5 Expert tips van Moesmeisje voor een kleine moestuin

Door de jaren heen hebben we samengewerkt met verschillende tuinexperts (en dat blijven we natuurlijk ook doen): Van kwekers tot hoveniers en tuinontwerpers en van balkoniers tot moestuiniers . In deze reeks laten we onze experts graag aan het woord. Zij geven je hun beste tips! Tips die ze stiekem zelf graag hadden gekregen toen zij net begonnen.

Deze week onze Moestuinexpert Kim Nelissen uit Utrecht, voor velen beter bekend als Moesmeisje. Grote kans dat je haar naam al eens tegengekomen bent in één van de Nederlandse tuinmagazines!

De 15m2 moestuin van Kim (3x5m)

Tips van Moesmeisje

Als je net start met moestuinieren kan dat nogal overweldigend zijn. Ook als je een kleine moestuin hebt. Waar moet je beginnen? Met wat voor groenten kun je het beste starten, hoe zorg je dat je lekker veel oogst van zo’n klein stukje grond? Ik geef je mijn 5 beste tips.

Ik ben nu zo’n 9 jaar aan het moestuinieren in een kleine moestuin. Ik ging van een moestuintje van 1,5m2, naar 6m2 en nu heb ik er eentje van 15m2. Alles moest ik zelf uitvogelen, want veel informatie voor kleine moestuinen was er destijds nog niet. Zo jammer, want dat had me veel mislukkingen gescheeld. Aan de andere kant: de beste manier om te leren is nog altijd door te falen. Bovendien was het gebrek aan informatie ook de reden dat ik startte met Moesmeisje en dat had ik voor geen goud willen missen.

Ik deel de ervaring en kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan graag met jou, zodat jij meteen lekker van start kan met moestuinieren. Dit zijn dé tips die ik destijds goed had kunnen gebruiken als beginnende moestuinier.

1. Maak een moestuinplan

Dit is een tip die ik aan zoveel mogelijk mensen geef en iets wat ik niet deed in de eerste 2 jaar: een moestuinplan maken. Als ik dat meteen had gedaan, had me dat zoveel rust gegeven en me aardig wat teleurstelling en frustratie gescheeld. Het maken van een plan zorgt voor structuur en ook ontspanning omdat je niet continu achter de feiten aanloopt. Ik kan zoveel meer en langer oogsten sinds ik dit doe. Absolute aanrader.

moestuinplan
(klik op het moestuinplan voor een vergroting)

2. Kies groenten die weer aangroeien

Dit is mijn grote troef voor een kleine moestuin: veel groenten kiezen die weer aangroeien of verder groeien, zodat je er meerdere keren van kunt oogsten. Denk aan: pluksla, snijbiet, rucola, raapsteel, winterpostelein, maar ook palmkool en boerenkool. Van deze groenten kun je maandenlang oogsten. Ideaal!

groenten die weer aangroeien: palmkool

3. Zaai veel voor

Een andere truc die ik veel toepas is voorzaaien. Door thuis voor te zaaien, heb ik minder last van slakkenvraat, omdat de plantjes wat groter de moestuin ingaan. Maar nog belangrijker: hierdoor kan ik meteen na het oogsten van de ene groente er weer een volgende inzetten. Hierdoor verlies ik geen tijd en heb ik nagenoeg nooit lege plekken in de moestuin. Door mijn moestuinplan weet ik precies welke groenten elkaar opvolgen (zie ook de tip hieronder).

binnen voorzaaien

Doe aan voor- en nateelt

Om zoveel mogelijk te kunnen oogsten van mijn kleine stukje grond doe ik aan voor- en nateelt. Veel mensen, ik ook toen ik net begon, denken vooral aan de hoofdteelt. Maar voordat je tomaten, courgettes en kolen in je moestuin zet, kun je daarvoor vaak nog snelgroeiende gewassen zoals radijsjes, raapsteel en rucola kwijt. Na de tomatenoogst zet ik er spinazie en knoflook in. De sugarsnaps en peultjes laat ik opvolgen door voorgezaaide knolvenkel en andijvie. Op lege plekken die ontstaan na het oogsten van de eerste kolen zaai ik winterpostelein. Op deze manier kan ik het hele jaar rond eten uit mijn kleine moestuin.

voor- en nateelt: Rucola

Zet zoveel mogelijk door elkaar

Vooral een kleine moestuin is heel erg geschikt om groenten zoveel mogelijk door elkaar te zetten. Dit voorkomt plagen en houdt je moestuin in evenwicht. Waar ik dit jaar mee experimenteer is verschillende gewassen, zoals peterselie met radijs, in 1 rijtje zetten. Tegen de tijd dat de peterselie echt begint te groeien en ruimte nodig heeft, kan ik de radijsjes er tussenuit trekken. Werkt echt prima. Dit kun je ook doen met lente-ui en pastinaak of bietjes bijvoorbeeld. Meer weten over welke groenten goed samengaan? Ik heb een speciale pagina over combinatieteelt met een handig schema.

Groenten door elkaar planten: Radijs tussen peterselie

Dit waren mijn belangrijkste tips voor een kleine moestuin. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik wens je veel moestuinplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder