Dit kan je nog doen in de moestuin in oktober

Je ruikt het, je ziet het en je voelt het aan de lucht: het is herfst! Ik heb altijd even moeite met het afscheid nemen van de zomer, maar daarna geniet ik volop van de herfst. Van de prachtige kleuren, vallende blaadjes en het zachte licht. In de moestuin wordt het langzaam rustiger. Toch zijn er nog wel wat mogelijkheden deze maand. Ik geef je wat tips.

De keuzes die je in de lente en de zomer hebt, zijn stukken groter maar in oktober zijn er toch nog wel een paar dingen die je kunt zaaien of planten. Niet stoppen dus, want je kunt het seizoen prima nog even verlengen.

Zaaien

Een groente die ik elk jaar in oktober nog zaai is winterspinazie. Bij een warm najaar kun je dit jaar nog oogsten, is het wat kouder, dan wordt het begin volgend jaar. Maar dat is ook fijn want veel valt er in het vroege voorjaar nog niet te oogsten.

Als je een koude bak of kas hebt, dan zijn er nog meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld bladgroenten (bladmosterd, tatsoi en paksoi, winterpostelein, pluksla, kropsla, rucola en snijbiet). Ook leuk om eens te proberen is bloemkool in de koude bak/kas.

Planten

Oktober is dé perfecte maand voor het planten van herfstknoflook. Als je ze deze maand plant, heb je in juni/juli je eigen knoflook die je meestal maanden kunt bewaren. Echt een aanrader. Je kunt ze ook prima in pot of bak op je balkon of terras kweken. Zorg wel dat er genoeg zon staat.

Een andere leuke optie is het planten van herfstplant-uitjes. De meeste mensen planten uien in het voorjaar, maar ik plant ze bewust in het najaar. Je hebt dan een maand tijdwinst, zodat er in de zomer eerder weer een volgende groente in mijn kleine moestuin kan. Zo maak ik optimaal gebruik van de kleine oppervlakte.

Een geschikt ras is bijvoorbeeld Troy (soms ook Radar genoemd)

Oogsten

Het oogsten neemt wat af, maar toch heb ik nog best aardig wat in mijn oogstmandje liggen (kwestie van goed plannen): snijbiet, courgette, broccoli, allerlei kolen, pastinaak, schorseneer, winterwortel, bietjes, pluksla, raapsteel, winterpostelein, veldsla en Aziatische bladgroenten (zoals sherlihong en mizuna).

Hopelijk heb je nog wat inspiratie gekregen voor jouw moestuin in oktober! Veel moestuinplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder