Lange dunne zaailingen voorkomen en redden

Lange dunne slungelige zaailingen! Het gebeurt zelfs bij de meest ervaren moestuinders. Gezonde zaailingen hebben korte stevige steeltjes. Je hoeft niet bang te zijn dat ze omvallen. Lange zaailingen zijn minder sterk en zullen sneller last hebben van wind en ongewenste insecten. Dat wil je voorkomen!

Oorzaken dunne zaailingen

Het meest voorkomende oorzaak voor lange dunne zaailingen is een onbalans tussen licht en temperatuur. Bij hoge temperaturen hebben planten de neiging om snel te groeien. Op dat moment heeft de plant licht nodig. Als er niet genoeg licht is, gaat de plant op zoek naar meer licht. Het plantje strekt zich naar het licht toe, waardoor het lang en slungelig wordt.

Bij de meeste planten is de ideale kiemtemperatuur een aantal graden hoger dan de ideale groei temperatuur. Zodra de zaden ontkiemd zijn, kunnen de zaailingen op een koelere plek staan. Dit geldt vooral voor sla, uien, peulen, erwten en koolsoorten. Daarnaast zitten zaailingen die binnen groeien, in een beschermde omgeving. Ze worden nauwelijks verstoord. Planten die buiten groeien, passen zich aan de wind. Hierdoor ontwikkelen ze dikkere en stevigere stengels.

Hoe voorkom je dunne zaailingen?

  • Zorg ervoor dat de zaailingen niet te warm staan. Zodra de zaailingen ontkiemd zijn, mogen ze op een koelere plek.
  • Zorg voor genoeg licht, zodra de zaailingen ontkiemd zijn.
  • Draai je zaailingen elke dag om, zodra ze niet schuin groeien.
  • Zaai in zaaigrond, vermiculiet of kokosvezels. Dit bevat minder voedingsstoffen, waardoor de plant minder snel groeit. Dit is vooral aan te raden als je in februari al gaat zaaien.
  • Begin niet te vroeg met zaaien. Alleen pepers, aubergines en paprika zaai ik in februari. Wacht tot maart met koolsoorten en sla. Koolsoorten en sla kiemen snel en in maart zijn de dagen al langer.
  • Gebruik een groeilamp. Als je niet genoeg licht hebt in je huis, en toch binnen wilt voorzaaien, kun je bijna niet ontsnappen aan een groeilamp.
  • Gebruik een ventilator. Laat de ventilator af en toe aan bij je zaailingen. Hiermee boots je de wind na. Hierdoor zullen de plantjes sterkere wortels en stengels gaan ontwikkelen.

Dunne zaailingen redden

Sommige dunne zaailingen kun je nog redden. Tijdens het verspenen (het overzetten van een plant naar een individuele pot) zet je het plantje dieper in de grond. Gebruik tijdens het verspenen een luchtige grondsoort. Druk de grond niet te stevig aan, om te voorkomen dat het steeltje gaat rotten.

Zodra je ziet dat je zaailingen lang worden, moet je hiermee aan de slag gaan. Hoe langer en dunner de zaailingen, hoe groter de kans dat het steeltje gaat rotten onder de grond. Als de zaailingen echt heel dun en lang zijn geworden, kun je beter opnieuw gaan zaaien.

Vanaf maart kun je sla en koolsoorten overdag ook buiten zetten. Door de lagere temperaturen groeien ze minder snel, en wennen ze alvast aan het buitenklimaat. Zo maak je ze alvast klaar om buiten uitgeplant te worden. Laat ze niet meteen lang buiten staan. Maar laat de planten geleidelijk wennen aan het buitenklimaat. Hoe je dit doet, lees je in het artikel “planten afharden”.

Dit artikel is geschreven door Estefhany Yeung, van BinnenBuitenBloei.nl

Op haar website en via haar socialmedia accounts deelt ze nog veel meer tips en inspiratie voor je moestuin, pluktuin en kamerplanten. Je kunt haar vinden op Instagram, Facebook en YouTube onder de naam @BinnenBuitenBloei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder