Welke planten kunnen in pot? En hoe verzorg je ze?

tuinieren in potten en bakken

Is je tuin maar klein, of heb je alleen een patio of terras? Of misschien een balkon of dakterras? Dan kan je natuurlijk gebruik maken van potten en bakken, om alsnog een leuke, mooie en groene tuin te realiseren.

Eigenlijk kunnen heel veel planten prima in een pot geplant worden! In een grotere bak of pot creëer je een mooi arrangement, alsof je een mini-border aanplant. In een kleinere pot kies je bijvoorbeeld voor een plant of een soort. Vaak wordt er voor een pot gedacht aan zomerbloeiers, of winterbloeiers. Toch is heel veel mogelijk: denk bijvoorbeeld aan vaste planten, siergrassen, bloembollen en zelfs bomen in pot!

Tips en artikelen over tuinieren in potten en bakken

 • Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes
  Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.
 • 21 Tips om je Terras te vergroenen
  Heb je (bijna) alleen tegels in je tuin en zou je de tuin (of je balkon) graag vergroenen? Wij geven tips!
 • Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)
  Vlakbij het centrum van Den Haag is deze bloemrijke daktuin gerealiseerd. Het groene dakterras vol met bloemen en planten is maar liefst 80m²!
 • Een moestuin op je balkon of (dak)terras?
  Zou je graag een moestuin willen, maar heb je alleen een balkon of (dak)terras? Ook op een balkon of terras kan je groenten, kruiden en fruit telen! Wij geven je graag onze tips voor een moestuin in potten en bakken, zodat jij straks ook kunt genieten van heerlijke verse groenten, kruiden en fruit!
 • Van ongebruikt balkon naar vruchtbare moestuin
  Dat je zelfs van de kleinste buitenruimte een moestuin kunt maken is allang geen geheim meer. Dit lege balkon werd omgetoverd tot een heerlijke plek waar je vanaf de bank vijgen plukt.

Bekijk alle tips en artikelen over tuinieren in potten en bakken

Tips voor een tuin, balkon of dakterras met potten en bakken

Verschillende soorten potten (en maten)

Je kunt echt van alles gebruiken als pot of bak, zolang dit de grond voldoende vasthoudt en er gaten zijn voor goede drainage. Wees creatief!

Bijvoorbeeld een terracotta pot, clay fiber pot, stenen bakken, zinken teil of emmer, rieten manden, kunststof bakken, plastic potten, maar ook oude laarzen, houten klompen, oude blikken, of zelfs een oude wasbak of badkuip!

Verzorging van planten in pot

Belangrijk is dat de verzorging wat extra aandacht vergt. Zo is een ruime pot nodig en moet je er goed op letten dat de planten niet uitdrogen. Dit zal in een pot of bak namelijk veel sneller gebeuren. Ook is extra voeding geven van belang.

Welke planten kunnen in een pot (en welke juist niet)?

Vaak wordt er voor een pot gedacht aan zomerbloeiers, of winterbloeiers. Toch kan je natuurlijk ook vaste planten in een pot planten, of smalle siergrassen, bamboe in een pot, struiken, smalle haagplanten, fruit in pot, bloembollen en zelfs bomen in pot of meerstammige bomen! Zie je pot daarom meer als een extra (mini)border! Bijkomend voordeel van planten in een pot is dat je ervoor kunt kiezen om de pot te vullen met speciale grond voor de planten die jij graag zou willen houden. Heb je bijvoorbeeld kleigrond in je kleine tuin? Wat let je om enkele potten te vullen met zure grond voor blauwe bessen, Rhododendron of Skimmia op jouw terras, of op het balkon of dakterras?

Meer tips voor een mooie kleine tuin?

KleineTuinen.nl helpt je graag! Met al deze tips, maak jij van jouw border of tuin in de schaduw ook een mooie, kleurrijke, boeiende en bloeiende tuin!

Ben je op zoek naar meer tips en inspiratie voor jouw tuin?

Bekijk dan ook onze Tuintips en artikelen, Tuinontwerp tips, Veel gestelde Tuinvragen, Tips voor tuinieren in potten en bakken, of zoek geschikte bomen, struiken en planten voor jouw kleine tuin.