zo voorkom je dat de roos een speelbal wordt van de wind, als het weer slechter wordt. Het nadeel is dat je vaak de laatste bloei afsnoeit, of pas gevormde rozenbottels.

In tegenstelling tot de andere klimrozen, snoei je een rambler roos meteen na de bloei.

Hoe en wanneer klimroos snoeien?

Hoe klimroos snoeien?

Rambler rozen kan je jaarlijks hard terugsnoeien. Ze zullen weer snel opnieuw uitlopen en volgende zomer weer prachtig bloeien.

Bij klimrozen snoei je eigenlijk alleen de zijscheuten en behoud je het framewerk van de leiroos. Nieuwe scheuten die tussen de sporten van je framewerk groeien verwijder je, zodat er voldoende ruimte tussen de lagen blijft voor de roos om goed uit te groeien en volop te bloeien. Mocht een tak boven je frame, muur of schutting uitkomen, of te lang worden, snoei deze dan ook af.

Snoei alle uitlopers terug tot op zo’n 3-4 ogen (zo’n 15cm) van de hoofdtak (ook wel gesteltak). Snoei net boven een naar buiten gerichte knop. Dit wordt ook de groeirichting van de nieuwe scheut. Voorkom dat je naar binnen gerichte groei krijgt.

Snoei verder dunne takjes, dode punten en eventuele wilde scheuten (scheuten die van onder het oculatiepunt komen) helemaal weg.

Als een van de hoofdtakken aan de basis minder of bijna geen zijscheuten meer maakt en erg houtig wordt, is het tijd om deze af te snoeien en de roos te verjongen. Snoei de hoofdtak helemaal af tot vlak boven de grond. Gebruik hiervoor een sterke takkenschaar of takkenzaag. Kies vervolgens een nieuwe scheut vanaf de grond om deze op termijn te vervangen.

lei-roos na de snoei
Een pas gesnoeide klimroos zou er ongeveer zo moeten uitzien. Terugsnoeien tot op zo’n 10-15cm van de hoofdtakken.

Een jonge klimroos leiden

Om een jonge roos te leiden tegen een muur of schutting, heeft de klimroos een goed frame nodig. Hiervoor kan je bamboe stokken gebruiken, een trellis, rooster of hekwerk, of span metalen draden.

Een mooi gestel vorm je door om de 20-40cm een zijscheut zoveel mogelijk (maar voorzichtig) horizontaal uit te buigen. Doe dit aan weerszijden van de roos. Dit wordt dan een van de hoofdtakken of gesteltakken van je klimroos. Selecteer hiervoor mooie en stevige scheuten, net onder de horizontale ligger die je wilt vullen. Hoe horizontaler de hoofdtak, hoe meer (opgaande) zijscheuten zich zullen vormen. Juist deze opgaande (zij)scheuten dragen de bloei.

Vergeet niet om nieuwe scheuten nog aan te binden, zodat ze in de gewenste richting en vorm blijven groeien.

Naarmate de klimroos ouder wordt kan je telkens een nieuwe laag toevoegen, zodat uiteindelijk je hele muur bedekt wordt door de roos.

Voordat we het vergeten:

Rozen snoeien doe je natuurlijk met handschoenen aan!

Je zal niet de eerste zijn die zijn of haar handen open haalt omdat je de roos even snel tussendoor wilde snoeien…

Heb jij de Klimroos al gesnoeid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder
Groene daktuin in Den Haag

Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)

Vlakbij het centrum van Den Haag is deze bloemrijke daktuin gerealiseerd. Het groene dakterras vol met bloemen en planten is maar liefst 80m²!

Lees verder

Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder