Moestuinieren in potten en bakken: Praktische tips om te starten

Als je net zoals ik een klein stadstuintje hebt of misschien alleen een balkon, heb je geen ruimte om een enorme moestuin aan te leggen. Toch kun je jouw eigen moestuintje aanleggen, want veel groenten, fruit en kruiden kun je prima in pot of bak telen. Ik geef je praktische tips.

In mijn eigen achtertuintje van 25m2 verbouw ik van alles in pot (en bak): tomaten, komkommers, cucameloen, aubergines, allerlei kruiden, aardbeien en zelfs frambozen. En dat gaat hartstikke goed! Maar waar start je nou als je ook wil moestuinieren in potten en bakken? Ik help je stap voor stap met het maken van jouw eigen eetbare tuintje.

Stap 1: Pot of bak?

Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kun je kiezen voor potten of bakken, of zoals ik, een combinatie. Bakken zijn over het algemeen iets groter, maar wel wat moeilijker te verplaatsen dan de gemiddelde pot. Of je moet er eentje aanschaffen of maken op wieltjes (tip!). Zorg vooral dat de pot of bak diep genoeg is voor wat je uiteindelijk wil kweken. Sommige planten wortelen oppervlakkig (denk aan aardbeien en sla), maar anderen juist diep (zoals tomaten en komkommers). Qua pot is een diameter van minimaal 20 cm nodig (en liefst groter).

Het voordeel van een moestuinbak op poten: minder bukken én minder last van slakken.

Stap 2: Je standplaats

Als je een moestuin wil starten, dan is het belangrijk dat je genoeg zon in je tuin of op je balkon hebt. Een gemiddelde moestuin heeft ongeveer zes uur per dag zon nodig, maar dat wil niet zeggen dat er niets mogelijk is als je minder zon hebt. Ook een moestuin in de schaduw is mogelijk. Je hebt dan alleen wat minder keuze. Tomaten en pepers zullen lastig zijn, maar sla en bijvoorbeeld spinazie kunnen prima. Heb je heel veel zon en wordt het flink warm op jouw plekje, dan gaat de meeste sla het lastig krijgen als ze de hele dag in de bloedhete zon staan.

Stap 3: De potgrond

Je kunt je potten of bakken het beste vullen met (biologische) potgrond of een moestuinmix. Tuinaarde is niet geschikt, dat gebruik je alleen om stukken in je tuin op te hogen, maar niet om er eetbare dingen in te zetten. Een zak compost aanschaffen of het zelf maken is ook slim, want sommige groenten zijn er dol op (zoals tomaten, komkommer, courgette en aubergine). Dan kun je er doorheen mengen.

Stap 4: Wat ga je erin zetten?

Dat is ten eerste afhankelijk van waar je zelf van houdt. Ten tweede is de standplaats belangrijk (zie stap 2). Maar er zijn ook planten die het juist goed of minder goed in pot doen.

Groenten

Pompoen heeft bijvoorbeeld heel veel ruimte nodig. Die kun je beter achterwege laten. Courgette dijt ook flink uit, maar je hebt ook klimcourgettes en speciale courgettes voor in pot/bak. Deze groenten doen het prima in pot/ bak: (pluk)sla, lente-uitjes, snijbiet, raapsteel, knoflook, radijsjes, klimbonen, wortels, tomaat, peper, komkommer, paprika en aubergine. Kolen kan ook, maar die nemen over het algemeen veel ruimte in beslag. Je oogst zal dan niet zo groot zijn omdat je er maar weinig kwijt kunt.

Tomaten geef je het beste een pot van minimaal 30cm doorsnee.

Kruiden

Ook kruiden doen het vaak goed. Denk aan munt, oregano, basilicum, tijm, rozemarijn, lavendel, bieslook, peterselie, salie en lavas (maggiplant). Als je een lekker grote pot/bak hebt, kun je ook een kruidentuintje maken. Let dan wel op dat je kruiden met dezelfde behoeftes bij elkaar zet. Dus de mediterraanse kruiden die goed tegen droogte en veel zon kunnen apart van kruiden die van iets meer schaduw en water houden zoals munt, peterselie, bieslook.

Fruit

Zelf heb ik zoals gezegd aardbeien en frambozen in pot. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. In het blog ‘Welk fruit kan in een pot of plantenbak’ krijg je meer tips over fruit telen.

Ik heb gewone frambozen in pot die lange stengels maken, maar je hebt ook speciale rassen voor in pot die compact blijven.

Stap 5: Onderhoud


Water geven


Belangrijk om te weten: de grond in potten en bakken (op poten) droogt eerder uit dan in de volle grond (grond in terracottapotten droogt extra uit omdat het aardewerk vocht opneemt). In de zomer zul je dus vaker water moeten geven (vaak elke dag). Zorg dat er gaten in de bodem zitten, zodat je planten niet verdrinken bij flinke regen. Ook is het slim om hydrokorrels onderin een pot te doen.

Bemesten


Na verloop van tijd is de voeding in je potgrond op (meestal na zes weken, kijk even op de verpakking). Dan is het belangrijk om groenten die van veel mest houden te gaan bijvoeren. Dat kun je doen met korrels of vloeibare voeding. Net wat je fijn vindt. Vloeibare voeding moet je vaker toedienen dan korrels.

Vragen mag altijd

Dat waren mijn tips voor moestuinieren in bakken en potten. Hopelijk kun je zo vooruit. Heb je nog vragen, stuur gerust een mailtje naar info@moesmeisje.nl of neem contact op via een van mijn sociale mediakanalen. Ik help je graag!

2 reacties op “Moestuinieren in potten en bakken: Praktische tips om te starten

  1. Dag Moesmeisje 🙂
    Ik zie op een van de foto’s dat je ook in grote ronde plastic potten met handvatten kweekt(ik geloof dat het wasmanden zijn of iets dergelijks)
    Hoe handig is dat? En moeten er gaten gemaakt worden in de bodem van die potten?

    Grtjs, Katherina

    1. Deze flexibele plantmanden zijn verkrijgbaar in het tuincentrum en worden ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld onkruid in te verzamelen. Als je zorgt voor goede drainage (dus wel gaten in maken), zijn ze prima te gebruiken als kweekbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder

Het najaar is de beste tijd voor aanplanten en verplanten

Wil je planten verplaatsen of aanplanten? Wacht dan niet tot het voorjaar: Juist het najaar is perfect!

Lees verder
Zaadpeulen en vruchten in jasmijn

Wat hangt er in mijn Toscaanse jasmijn?

Het lijkt wel alsof er bonen hangen aan de Toscaanse jasmijn. Wat is dit en kan dit kwaad? Krijgt de jasmijn vruchten?

Lees verder