Tafeldecoratie tips voor een sfeervolle Herfsttafel in je tuin

In veel tuinen loopt het bloeiseizoen langzaam ten einde. Her en der geven najaarsbloeiers en siergrassen nog een laatste toegift. Wil je langer genieten van veel kleur en sfeer? Tover jouw tuintafel dan om tot een prachtige herfsttafel met onze tafeldecoratie tips voor het najaar.

Wat is eigenlijk een herfsttafel?

Een herfsttafel is een prachtig gedekte of versierde tafel met elementen die typerend zijn voor het herfstseizoen. Denk aan decoraties, natuurlijke materialen en kleuren die passen bij de sfeer en de bijzondere schoonheid van de herfst.

Ga voor echte herfstkleuren

Wil je een echte herfstsfeer creëren? Ga dan voor echte herfstkleuren, zoals warm geel, oker, diep oranje, kastanjebruin, bordeauxrood en donkerpaars. Herfsttinten zijn rijk en warm en weerspiegelen het warme, knusse en gezellige gevoel van de herfst.

Gebruik natuurlijke materialen als tafeldecoratie

Natuurlijke materialen zijn perfect voor een prachtig tafelarrangement in de herfst. Denk aan herfstblad, zaden, noten, fruit, pompoenen, mooie takken, kaarsen en verlichting, oude tuinspullen en natuurlijk bloemen en planten als tafeldecoratie. Met al deze materialen maak je een sfeervolle opstelling voor jouw tuintafel.

Zaden, noten en bladeren

Een typische herfsttafel bevat bladeren, kastanjes, beukennoten en takken. Walnoten en (deels) gedroogde zonnebloemen zijn ook goed te gebruiken. Maak bijvoorbeeld een mooi herfstarrangement van zaden en noten op een groot dienblad. Gebruik herfstblad en sierlijke takken om het af te maken. De prachtig gekleurde herfstbladeren geven meteen een herfstsfeer aan je tafelversiering.

Fruit en bessen

Het najaar is een tijd waarin veel fruit geoogst kan worden. In veel gevallen heb je al snel fruit over (bijvoorbeeld fruit dat beschadigd is). Maak eens een fruitmand voor op de buitentafel. Dit past perfect bij het seizoen en vooral vogels zullen je dankbaar zijn. Rottend fruit trekt ook de laatste vlinders aan. Haal het fruit in de nacht wel liever naar binnen, om te voorkomen dat er ongedierte op af komt. Geschikt zijn bijvoorbeeld appels, peren, kweeperen, druiven, vijgen, frambozen en bramen.

Pompoenen en kalebassen

Pompoenen en kalebassen zijn dé symbolen van de herfst. Plaats een paar kleine pompoenen op de tafel of kies juist een hele grote pompoen en maak er het middelpunt van. Je kunt ze ook uithollen en gebruiken als unieke kaarsenhouders. Voor Halloween kan je er natuurlijk ook nog spookachtige vormen in uitsnijden.

Bloemen en planten op tafel

Najaarsbloeiers in potten en bakken zorgen voor nog veel mooie en vrolijke kleuren. Het maakt je herfsttafel ook gelijk een stuk levendiger. Bloeiende planten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld asters, chrysanten, heide, violen, cyclamen, anemonen, leliegras, sedum en dahlia’s. Maar ook kleine heesters met bessen zoals skimmia, bergthee en parelbes zijn perfect. Combineer ze met groenblijvende planten zoals (bonte) klimop, Carex en dwergconiferen voor een prachtig plaatje. Zie ook ons eerdere blogartikel met perfecte plant combinaties in pot voor de herfst. Verder kan je ook nog denken aan uitgebloeide bloemen voor hun vorm en structuur, of echte droogbloemen.

Kaarsen, lantaarns en sfeerverlichting

Verlichting zorgt voor veel sfeer. Maak je tafeldecoratie compleet met kaarsen, lantaarns en sierlijke lampjes (bijvoorbeeld op zonne-energie). Overdag ziet het er vaak al leuk uit, maar ’s avonds straalt de gezelligheid er pas echt van af! Het aanbrengen van sfeervolle verlichting rondom je tuintafel is ook een goede manier om voor veel extra sfeer te zorgen op je terras.

(Oude) tuinspullen als decoratie

Verder kan je natuurlijk ook nog denken aan een mooie gieter, oud tuingereedschap, touw, lantaarns, sierlijke potten of vazen, bakken, (fruit)manden, blikken, etc. Ook oud servies of tafelgerei uit het huis kan heel leuk zijn om toe te voegen als decoratie voor jouw tuintafel in het najaar.

Heb jij de tuintafel al omgetoverd tot een prachtige herfsttafel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder