Boekreview: Schitteren in de schaduw

Heb jij een tuin met veel schaduw en vind je het lastig om mooie en geschikte planten te vinden? Dan is het boek Schitteren in de schaduw zeker wat voor jou!

Cor van Gelderen (beplantingsspecialist en tuinontwerper bij Plantentuin Esveld in Boskoop) zet de mooiste en beste schaduwplanten voor je op een rij. Hij geeft daarbij tips en advies op basis van de mate van schaduw, grondsoort en andere groeiomstandigheden. Gelukkig zijn er ook voor in de schaduw heel wat prachtige planten! Het boek is voorzien van veel mooie en sfeervolle foto’s van Wouter van der Tol.

Over tuinieren in de schaduw

Het eerste deel van het boek geeft tips en achtergrondinformatie over planten en combinaties in de schaduw en er komt een aantal prachtige (en bekende) tuinen voorbij om dit te illustreren. Ook wordt er dieper ingegaan op de verschillende soorten schaduw, plantlagen, successie en het creëren van contrasten. Zo tover je jouw border of tuin in de schaduw om tot een schitterende schaduwtuin!

Uitgebreide plantenlijst voor schaduw

Het tweede (en grootste) deel van het boek is een lange plantenlijst, compleet met korte beschrijving van elke schaduwplant. Er komen vele soorten voorbij, van de meest bekende planten voor in de schaduw, tot minder bekende schaduwplanten en planten die je bijna nooit voorbij ziet komen. Per plant wordt keurig aangegeven wat de juist plek is voor die plant.

Alle plantbeschrijvingen zijn overduidelijk geschreven op basis van ruime kennis en ervaring. Vaak slaan wij dit soort lijstjes over in boeken, of bladeren we hier vluchtig doorheen. Maar deze plantenlijst is anders… Hoewel beknopt, is elke beschrijving echt op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen, waardoor je hele andere info krijgt dan een standaard plantbeschrijving. Ook de manier waarop dit is gedaan, leest erg prettig.

Oveirgens hebben wij, op basis van zijn beschrijving van Sarcococca (vleesbes), Sarcoccoca ruscifolia aangeplant in onze halfschaduw border, in plaats van de veel bekendere Sarcoccoca humilis.

Handige lijstjes

Na de plantenlijst zijn er nog enkele snelle lijstjes met Cor’s favoriete planten. Bijvoorbeeld met opvallend blad, mooie herfstkleur, bijzondere bloemen, mooie vruchten, etc. Altijd handig!

Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Schitteren in de schaduw is een fijn boek als je op zoek bent naar goede schaduwplanten. Toch hadden wij het fijn gevonden als het eerste deel wat uitgebreider had geweest (bijvoorbeeld meer tuinontwerp of beplantingstips voor in de schaduw) en ook de plantbeschrijvingen hadden wat langer gemogen. Gelukkig zijn de beschrijvingen wel echt onderscheidend en zeker de moeite waard om te lezen. Wij hebben onze plantkeuze er al op aangepast: jij ook?

Meer info of bestellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder