Wat te doen met Schaduw in de tuin?

Planten in de schaduw

In een kleine tuin is er eigenlijk altijd wel schaduw. Als je geluk hebt, gaat het maar om een klein strookje (bijvoorbeeld als je een tuin op het zuiden hebt), maar meestal ligt een (groot) deel van je kleine tuin in de schaduw. Zeker in de stad, als je wordt omringd door hogere gebouwen.

Vaak wordt gedacht dat het lastig is om een mooie tuin in de schaduw te realiseren, omdat er minder planten zijn die in de schaduw kunnen. Gelukkig valt dit erg mee: heel veel planten kunnen prima in de schaduw! Er zijn namelijk heel veel schaduwplanten die van nature in de bosrand groeien.

Tips en artikelen over planten en tuinieren in de schaduw

Bekijk alle tips en artikelen over tuinieren in de schaduw

Tips voor een tuin in de schaduw

Verschillende soorten schaduw

Lichte schaduw, Gevlekte schaduw, Halfschaduw, diepe schaduw, natte schaduw of droge schaduw

Er zijn vele verschillende soorten schaduw en de omstandigheden kunnen hiertussen behoorlijk verschillen. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel schaduw er is en wat de ander omstandigheden op die plek in de tuin zijn. Is er bijvoorbeeld een grote boom of struik aanwezig, die zorgt voor erg droge grond? Of blijft de tuin hier juist altijd nat? Met deze informatie kies je de juiste schaduwplanten en kan je ze optimaal verzorgen.

Lees meer over de verschillende soorten schaduw in de tuin.

Welke planten kunnen in de schaduw (en welke juist niet)?

Wees gerust, heel veel planten kunnen goed groeien in de schaduw. Planten die van nature aan de bosrand groeien of in het bos, zijn natuurlijk echte schaduwplanten. Maar ook sommige planten die bekend staan als zonliefhebber, kunnen verrassend goed tegen schaduw. Bijvoorbeeld Viburnum tinus en Persicaria. Ook veel mooie bladplanten zijn schaduwliefhebbers, waaronder varens, Fatsia, Hosta en Helleborus.

Meer tips voor een mooie kleine tuin?

KleineTuinen.nl helpt je graag! Met al deze tips, maak jij van jouw border of tuin in de schaduw ook een mooie, kleurrijke, boeiende en bloeiende tuin!

Ben je op zoek naar meer tips en inspiratie voor jouw tuin?

Bekijk dan ook onze Tuintips en artikelen, Tuinontwerp tips, Veel gestelde Tuinvragen, Tips voor tuinieren in potten en bakken, of zoek geschikte bomen, struiken en planten voor jouw kleine tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *