Zaaien in de winter? Deze groenten zijn geschikt

Het echte moestuinseizoen start natuurlijk pas richting het einde van maart, maar de echte diehard moestuinier begint in de winter al met zaaien. Ik vertel je met welke groenten je nu al kunt starten.

Toen ik net begon met moestuinieren had ik geen idee dat er in de winter ook al groenten zijn die je kunt voorzaaien. Ik startte pas in april met het zaaien van pepers en paprika’s bijvoorbeeld. Totdat ik ontdekte dat je daar beter veel eerder mee kunt starten. De laatste jaren begint bij mij het moestuinseizoen dus al in de winter. Wat kun je in de maanden januari en februari allemaal binnen voorzaaien?

Peper en paprika

Peper en paprika kun je zaaien vanaf begin februari. Zoek een plek waar het ongeveer tussen de 22-24 graden Celsius is. Dat is de temperatuur waarbij deze groenten ontkiemen. Dat kan betekenen dat je ze in de woonkamer zet of zoals ik in een verwarmde kweekbak. Stop de zaden op ongeveer een halve centimeter in een potje met zaai- en stekgrond of kokospotgrond. Je kunt meerdere zaden in een potje stoppen en de plantjes daarna elk hun eigen potje geven. Geef met een plantenspuit water als de grond uitdroogt.

Als de plantjes naast de eerste twee kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk in hun eigen potje (9cm) zetten.


Na de opkomst van de zaden mag de temperatuur iets lager zijn (maar nooit onder de 17) en hebben de zaailingen veel licht nodig. Ik zet ze zelf onder een groeilamp omdat de dagen in januari/februari nog kort zijn. In mei kun je ze buiten zetten in of je laat ze binnen op een lichte, zonnige plek staan (zoals ik zelf doe).

Alles stap voor stap uitgelegd?

Lees dan mijn blog ‘Peper kweken op de vensterbank’. Paprika kweken werkt op dezelfde manier.

Aubergine

Met aubergine start ik al richting eind januari. Net zoals peper en paprika heeft aubergine veel warmte nodig om te ontkiemen. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller ze kiemen. Bij kamertemperatuur kan het drie weken duren, maar bij 26 graden komen ze vaak binnen een week boven. Ook deze groente kweek ik de eerste maanden in een verwarmde kweekbak onder een groeilamp op. Je kunt ze ook op een warm plekje in je woonkamer zetten. Als het na de opkomst maar wel heel licht is. Is het te warm en donker? Dan worden het slappe en iele zaailingen.

Mijn aubergine groeide als snel uit zijn 9cm potje en heb ik tussendoor nog een keer verpot.

Zodra de zaailingen naast de kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben kun je ze overpotten in hun eigen potje van minimaal 9 cm. Ook aubergine kan vanaf half mei naar buiten. Ik teel ze zelf in een pot, dan gaat super in mijn beschutte stadstuintje.

Tomaat

Tomaten zaai ik wat later, om ervoor te zorgen dat ik niet met enorme planten zit tegen de tijd dat ze half mei naar buiten mogen. Ik wacht dus meestal tot begin maart. Dat is vroeg genoeg. Kamertemperatuur is warm genoeg voor de zaden om te ontkiemen. Net zoals bij de andere vroege vogels stop je de zaden niet te diep in een potje met zaai- en stekgrond of kokospotgrond. Na het ontkiemen verhuis je ze naar een zo licht mogelijk plekje in huis. Het kan zijn dat de zaailingen zo hard groeien dat je ze, voordat ze naar buiten verhuizen half mei, al een keer of twee keer moet overpotten. Dat is niet erg, want ze krijgen daardoor juist een sterk wortelstelsel.

Tuinboon, sugarsnap, doperwt

Je kunt deze groenten ook direct in de volle grond zaaien, maar ik zaai ze altijd voor omdat muizen en vogels dol zijn op de zaden. Je kunt tuinboon en doperwt vanaf half januari tot half februari binnen voorzaaien in een onverwarmde, lichte ruimte. Sugarsnap zaai je iets later, van begin februari tot eind maart. Ook hier gebruik je dezelfde grond. Omdat deze zaden wat groter zijn, is het het handigst om elk zaadje meteen een eigen potje te geven, maar je kunt ze ook later nog een eigen potje geven. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn. De tuinboon en doperwt kun je vanaf begin maart uitplanten, de rest sugarsnap iets later begin april.

Je kunt tuinbonen ook heel goed zaaien in wc-rolletjes. Je kunt ze met rolletje en al in de grond zetten. Het karton vergaat vanzelf.

Tip: wil je dat de zaden sneller ontkiemen? Leg ze dan van tevoren een nachtje in een bakje met water.

Heb je zin gekregen? Ik zou zeggen: zaaien maar!

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder