Boekreview: Een kleine Eetbare tuin met vaste planten

Een mooie tuin, vol met eetbare planten en vruchten, maar toch functioneel?

En dat op minder dan 60m²?

Dit kan jij ook realiseren, met het boek:

Een kleine eetbare tuin met vaste planten

Het is maar een klein boekje, maar wees gerust, want ook het lettertype is vrij klein, waardoor er toch veel plek is voor goede informatie. Het boek staat dan ook vol met praktische tips.

De extra ondertitel op de kaft belooft al veel goeds:

Ontwerpen voor tuin, balkon en terras van 6-60m²

Regelmatig wordt een hoofdstuk afgewisseld met mooie voorbeelden van kleine eetbare tuinen, compleet met ontwerp, beplantingsplan en plantenlijst. Een waardevolle toevoeging! (al had het misschien praktischer geweest om deze juist bij elkaar in een apart deel onder te brengen…)

Basiscursus tuinieren

Het boek begint dan met de letterlijke basis: alles over de bodem.

Nu eens niet één artikel of drie pagina’s, maar uitgebreide informatie over grondsoort, grondverbetering en indicatorplanten waarmee je kunt bepalen wat de omstandigheden in jouw tuin zijn. Daarna komt standplaats aan bod, onder de noemer “Wind, licht en schaduw, warmte en kou”. Dit deel vormt een mooie en begrijpelijke inleiding op tuinieren. Deze informatie helpt de beginnende tuinier goed op weg om de omstandigheden in zijn of haar tuin beter te begrijpen en optimaal te benutten.

De Eetbare vaste planten

Na een prima introductie van tuinieren in de eetbare tuin, wordt op pagina 58 dan toch echt ingegaan op de beloofde eetbare vaste planten.

De term vaste planten wordt hier niet beperkt tot alleen vaste planten, maar verwijst vooral naar de wens om rijtjes met eenjarige planten te voorkomen en juist te kiezen voor planten die het hele jaar mooi zijn.

Heel belangrijk natuurlijk als je maar weinig ruimte hebt!

Gelukkig worden sierwaarde en functionaliteit in dit boek niet vergeten. De auteur omschrijft dit als volgt: “voor een tuin aan huis is een plezierige aanblik belangrijk en dat je er in kunt zitten en je er kunt ontspannen” (in tegenstelling tot in een echte moestuin of volkstuin).

Verfrissend is dat er in dit boek ook echt wordt uitgegaan van een kleine tuin. Zo wordt er bijvoorbeeld extra rekening mee gehouden dat er in veel kleine tuinen maar weinig zonlicht komt, zeker in de stad.

Tuin op papier

In het hoofdstuk “de Tuin op papier” leer je hoe je een goede eetbare tuin ontwerpt en waar je rekening mee moet houden. De informatie is wat beperkt, maar de belangrijkste aspecten komen wel aan bod. Toch had dit wat ons betreft best uitgebreider gemogen. Gelukkig zijn er ook nog de beplantingsplannen en tuinontwerpen door het boek heen, die extra inzicht geven. Wel leuk is dat er een apart hoofdstuk is gewijd aan het ontwerp van een balkon of dakterras.

Concrete tips voor een eetbare tuin

Er volgen nog een hele hoop praktische tips in verschillende hoofdstukken, over onderwerpen als composteren, planten vermeerderen, plaagdieren en nuttige dieren en snoeien. Dit laatste deel is echter vrij beperkt, omdat de visie van de auteur over snoeien is, dat er zo weinig mogelijk gesnoeid zou moeten worden en dat er eigenlijk alleen bij wijze van uitzondering snoei toegepast moet worden (bijvoorbeeld als een boom te groot is geworden). Hoewel niet onze visie, sluit dit natuurlijk wel aan op de theorie van permacultuur, waar dit boek op gebaseerd is.

Ook wordt uitgebreid ingegaan op het bewaren en verwerken van je oogst. In andere tuinboeken wordt dit aspect toch vaak vergeten, of blijft dit onderbelicht.

Onze favoriete tuinontwerpen

Zoals aangegeven worden door het boek heen verschillende tuinontwerpen en beplantingsplannen voor kleine eetbare tuinen uitgelicht. Dit is zeker een meerwaarde voor het boek. Alleen jammer dat bij deze tuinontwerpen geen foto’s zijn toegevoegd van het resultaat.We zien alleen sfeeropnamen van soortgelijke of ook toepasbare planten. Wij hadden graag foto’s gezien van het resultaat van onze favoriete ontwerpen.

  • Een klein balkon als boerenerf (6m²)
  • Voedselbos in hartje Utrecht (36m²)
  • Stadstuin in Amsterdam (30m²)
  • Een exotische ommuurde tuin (36m²)

Aanrader

Wat ons betreft is het boek van Madelon Oostwoud zeker een aanrader, als je graag een eetbare tuin wilt realiseren, met fruit, groenten en kruiden, die het hele jaar mooi is en toch functioneel. Best belangrijk natuurlijk in een kleine tuin!

Lees meer over dit boek

De links in dit blog zijn affiliatelinks. Dit wil zeggen dat we een kleine vergoeding krijgen voor elk boek dat wordt besteld. De vergoeding helpt om de website online te houden en verder te ontwikkelen.

Bekijk ook:

Hoe breed wordt een laurierhaag of haag van laurierkers?

Hoe breed wordt een laurierhaag?

Laurier (of eigenlijk laurierkers) is een prachtige haagplant! Maar een haag van laurier is niet altijd geschikt voor een kleine tuin, want deze kan erg breed worden. Iets om rekening mee te houden.

Lees verder
Eenjarigen, perkgoed, zomerbloeiers

April doet wat hij wil… Pas op voor (nacht)vorst!

Als er in maart en april een paar mooie dagen zijn geweest, lijkt het soms wel of iedereen naar het tuincentrum gaat voor mooie zomerbloeiers… Maar pas op met eenjarig perkgoed, want deze planten zijn niet winterhard. Hou de weersvoorspelling goed in de gaten!

Lees verder
Hoeveel planten per meter nodig?

Hoeveel planten per meter heb je nodig?

Ons wordt vaak gevraagd hoeveel planten er nodig zijn voor een bepaalde border of strook. Bekijk hier onze richtlijn voor het aantal benodigde planten, ofwel de plantafstand.

Lees verder