Nu nog zaaien? Ja, dat kan prima!

Veel mensen denken dat er aan het einde van de zomer alleen nog maar geoogst kan worden in de moestuin. Maar niets is minder waar. Dit is namelijk een perfect moment om nog wat laatste groenten te zaaien. Ik geef je wat leuke tips.

Op dit moment is het één groot oogstfeest in de moestuin: courgette, boontjes, snijbiet, tomaten (oh wat doen ze het goed dit jaar), wortels, paprika, broccoli… en de pompoen komt eraan! Je zou bijna vergeten dat je ook nog andere dingen kunt doen, namelijk zaaien!

Zaaien

Vooral bladgewassen zijn perfect om in de nazomer te kweken. Die zijn namelijk vaak helemaal niet zo’n fan van warmte en droogte. Sommige kun je tot de eerste vorst oogsten, andere zelf tot ver in de winter. Wat kun je nog zaaien?

  • Tatsoi
  • Raapsteel
  • Rucola
  • Veldsla
  • Winterspinazie
  • Winterpostelein

Ook Aziatische bladgroente is echt perfect als nateelt in de moestuin.

Naast bladgroente zijn er ook nog lekkere knolletjes die je kunt zaaien, zoals rammenas en daikon. Dat zijn een soort radijzen die geschikt zijn voor de herfstteelt. Ze groeien supersnel; na 6 weken kun je al oogsten.

Planten

Behalve zaaien, kun je nu ook nog dingen planten, zoals knoflook en herfstplant-uitjes zoals het ras Radar/Troy.

Denk niet alleen aan groenten, ook voorjaarsbloeiende bollen kunnen nu de grond in. Wil je de vroege bijen in het voorjaar van voedsel voorzien, stop dan nu botanische tulpjes, blauwe druifjes, krokkussen en sneeuwklokjes in de grond.

Lekker aan de slag dus!

Moesmeisje

Kim Nelissen, ook bekend als Moesmeisje, schrijft regelmatig leuke en leerzame blogs voor ons over moestuinieren. Zelf heeft ze een mini-moestuin van 6m2 in een buurttuin in Utrecht. In januari 2021 komt daar een extra tuintje van 16m2 bij. Daarnaast teelt ze ook nog groenten in potten en bakken in haar kleine achtertuintje. In totaal kweekt ze bijna 30 soorten groenten, kruiden en fruit. Ze helpt je op weg met allerlei inspiratie en praktische tips. Want ook met een kleine tuin of alleen een balkon kun jij jouw eigen groente kweken! Op haar website vind je allerlei blogs, video’s en recepten met groenten uit eigen tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *