Wintergroenten in de moestuin

Wintergroenten in de moestuin - Spruitjes

Vaak zie je dat moestuinen en volkstuinen er in de winter verlaten bij staan. Ze zijn helemaal leeg en kaal, of worden maar heel beperkt gebruikt. Maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Ook in de winter is het heel goed mogelijk om groenten te kweken en zelfs nog te oogsten! De winter is voor de moestuin dan ook niet alleen tijd voor het maken van nieuwe plannen, het bestellen van zaden en een beetje voorzaaien…

Misschien wel de bekendste wintergroenten zijn boerenkool en spruitjes. Maar er zijn nog veel meer echte wintergroenten voor de moestuin. Zo eet je ook in de winter met het seizoen mee.

Boerenkool

Boerenkool is een typische groente voor de winter. Boerenkool zaaien doe je rond mei-juni. Uitplanten kan op z’n laatst in augustus. Boerenkool heeft graag goed doorlatende grond en neemt vrij veel ruimte in: ongeveer 2-4 planten per vierkante meter. Oogsten kan de hele winter, zolang je je telkens het onderste goede blad plukt. Na de eerste nachtvorst smaakt boerenkool lekkerder (zoeter). Het is een hele makkelijke en goede wintergroente. Let op dat je wel een ras kiest dat goed vorst kan verdragen.

Groene kool of savooikool

Veel minder bekend is groene kool of savooikool/ savooiekool. Groene kool is goed winterhard en heeft een lange oogsttijd. Savooikool zaaien doe je rond juni. Oogsten kan dan in januari-februari. Zware grond en kleigrond is geen probleem, maar telen op lichte zandgrond is lastig. Groene kool staat graag op voedzame, vochthoudende en rijke grond.

Palmkool

Palmkool (Cavolo nero) lijkt op boerenkool, maar heeft een mooie blauwgroene tot zwarte kleur. De groei is erg opgaand en er lijkt zich bijna een soort palmboompje te vormen. Palmkool zaaien kan van april tot juni voor een vroege oogst, of rond september-oktober om er in de winter van te oogsten. Palmkool heeft graag goed doorlatende en voedzame grond. Ook palmkool oogst je door het blad van onder naar boven te plukken.

Pastinaak

Pastinaak is ook een lekkere, maar vaak vergeten groente, die relatief weinig ruimte inneemt. Pastinaak heeft lang de tijd nodig om te groeien. Pastinaak zaai je van maart tot juli. Oogsten kan vanaf zo’n 5 maanden later. Pastinaak heeft graag losse grond en heeft niet veel extra voeding nodig.

Prei

Prei kan je op vele manieren gebruiken en heeft een lange oogsttijd. Let wel op dat je voor winter oogst wel kiest voor een winterras. Prei zaaien kan rond mei. Prei heeft graag vruchtbare en vochthoudende grond. Oogst prei door met een spitvork de prei omhoog te lichten en makkelijk uit te trekken.

Spruitjes

Spruitjes hebben een bijzondere en sierlijke groeiwijze. Let op met het kiezen van het ras, want er zijn zowel vroege rassen (oogsten in de zomer) en late rassen voor een winter oogst. Spruitjes zaaien kan in april tot begin mei voor een late oogst (december tot maart). Spruiten hebben graag een voedzame en vochthoudende bodem.

Winterpeen of winterwortel

Winterpenen zijn ook een typische groente voor de herfst en winter. Omdat ze natuurlijk vooral ondergronds groeien, nemen ze maar weinig ruimte in in je moestuin. Winterpeen zaaien kan rond mei-juli. Zo’n 4 maanden na het zaaien kan je de eerste wortels oogsten. Begin dus niet te vroeg met zaaien voor wortels in de winter. Winterpeen heeft graag losse grond. Zware grond kan de groei beperken of zorgen voor misvormde wortels.

Winterpostelein

Winterpostelein is, net als pastinaak, een vaak vergeten groente. Winterpostelein zaaien doe je in augustus-september. Winterpostelein heeft graag een losse bodem, maar is verder weinig veeleisend. Zowel in de volle zon als schaduw kan winterpostelein prima groeien. Bij strenge vorst kan je deze plant beter wel wat beschermen. Dit voorkomt bladvlekken of afsterven. Zo’n 6 weken na het zaaien kan je voor het eerst oogsten. Na het oogsten zal winterpostelein hergroeien en kan je er binnenkort weer van genieten.

Bewaargroenten

Knolselderij en uien oogst je vaak al eerder, maar kan je goed bewaren. Ze combineren heerlijk met veel echte wintergroenten. Overigens zijn ze heel makkelijk te telen!

Begin op tijd!

Veel wintergroenten hebben lang de tijd nodig om goed te groeien en te zorgen voor opbrengst. Koolsoorten, pastinaak, prei en spruitjes kan je al in het voorjaar voorzaaien. Winterpeen en winterpostelein kan je wel veel later zaaien, zo rond september.

Welke groenten kweek jij deze winter in je moestuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder