Boekreview: Herken wie ik ben (natuur in beeld op herkenningskaarten)

De talloze kleurrijke en duidelijke tekeningen van dieren en planten, zijn het uitgangspunt van dit boek. Met behulp van herkenningskaarten (overzichten van dieren of planten uit een specifiek gebied, of een overzicht van een bepaalde soort), is makkelijk te herleiden welke dieren jouw tuin bezoeken.

De tekeningen en herkenningskaarten zijn gemaakt door Jasper de Ruiter. Zijn herkenningskaarten vind je ook in menig natuur bezoekerscentrum en zijn tekeningen verschenen in verschillende natuurboeken en tijdschriften.

Hoewel het boek “Herken wie ik ben” vooral is geschreven voor kinderen, kunnen hun ouders (of grootouders) er ook nog een hoop van leren!

Het boek is opgedeeld in verschillende gebieden en behandeld de dieren en planten die hier veel voorkomen: Stad, Water, Buitengebied, Bos en heide, Kust en duin en natuurlijk de Tuin!

Voorafgaand aan elk gebied wordt eerst wat praktische informatie gegeven, aangevuld met tips hoe je de dieren in dit gebied sneller kan herkennen.

Uiteraard is het boek niet alleen geschreven voor planten en dieren in de tuin. Ga je er een dagje op uit (met kinderen of kleinkinderen), dan is dit een boek om mee te nemen de natuur in. Bijvoorbeeld met de hoofdstukken Bos en heide of Kust en duin bij de hand.

Onze favoriete herkenningskaarten

Er is een uitgebreid overzicht met veelvoorkomende soorten wilde bijen en hommels, waar we nog wel wat uurtjes studie van kunnen maken. De verschillen tussen de soorten zijn vaak minimaal, maar zijn wel duidelijk in beeld gebracht. Gelukkig kunnen we dit afwisselen met de kleurrijke en meer opvallende verschillen bij de vlinders en nachtvlinders!

Wel jammer is dat de herkenningskaarten wat kleiner zijn (het is een boek in A5 formaat), maar je kunt de herkenningskaarten eventueel ook los (geplastificeerd) nabestellen.

Van de kaarten met tuinplanten voor bijen zouden we een volwaardig blog kunnen schrijven. Er is een mooi overzicht gemaakt van goede bijenplanten voor elk seizoen. Natuurlijk ook weer compleet met een duidelijke tekening per plant.

Bomen en struiken herkennen

Het herkennen van bomen en struiken komt ook aan bod. De kenmerken hiervan worden duidelijk geïllustreerd met behulp van zomer- en wintersilhoueten, bladvormen, vruchten, noten en zaden, takken en knoppen en de stammen (schors).

Hiermee hebben we dus eindelijk een mooi en handzaam overzicht gevonden, waarmee je ook in de winter bomen en struiken makkelijker kunt herkennen. Vooral de herkenningskaart met takken en knoppen is voor ons een aanwinst!

Aan de slag in de natuur

Naast alle tekeningen en herkenningskaarten, vind je ook leuke opdrachten om actief te zijn in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan sporen zoeken (met behulpzame tekeningen van sporen, uitwerpselen en pootafdrukken), nachtvlinders lokken met licht, of kriebelbeestjes vangen met een paraplu en het voorspellen van de windkracht. Erg leuk om met kinderen lekker buiten bezig te zijn!

Wil je meer dieren in je eigen tuin?

Maak dan een schuilplaats voor dieren, om ze naar je tuin te lokken. Bouw bijvoorbeeld een insectenhotel, nestkast, voedersilo of egelverblijf. Of maak je eigen oorwormhotel tegen bladluizen (welke tuinliefhebber wil dat nu niet?) en lok een specht naar je tuin met een spechtenblok.

Leuke natuur weetjes

In het boek vind je ook leuke weetjes over de natuur en dieren tussen de kaarten en beschrijvingen door. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Zweefvliegen maar een paar vleugels hebben en bijen en wespen twee paar?
  • Aan de snavel van een vogel te zien is wat deze eet: insectenetende vogels hebben een spitse snavel en de snavel van zaadetende vogels is kegelvormig.
  • De eerste hommels alweer vroeg in het jaar op pad gaan, namelijk bij een temperatuur vanaf 7C.

Wil jij de dieren en planten in jouw tuin en omgeving ook beter leren kennen?

Als je kinderen of kleinkinderen graag beter kennis wilt laten met de natuur, dieren en planten is dit boek zeker aan te raden. Maar ook als je zelf graag de uiterlijke kenmerken van dieren uit je omgeving beter leert kennen, is dit boek de moeite waard.

Het dier of de plant die je zoekt is snel gevonden en de mooie tekeningen maken het herkennen van de juiste soort leuk en makkelijker.

Het boek is verkrijgbaar via de webshop van de auteur en illustrator Jasper de Ruiter

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder