Kamerplanten voor een zonnige vensterbank

Kamerplanten voor volle zon en zonnige vensterbank

Heb jij een vensterbank met veel zon? (Als hij schijnt ) Helaas zijn niet alle kamerplanten geschikt om in de volle zon te zetten. De meeste kamerplanten zullen bezwijken in de hitte van de zon, maar gelukkig zijn er ook groene zonaanbidders! Wil je graag weten welke dat zijn? Lees dan gauw verder! Hieronder noem ik een aantal kamerplanten die ideaal zijn voor de zonnige vensterbank.


Cactus

Cactussen zijn echte woestijnplanten, logisch dus dat ze wel veel zon gewend zijn! Een cactus kwijnt ook echt weg in de schaduw. Zet deze dus altijd op een plekje waar veel zon komt. Daarbij zijn ze ook nog eens heel makkelijk te verzorgen. Geef vanaf het voorjaar eens per 2 weken water en vanaf het najaar eens per 6 weken. Denk ook eens de Zaagcactus of Rhipsalis, dit zijn hangplanten en familie van de Cactus. Deze zijn dus ook ideaal voor in de volle zon.

Cactus


Strelitzia (Paradijsvogelplant)

De Strelitzia is een geweldige tropische beauty! Let op want deze kunnen heel groot worden, zorg dus dat je de ruimte hebt op een hele lichte plek waar de zon ook schijnt. Deze groene vriend heeft wel graag regelmatig een slok water en in de groeimaanden eens per 2 weken plantenvoeding. Niet echt een kamerplant voor op de vensterbank, daar is hij te groot voor. Maar hij mag in dit rijtje zeker niet ontbreken.

Strelitzia


Musa (Bananenplant)

Een andere zonaanbidder is de Bananenplant. Met deze kamerplant haal je ook gelijk de jungle vibe in huis! Hij is wel behoorlijk dorstig, dus vergeet hem niet wekelijks een flinke slok te geven. Zorg er in ieder geval voor dat de grond nooit uitdroogt. Het is ook niet de bedoeling dat hij in een plas water staat, want daar gaan de wortels weer van rotten. Vind je het moeilijk om dit in te schatten? Gebruik dan een vochtigheidsmeter.

Musa (banaan)


Sansevieria (Vrouwentong)

Liever een makkelijke kamerplant die ook in de volle zon kan? Dan is de Sansevieria ideaal! De verzorging van deze kamerplant is heel gemakkelijk, want hij heeft weinig water nodig. Bovendien is hij helemaal niet kieskeurig, je kan hem in de volle zon zetten, maar een plekje in de schaduw vind hij ook prima. Kanttekening: kamerplanten die in de schaduw staan groeien natuurlijk wel minder hard, planten hebben nu eenmaal licht nodig om te groeien.

Sansevieria


Zamioculcas (ZZ plant)

Nog zo’n makkelijke groene vriend is de Zamioculcas. Zowel een plekje op jou zonnige vensterbank als een halfschaduw plekje vind hij prima. Water heeft hij ook niet veel nodig, de grond mag gerust eerst uitdrogen voor je weer water geeft.

ZZ plant


Yucca (Palmlelie)

Heb je liever een wat stoerdere, ruige kamerplant? Kijk dan eens voor een Palmlelie, deze zijn er in vele soorten en maten. Hij staat liever in te droge grond dan te nat, wees dus zuinig met water. Hij slaat water op in zijn dikke stam, zodat hij lang vooruit kan. Het meest happy maak je hem met een plekje in de volle zon.


Succulenten (Vetplanten)

Ook Succulenten oftewel Vetplanten zijn zonliefhebbers. Denk bij Vetplanten aan Alo  vera’s, Haworthia’s, Echeveria’s en Crassula’s. Dit zijn vaak ook wat kleinere kamerplanten en passen wel in iedere zonnige vensterbank. Ze groeien in de natuur op rotsen of in de woestijn en kunnen dus veel zon en droogte hebben. Af en toe een scheutje water is dus prima voor ze.

Succelenten volle zon en zonnige vensterbank

Wil je meer weten over wat nou Succulenten zijn? Lees dan ook het blog “Alles over succulenten” van Mevrouw Monstera!

VerzorgingsTip voor volle zon

Let er wel op dat als het warm en zonnig weer is, water ook gauw verdampt. Kamerplanten verbruiken ook meer om dat ze druk aan het groeien zijn. Het kan dus zijn dat je in de zomermaanden meer water moet geven als in de wintermaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder