Onmisbare planten voor een Jungle tuin

Welke planten voor een jungle tuin?

Droom jij van verre oorden en tropische bestemmingen? Of ben je wellicht al eens in de jungle geweest en wil je deze bijzondere sfeer nabootsen in je eigen achtertuin? Een jungle tuin is geinspireerd op de tropische regenwouden, met weelderige en exotische vegetatie. Overal waar je kijkt zijn planten te zien, in allerlei tinten groen en met de meest bijzondere bladvormen. Af en toe wordt het beeld onderbroken door exotische ogende bloemen met felle kleuren. Ga je echt helemaal voor een jungle tuin? Dan is vanuit je tuin vaak alleen nog een bladerdek te zien, maar natuurlijk hoef je niet zover te gaan om diezelfde jungle sfeer in de tuin te realiseren.

Denk je aan een jungletuin, dan denk je aan tropische planten, veel planten dicht op elkaar, veel schaduw, natuurlijke paden, water en watervallen en een gelaagde begroeiing. Levendige kleuren en natuurlijke materialen dragen bij aan de tropische sfeer.

Het kiezen van planten voor een jungle tuin

In een jungletuin is het belangrijk om te zorgen voor weelderige beplanting. Dit bereik je door te werken met plantlagen. Zo heb je een kruinlaag, tussenlaag, struiklaag, kruidlaag en kruiplaag. Omdat er door alle begroeiing vaak veel schaduw ontstaat, is een jungle tuin minder geschikt voor zonliefhebbers. Hier vormen bladeren in alle vormen, maten en kleuren de boventoon. Natuurlijk is er her en der wel ruimte voor (exotisch ogende) bloemen.

Veel van origine exotische bloeiende planten kunnen prima groeien in halfschaduw of schaduw. Sommige cultivars zijn speciaal doorgekweekt om ze beter winterhard te maken. Ook zijn er veel planten met een exotische uitstraling, die goed winterhard zijn in ons klimaat. Denk aan Trachycarpus, Musa basjoo, bamboe en Fatsia.

Echte exoten overleven onze winters vaak niet. Niet zozeer vanwege de vorst zelf, maar vooral omdat ze hier te nat staan in de winter. Kies de juiste soorten (controleer de winterhardheid voor aankoop), plant ze op de juiste plek (en zorg voor goed doorlatende grond) en bescherm de planten bij vorst en kou.

Wil je meer tips en inspiratie voor het realiseren van een echte Jungle tuin? Bekijk ook het artikel Complete Jungle in kleine achtertuin!

Bomen en struiken voor de jungle tuin

In een jungle tuin worden vaak veel bomen aangeplant. Doordat ze dicht op elkaar staan, wordt al snel een dicht bladerdek gevormd. Daarbij blijven ze meestal wat kleiner, door de beperkte groeiruimte die ze krijgen. Ook (meerstammige) struiken zijn ideaal om als boom te gebruiken.

De meeste bomen en struiken in de jungle tuin kies je voor de bladvormen of het bladerdek. Denk aan palmbomen, (bijv. Trachycarpus en Chamaerops), bananenboom (Musa), boomvaren (Dicksonia), rijstpapierplant (Tetrapanax), wonderboom (Ricinus), vijgenboom (Ficus carica), vingersboom (Schefflera) en Cordyline. Lagere struiken met mooi blad zijn Fatsia japonica (vingerplant), duivelswandelstok (Aralia), Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Choisya.

Toch zijn er ook struiken die mooi bloeien, zoals bellenplant (Fuchsia), camelia (Camellia japonica en Camellia sasanqua), groenblijvende Magnolia (Magnolia grandiflora), mahonie (Mahonia) en geel bloeiende vlinderstruik (Buddleja globosa).

Ook haagplanten met groter blad zijn goed te gebruiken. Grootbladige Portugese laurier (Prunus lusitanica) is ideaal, evenals laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’). Je zou ook nog kunnen denken aan olijfwilg (Elaeagnus) of glansmispel (Photinia).

Bamboe en siergrassen

Bamboe mag niet ontbreken in een tuin met een jungle sfeer! De bamboe met de mooiste stengels en vaak ook het mooist blad is Phyllostachys. Een van de populairste soorten is Phyllostachys aureosulcata Spectabilis, met mooie gele halmen en groene strepen. Bamboe groeit erg snel! Pas op voor woekeren: de uitlopers verschijnen binnen de kortste keren op andere (ongewenste) plekken in je tuin. Gebruik daarom altijd een wortelbegrenzer, of plaats woekerende bamboe soorten in een pot of bak.

Wil je wel bamboe, maar geen woekerende bamboe? Kies dan voor Fargesia. Fargesia soorten zijn polvormend en woekeren niet. Ze groeien wat minder snel en worden minder hoog, maar er zijn veel mooie soorten. Kies bijvoorbeeld voor mooie opgaande cultivars, zoals Fargesia robusta ‘Campbell’ en ‘Great Wall’ of juist voor een brede en doorhangende soort als Fargesia ‘Rufa’.

Ook siergrassen kunnen in een jungle tuin, vooral soorten met breder blad. Bijvoorbeeld Japans berggras (Hakonechloa), zegge (Carex), olifantsgras (Miscanthus strictus) en reuzenriet (Miscanthus giganteus).

Bodembedekkers en vaste planten in de jungle tuin

In een jungle tuin zijn varens onmisbaar. Bijvoorbeeld Asplenium, Cyrtomium, Dryopteris, Matteuccia en Polystichum soorten. Vaste planten met groot blad passen perfect, zoals hosta, reuzenrabarber (Gunnera), kijkblad (Rodgersia), schildblad (Darmera)… zo nu en dan onderbroken door planten met exotische bloemen. Hiervoor zijn (kleinbloemige) dahlia’s, canna’s, siergember, daglelie’s, vuurpijlen, duizendknoop en Crocosmia heel geschikt.

In het regenwoud is zo goed als elk stukje grond bedekt. Een dicht tapijt van verschillende bodembedekkers is dan ook een aanwinst voor de jungle in jouw achtertuin. De meeste bodembedekkers zijn hiervoor prima geschikt. Enkele mooie opties zijn Asarum, Waldsteinia, Pachysandra, Vinca, Leptinella, Geum, Heuchera, Geranium en slaapkamergeluk (niet winterhard).

Jungle klimplanten

Met klimplanten maak je jouw jungle tuin helemaal af. Laat muren, schuttingen, pergola’s en andere constructies begroeien met verschillende klimplanten. Klimplanten kunnen ook goed in bomen en struiken klimmen en kunnen vervolgens naar het volgende hoge punt slingeren. Dit geeft een prachtig natuurlijk effect!

Goede klimplanten voor jouw tropische tuin zijn trompetbloem (Campsis), schijnaugurk (Akebia), kiwi en kiwibes (Actinidia), Duitse pijp (Aristolochia), groenblijvende kamperfoelie (Lonicera henryi), wilde wingerd (Parthenocissus), bonte klimop (Hedera), hop (Humulus) en passbiebloem (Passiflora).

Ook klimplanten die je veel ziet in ons land, combineren mooi met de andere planten in een jungle tuin. Denk aan kamperfoelie (Lonicera), gewone klimop (Hedera), sterjasmijn (Trachelospermum), blauweregen (Wisteria) en groenblijvende clematis. Klimfruit is ook nog een mooie optie, waaronder druif, braam en framboos.

Welke Jungle planten of planten met een tropische uitstraling heb jij in de tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder