
Wil jij starten met een moestuin?
Dan kun je natuurlijk wachten tot maart, wanneer het moestuinseizoen echt start. Maar dat hoeft niet.
Eigenlijk is december de perfecte maand om je alvast voor te bereiden. Ik vertel je wat je nu al allemaal kunt doen.
Het moestuinseizoen loopt officieel van ongeveer begin maart tot eind oktober. Van november tot en met februari is het nog te donker en koud voor de meeste gewassen om ze te zaaien in de volle grond. Oogsten kan straks wel in de winter als je goed plant. Zo heb ik nu nog raapsteel, rucola, veldsla, winterpostelein, broccoli, spruiten, boerenkool, radijs en snijbiet om te oogsten.
Maar dat je nu niet meer kunt zaaien, betekent niet dat je ongeduldig hoeft te wachten. Want wat is er nou leuker dan je nu al lekker verheugen op aankomend moestuinseizoen?
Dus hup, aan de slag met de eerste voorbereidingen!
Grond klaarmaken
Ten eerste is het goed om nu alvast na te denken over hoe je gaat moestuinieren. In de volle grond of in potten/bakken? Als je in potten en bakken gaat kweken, wat echt prima gaat, dan hoef je nu nog geen grond te bewerken. Je gooit er in maart gewoon moestuinpotgrond in en klaar voor de start.
Ga je moestuinieren op een lapje grond, dan kan het handig zijn om de grond alvast klaar te maken. Want de bodem is eigenlijk het allerbelangrijkste bij moestuinieren. Als die niet gezond is, kom je niet ver. Wat je nu kunt doen is al een lekker dikke laag compost eroverheen gooien (nadat je eventueel gras of onkruid verwijderd hebt). Die is straks in het voorjaar mooi de bodem ingetrokken. Laat je lapje vooral niet braak liggen de hele winter.

Moestuinplan maken
Dit is mijn favoriete taakje in de winter: alvast bedenken wat ik aankomend seizoen wil gaan kweken. In januari krijg ik er een extra stukje grond bij in een nieuwe buurttuin waardoor ik van 6m2 naar 22m2 ga! Dus dat wordt een heel nieuw plan maken met nog meer groenten.
Het is even een geknutsel, een moestuinplan maken, maar het zorgt ervoor dat je nooit een leeg stukje of lege pot hebt en dat is bij een klein oppervlakte heel slim. Op de pagina ‘Een moestuinplan maken’ leg ik je stap voor stap uit hoe je zo’n plan maakt en hoe je optimaal gebruikt maakt van een klein oppervlakte.
Zaden bestellen
Is je moestuinplan klaar en wil je je al flink verheugen op aankomend seizoen? Bestel dan nu alvast je moestuinzaden. Je voorkomt bovendien dat je straks naast het net vist als iedereen ze in het voorjaar gaat bestellen. Soms zijn bepaalde variëteiten opeens niet meer op voorraad. Zonde!
Je kunt tegenwoordig op heel veel plekken moestuinzaden kopen: in tuincentra en in het voorjaar ook in sommige bouwmarkten en supermarkten. Dille & Kamille heeft ook steeds meer zaden en natuurlijk kun je ze online bestellen. Wil je net zoals ik biologisch moestuinieren? In mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin: 5 goede adressen’ geef ik je mijn favoriete adresjes.

Kiemgroenten
Ben je nou echt heeeeel ongeduldig, dan kun je ook alvast een beetje oefenen met moestuinieren door bijvoorbeeld op de vensterbank kiemgroenten te telen, zoals alfalfa, tuinkers en broccolikers. Of als je het iets serieuzer wil aanpakken: binnen sla en kruiden kweken. Het slimste is dan wel om een groeilamp aan te schaffen want de dagen zijn nu natuurlijk heel kort. Let op: zet je sla niet in een verwarmde ruimte, daar houdt deze groente niet zo van. Een koelere plek is beter.

Moestuinvragen? Stel ze aan Moesmeisje!
Hopelijk heb ik je zo al een beetje op weg geholpen met de eerste voorbereidingen.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Je kunt me een berichtje sturen op info@moesmeisje.nl of via een van mijn sociale media-kanalen.

Moesmeisje is het bedrijf van Kim Nelissen uit Utrecht. Zij heeft een kleine moestuin van 15m2 in een buurttuin waar ze meer dan 25 verschillende groenten, plukbloemen en theekruiden kweekt. In haar achtertuintje verbouwt ze komkommer, tomaat, kruiden, aardbeien en frambozen in potten en hangbakken. Met Moesmeisje wil ze laten zien dat je geen grootgrondbezitter hoeft te zijn om te eten en plukken uit eigen tuin.
Ze deelt informatie en tips op Moesmeisje.nl, Instagram en YouTube, waar ze elke week vlogt over haar moestuinavonturen.