Ben jij nieuw in de wereld der kamerplanten? En zou je ook graag je huis willen opfleuren met hippe kamerplanten, maar durf je nog niet goed? Misschien heb je al eens een toffe plant gehad, maar ging het niet helemaal goed. Niet alle kamerplanten zijn namelijk even makkelijk om te verzorgen, maar gelukkig zijn er genoeg leukerds die wel makkelijk zijn om te verzorgen!
Deze 7 hippe kamerplanten zijn heel makkelijk en overleven bij iedereen!
Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia)
De Zamioculcas zamiifolia, oftewel de ZZ-plant is echt een hele sterke plant. Je kan hem zowel in de zon als in de schaduw zetten. Maakt hem niks uit! Het enige waar je hem mee om zeep helpt is te veel water. Wees hier dus ook spaarzaam mee en geef af en toe een scheutje water.
Vrouwentong of sanseveria (Sansevieria)
Ook de Sansevieria valt in de categorie makkelijk te verzorgen kamerplanten, een maand zonder water kan hij prima hebben, wees hier dus ook zuinig mee. Licht of wat donkerder, het maakt hem allemaal niet uit. De Vrouwentong zoals hij ook wel wordt genoemd is er in meerdere soorten. De bekendste is de Sansevieria trifasciata met de gele randjes. Als je deze niet mooi vindt kijk dan eens voor een Sansevieria moonshine of zeylanica.
Wil je graag weten welke soorten er nog meer zijn of hoe je Sansevieria kunt stekken? Lees dan het blog van Mevrouw Monstera over Sansevieria!
Cactus
De Cactus mag in dit rijtje zeker niet ontbreken! Ze zijn er in vele soorten en maten, dus er is voor ieder wel een favoriet. Cactussen slaan water op en hebben daarom maar weinig vocht nodig. De potgrond mag gerust uitdrogen voor je weer water gaat geven. Veel kamerplanten hebben moeite met de droge lucht die je krijgt in huis door de verwarming, maar dit is voor de cactus en bovenstaande kamerplanten geen probleem.
Olifantspoot (Beaucarnea recurvata)
De Beaucarna wordt ook wel Olifantspoot genoemd. Deze stoere kamerplant komt van oorsprong uit droge gebieden, waar het weer sterk wisselt van hete zonnige dagen tot ijskoude nachten. Hij past zich daarom vrij makkelijk overal aan, zo ook in onze huiskamers. Water slaat hij op in zijn dikke stam, zodat je af en toe maar een scheutje hoeft te geven.
Drakenklimop (Epipremnum aureum)
Een makkelijke hippe hangplant om mee te beginnen is de Epipremnum aureum. Met deze hangplant kan weinig misgaan, want zelfs schaduw kan hij hebben. Als hij lichter hangt zal hij wel beter en sneller groeien. Als er druppeltjes aan de blaadjes hangen heb je teveel water gegeven, wacht dan even wat langer met de volgende gietbeurt.
Lepelplant (Spathiphyllum)
Als je houdt van makkelijk te verzorgen kamerplanten met bloemen, dan is de Spathiphyllum (Lepelplant) iets voor jou! Deze kamerplant laat zijn bladeren hangen als hij dorst heeft, heel handige indicatie dus! Zet hem dus op een plek waar je hem niet over het hoofd kan zien, zodat het je gelijk opvalt als hij dorstig is.
Graslelie (Chlorophytum comosum)
De laatste onderhoudsarme kamerplant in dit rijtje is de Graslelie. Ook deze gaat een beetje slap hangen als hij dorstig is. Maar hij kan het goed hebben als je hem per ongeluk eens vergeet. Zet hem alleen niet te donker, hij heeft graag wat licht.
Tips om te starten met kamerplanten
- Het is natuurlijk wel handig als je je een klein beetje verdiept in je plant, bewaar daarom ook altijd de etiketjes met verzorgingstips.
- Bekijk ook goed waar je hem neerzet, op de toilet zonder licht overleeft geen enkele plant het. En ook niet alle planten houden van volle zon.
- Loop op een vast moment in de week even een rondje langs je planten en geef dan zo nodig water.
- Zet ze ook goed in het zicht, zodat je ze niet snel vergeet.
Mevrouw Monstera vindt het heerlijk om te schrijven over kamerplanten en alles wat daarvoor nodig is. Kamerplanten geven sfeer aan je huis en zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. Op haar blog vind je dan ook veel groene inspiratie en praktische informatie voor iedereen die van kamerplanten houdt. In haar eigen urban jungle heeft ze een collectie van rond de 60 kamerplanten, waaronder haar favoriet de Monstera deliciosa.