Maak zelf een Moestuinplan in 10 stappen

Ga je dit jaar voor het eerst beginnen met moestuinieren of wil je het gewoon wat serieuzer aanpakken? Dan is het maken van een moestuinplan een slim idee. Maar waar moet je beginnen? Hoe pak je zoiets aan? Met deze tips help ik jou op weg.

Waarom een moestuinplan vraag je je misschien af? Ik heb toch maar een klein tuintje? Juist dan is het maken van een moestuinplan een slim idee. Want als je maar zo weinig ruimte hebt, wil je daar optimaal gebruik van maken toch? Tenminste ik wel 😉 Als je goed plant, dan staat jouw moestuintje nooit leeg en blijf je lekker het hele jaar door oogsten. Dus hup, aan de slag. Ik ga je op weg helpen.

Lijstje maken van groenten

Waar ik altijd mee begin, is opschrijven welke groenten ik dit jaar wil gaan kweken. Dat zijn natuurlijk de groenten die ik lekker vind, maar ook groenten die je niet zo snel in de supermarkt ziet of die daar bijvoorbeeld aardig duur zijn. En daarnaast houd ik van experimenteren en probeer ik elk jaar groenten uit die ik totaal niet ken en nog nooit gegeten heb. Maak hierin je eigen afwegingen. Maak de lijst gewoon zo lang als je wil, daarna zie je vanzelf of het gaat passen en kun je weer groenten wegstrepen als dat nodig is.

Afgelopen jaar teelde ik voor het eerst zelf pastinaak, winterwortel en schorseneer. Die laatste had ik nog nooit gezien of gegeten.

Zaai- en oogsttijden noteren

Als je je lijstje hebt gemaakt, kun je opzoeken wanneer je elke groente moet (voor)zaaien, wanneer je kunt uitplanten en natuurlijk wanneer het tijd is om te oogsten. Op die manier weet je precies wanneer er weer een stukje vrijkomt na de oogst en dus ook wat je er daarna nog kunt inzetten.

Winterpostelein is een perfecte groente die je als nateelt kunt zaaien na bijvoorbeeld aardappels of boontjes.

Wat ik vaak doe: als ik weet dat ik een groente bijna kan oogsten, ga ik thuis alvast een andere groente voorzaaien (als dat kan, niet elke groente houdt van voorgezaaid worden). Die voorgezaaide groente plant ik dan uit zodra ik de andere groente geoogst heb. Zo ligt er nooit een stukje grond lang leeg.
Voordeel: na een tijd ken je dit soort zaai,-uitplant- en oogstmomenten uit je hoofd. Voor nu kun je ze ook opzoeken op mijn site via de pagina ‘Zaai- en oogstkalender’.

Combinaties opschrijven

Er zijn groenten in de moestuin die groot fan van elkaar zijn, maar ook groenten die elkaar liever niet als buren hebben. Zo doen wortel en ui het heel goed samen omdat ze elkaars plaagdieren verjaren, maar staan aardbeien liever niet te dicht in de buurt van kolen. Het is dus handig om daar rekening mee te houden in je plan.
Je kunt ook nog kijken naar de hoogte van planten. Vooral sla houdt wel van wat schaduw. Deze zou je dus onder of achter hoge klimmende boontjes kunnen zetten of achter andere wat hoger wordende groenten.
Verder is het ook slim om naar de voedingsbehoeften te kijken. Ik zet groenten die niet van mest houden, maar wel van kali (wortel, bietjes, schorseneer, pastinaak, radijs etc) vaak op hetzelfde stukje grond. En dat geldt ook voor groenten die juist veel mest nodig hebben, zoals courgette en pompoen.
Een handige site om op te zoeken welke groenten je niet naast elkaar kunt zetten is Rauwdauwers.

Zaai- en plantafstand

Wat natuurlijk ook belangrijk is, is hoeveel ruimte elke groente nodig hebt. Zo kun je wortel en radijs heel dicht op elkaar zaaien en heb je maar een smal rijtje nodig, maar dijt courgette enorm uit. Schrijf dus voor elke groente op hoeveel ruimte deze nodig heeft. Je hebt afstand in de rij en afstand tussen de rijen. Ze zijn allebei belangrijk, maaaaar ik moet zeggen dat ik me er lang niet altijd aan houd. Ik prop vaak meer in mijn moestuin dan eigenlijk kan en vaak gaat dat gewoon prima. Dus niet te veel over stressen 😉

Tekening maken

Als je alles hebt uitgezocht en hebt genoteerd, is het tijd om je plattegrond te maken. Zelf doe ik dat altijd eerst op papier en met potlood, zodat ik altijd dingen weer kan uitgummen.
Je begint gewoon ergens met het intekenen van de eerste groente en daarna kijk je wat er goed naast kan en zo werk je verder. Doe dit dus eerst met groenten die je als voor- en hoofdteelt gebruikt. Soms moet je weer iets uitgummen en nog een beetje husselen omdat je ook met de combinatieteelt zit. Dan ga je kijken naar de groenten die je later in het jaar als nateelt kunt zaaien en zet je die er als laatste bij.
Je kunt als je dat leuk en handig vindt, ook nog een digitale versie van je plan in Excel maken.

Dit is mijn moestuinplan voor dit jaar. Je kunt hem ook downloaden als PDF.

Tip: als je een klein moestuintje hebt, draai je je plan volgend jaar gewoon om. Met een klein moestuintje hoef je wisselteelt niet zo serieus te nemen en dus niet te werken met vlakken die roteren. Omdraaien van je plan is prima! Je hebt namelijk genoeg afwisseling in groenten op een klein oppervlakte. Dus eens gemaakt, jarenlang plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Eenjarigen, perkgoed, zomerbloeiers

April doet wat hij wil… Pas op voor (nacht)vorst!

Als er in maart en april een paar mooie dagen zijn geweest, lijkt het soms wel of iedereen naar het tuincentrum gaat voor mooie zomerbloeiers… Maar pas op met eenjarig perkgoed, want deze planten zijn niet winterhard. Hou de weersvoorspelling goed in de gaten!

Lees verder
Hoeveel planten per meter nodig?

Hoeveel planten per meter heb je nodig?

Ons wordt vaak gevraagd hoeveel planten er nodig zijn voor een bepaalde border of strook. Bekijk hier onze richtlijn voor het aantal benodigde planten, ofwel de plantafstand.

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder