De moestuin in juni

Wat kun je in juni allemaal doen in de moestuin? Aardig wat!
Juni is altijd een van mijn favoriete maanden in de moestuin. Je kunt van alles zaaien en uitplanten en tegelijkertijd is er ook steeds meer te oogsten. In dit blog lees je wat je deze maand allemaal kunt doen.

Zaaien maar!

Omdat er geen nachtvorst meer is, kun je in principe alles direct in de volle grond zaaien. Toch ga ik bij kolen eigenlijk altijd voor voorzaaien, zodat de net opgekomen plantjes niet meteen verorberd worden door slakken of hongerige vogels. Je kunt natuurlijk ook een combinatie doen. Zo weet je zeker dat er in ieder geval een paar op je bord belanden. Ik zaai de kolen trouwens wel buiten voor, want dan worden het stevige plantjes, in plaats van iele en slappe zaailingen. Ook zijn ze dan meteen gewend aan de omstandigheden in de buitenlucht.

Dit kun je onder andere zaaien deze maand:

Wil je ook van andere maanden een zaai, plant- en oogstkalender? Die vind je ook op mijn site!

Courgette kun je echt nog prima zaaien in juni. Ik zaai altijd in 3 delen om de oogst goed te spreiden en om langer te kunnen dooroogsten (in april, mei en juni). De sperziebonen zaai ik in twee delen: een deel in mei, het andere deel richting eind juni. Zo kan ik tot in oktober oogsten en komt niet alle oogst tegelijk. Met andijvie wacht ik altijd tot na de langste dag: 21 juni. Je hebt dan minder kans op doorschieten en de oogst valt dan in de herfst. Stamppotjestijd!


Uitplanten

In juni plant ik mijn tweede deel van de courgettezaailingen uit, sperziebonen (ik zaai die zelf ook altijd voor in verband met slakkenvraat) en de eerste kolen.

Oogsten

En dan natuurlijk waar je het allemaal voor doet: de oogst. De eerste doperwten, sugarsnaps en tuinbonen zijn er klaar voor. De radijsjes, pluksla, rucola en Aziatische mesclun zijn ook zover. Elk jaar een feestje die eerste zakjes oogst.

Eind juni trek ik meestal de eerste knoflook uit de grond. Je kunt hem oogsten als het loof bruin en dor is. Soms moet je even wachten tot juli.

Andere dingen die je kunt doen
Behalve zaaien, uitplanten en oogsten, zijn er volop andere dingen te doen in juni. Je hoeft je niet te vervelen.

Bemesten

In juni bemest ik mijn net uitgeplante kolen in de moestuin voor het eerst. Thuis zorg ik dat ik mijn vruchtgewassen zoals tomaten, aubergine, komkommer en paprika genoeg voeding geef om mooie vruchten te geven.

Als ik bij groenten als wortel, bietjes en radijsje zie dat er vooral veel loof ontstaat (dan hebben ze te veel mest gehad, wat ze niet nodig hebben) en weinig wortel of knol, dan geef ik die gewassen wat extra kali.

Juni is ook het moment om te starten met het dieven van je tomaten (bij struiktomaten hoeft dat overigens niet). Hoe je dat doe, vertel ik je in mijn video.

Maatregelen tegen droogte

Vanaf juni wordt het steeds warmer en vaak ook droger. Belangrijk om je bodem goed te beschermen. Hoe je dat doet lees je in mijn blog ‘De moestuin in de zomer: tips bij droogte’. Alvast een tipje van de sluier: veel water geven moet je juist niet doen.

Uitdunnen

Sommige gewassen zaai je niet meteen op de juiste afstand, maar dun je later uit. Een ander woord voor: het teveel aan zaailingen eruit trekken. Dat is veel makkelijker dan meteen de juiste afstand aanhouden omdat de zaadjes heel klein zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij zomerworteltjes, pastinaak, sla, snijbiet en rode biet.

Plaagdieren bestrijden

Je kunt er de klok op gelijk zetten: in juni verschijnt de zwarte bonenluis.

In juni zie je langzaam de eerste plaagdieren je moestuin inkomen. Bijvoorbeeld de koolwittevlieg, de koolwitjes die eitjes leggen en de zwarte bonenluis die je tuinbonen belaagt. Het beste wat je kunt doen is natuurlijk insectengaas spannen, maar ik vind dat zelf te veel gedoe. Ik probeer het vooral een beetje onder controle te houden. Zolang het geen echte plaag wordt, vind ik het eigenlijk wel best. Meestal lost het zich vanzelf wel op en zo niet, dan pas ik deze methodes toe:

  • Koolwittevlieg:

Er regelmatig vanaf spuiten met water en bij de oogst goed wassen.

  • Zwarte bonenluis:

Eraf spuiten met water of inspuiten met een mengsel van water, en groene zachte zeep. Wat je ook kunt doen is de top van de plant eraf breken (als ie groot genoeg is om nog wel een goede oogst te geven). Dan kunnen ze niet meer landen. Wat ik de laatste jaren toepas is het inzetten van de natuurlijk vijand: het lieveheersbeestje. Elk lieveheersbeestje dat ik zie, zet ik op de tuinbonen. Je kunt ook larven bestellen.

  • Rups van koolwitje:

Het aangetaste blad met eitjes verwijderen en ergens anders neerleggen, zodat ze wel wat te eten hebben. Wat je ook kunt doen als er al rupsen zijn uitgekomen: 1 kool opofferen en daar constant alle rupsen naartoe verhuizen. Maak ze niet dood, want zonder rupsen geen vlinders.

Wil je tips tegen slakken in de moestuin?

Lees dan mijn blog ‘Ontslakken: 8 tips om slakken in je moestuin te bestrijden’

Ik hoop dat je weer vooruit kunt deze maand. En nu handen uit de mouwen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder

Boekreview: De tuin is een proces

Over de geschiedenis van de Tuinen Mien Ruys en de lessen uit haar vele proeftuinen, die nog altijd toepasbaar zijn. Een boek vol bijzondere foto’s en (oorspronkelijke) ontwerptekeningen.

Lees verder