Perfecte combinaties in pot voor het Najaar

In het najaar zijn veel planten uitgebloeid, of ze worden al minder mooi.

Zijn jouw zomerbloeiers uitgeput of wil je, net als wij, de seizoenen graag extra benadrukken in je tuin?

Nu is de tijd om een mooi najaarsarrangement te maken in een pot of plantenbak!

Voor het creëren van een mooie plantencombinatie hoef je even niet te denken aan combinaties die door alle seizoenen heen mooi zijn, of jonge planten als uitgangspunt te nemen.

Tip: Kies juist voor al wat grotere planten, die nu in bloei staan of nu hun sierwaarde hebben!

Wil jij ook graag een mooie plantencombinatie in pot of bak dit najaar?

In dit artikel geven we veel tips voor het combineren van planten voor de ultieme najaarsbeplanting op jouw balkon of (dak)terras. Volop tips en inspiratie dus voor een prachtig herfst display!

Heb je wat minder tijd, maar wil je toch graag genieten van de seizoenen op jouw terras, balkon of dakterras?

Maak dan gebruik van de mooie kant en klare plantenbakken van Upperbloom! Ze maken de mooiste arrangement en wisselen de beplanting door het jaar heen. Zo zijn er voor het najaar bijvoorbeeld het Autumn Chic en Autumn Crisp arrangement.

Klassieke plantencombinaties voor een Herfstarrangement

We kennen ze allemaal: de prachtige bakken en potten bij o.a. tuincentrums die beplant worden voor het najaar. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een beperkt aantal planten, maar dat maakt de combinaties niet minder mooi! In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van wintergroene heesters, afgewisseld met laagblijvende bloeiende planten, zoals heide of cyclaam.

Autumn Chic arrangement van Upperbloom.nl

De sterren van de show voor een klassieke najaarscombinatie zijn:

  • Calluna (struikheide)
  • Cornus alba (witte kornoelje)
  • Cyclamen
  • Dwergconiferen
  • Erica carnea (winterheide)
  • Gaultheria procumbens (bergthee of patrijzenbes)
  • Gaultheria mucronata (parelbes, voorheen Pernettya)
  • Skimmia japonica ‘Rubella’
  • Skimmia japonica ‘Reevesiana’
  • Viola cornuta (hoornviooltje)

5 Klassieke najaarscombinaties

1. Skimmia, Gaultheria mucronata, Erica en Hedera helix ‘Glacier’

De kenmerkende donkerroze bloemknoppen van de Skimmia blijven de hele winter zichtbaar en contrasteren mooi met de witbonte Hedera (klimop) die over de plantenbak hangt. De opvallende roze bessen van de Gaultheria (bergthee) en de roze Erica (winterheide) geven een extra dimensie aan dit herfstarrangement.

De Skimmia zijn wat hoger dan de andere planten en vormen de achtergrond van de plantenbak. Aan de linkerzijde wordt de Gaultheria voor de Skimmia geplant. Rechts van het midden plant je de Erica (niet gebruikt in deze foto), met daar voorlangs en langszij de Hedera, die mooi over de rand van de pot mag hangen.

Het stijlvolle Autumn Chic arrangement van Upperbloom.nl

2. Skimmia japonica ‘Rubella’, Skimmia ‘Pabella’ en Skimmia ‘Fragrant Cloud’

Dit trio van Skimmia is net even wat spannender dan de klassieke combinatie van Skimmia met bloemknoppen en Skimmia met bessen. De groenwitte knoppen van Skimmia ‘Fragrant Cloud’ contrasteren mooi met de compleet met bruinrode knoppen gevulde Skimmia ‘Rubella’. De talloze felrode bessen van de Skimmia ‘Pabella’ geven een extra accent.

Uiteraard kan je dit arrangement nog afmaken met bijvoorbeeld overhangende Hedera, of Heuchera ‘Plum Pudding’ voor een modernere uitstraling.

3. Erica carnea met Cyclamen

Een hele eenvoudige (maar zeker mooie) combinatie is Erica carnea (winterheide) met Cyclamen. Je kunt kiezen voor een monotoon beeld, door zowel roze Cyclamen als roze winterheide te gebruiken, of juist voor een contrast met witte Cyclamen en roze winterheide. Het bijzonder getekende blad van de Cyclamen zorgt voor extra sierwaarde in deze plantencombinatie. Ook heel geschikt voor een kleine pot of bak, bijvoorbeeld mooi voor op je tuintafel.

4. Erica duo of trio

Je kunt zelfs een najaarspot volledig vullen met alleen maar Erica. Bijvoorbeeld in meerdere kleuren. De combinatie wit-roze levert al snel een mooie beplanting op voor je pot. Eventueel voeg je nog een donkerroze of rozerode variant toe voor iets meer spanning.

5. Erica ‘White Perfection’ en Viola cornuta

Nog een bekende combinatie is winterheide met violen. Ook hier kan je kiezen voor rustige kleurtinten, zoals hier gekozen is voor witte winterheide met een zachtblauwe of paarsblauwe viool. De viool en winterheide worden om en om geplant in een rechthoekige bak.

Moderne plantencombinaties in pot voor het najaar

Naast de planten uit de klassieke combinaties (die natuurlijk ook volop gebruikt kunnen worden), is de keuze veel groter als je een meer moderne uitstraling voor ogen hebt. Denk aan planten die korter hun sierwaarde hebben, maar wel op het juiste moment, zoals najaarsbloeiende vaste planten, siergrassen en planten met bessen.

Bij klassieke herfstpotten worden vaak maar 2-3 soorten gebruikt, maar voor de moderne look mag je gerust uitpakken en veel meer soorten toevoegen.

Creëer een mooi contrast in kleur of vorm en schroom niet om ook uitgebloeide planten of bronsgeworden siergrassen te gebruiken. Dit benadrukt juist de seizoensbeleving.

Ook een plant die kaal wordt naarmate het najaar vordert, maar bijvoorbeeld een mooie kleur twijgen heeft kan je gebruiken. Waar voorheen voornamelijk Cornus alba (witte kornoelje) werd gebruikt, kan je eigenlijk elke mooi vertakte struik of boompje met mooie bast of kleur twijgen gebruiken.

De sterren van de show voor een moderne najaarscombinatie zijn:

Wintergroene of grijsbladige heesters zoals: Calocephalus brownii (zilverstruikje), Daphne (peperboompje), Hebe (struikveronica), Skimmia japonica ‘Fragrant Cloud’ en ‘Kew White’, Viburnum tinus (wintergroene sneeuwbal)

Planten voor de bladkleur: Heuchera (purperklolkje), Leucothoe zeblid (druifheide), Nandina domestica (hemelse bamboe)

Siergrassen: Carex (zowel groenblijvende als bronskleurige), Festuca glauca (zwenkgras), Hakonechloa macra (Japans bosgras), Pennisetum alopecuroides (lampenpoetsergras), Stipa tenuissima (vedergras)

Besdragende struiken: Calicarpa bodinieri (schoonvrucht), Cotoneaster (dwergmispel), Pyracantha (vuurdoorn)

Najaarsbloeiende planten: Anemone (herfstanemoon), Aster (herfstaster), Penstemon (schildpadbloem), Persicaria amplexicaulis (duizendknoop), Sedum spectabile (vetkruid)

Groenblijvende varens: Asplenium scolopendrium (tongvaren), Cyrtonium (ijzervaren), Dryopteris erythrosora (rode herfstvaren), Polystichum (niervaren)

3 Moderne najaarscombinaties

1. Sedum ‘Spot On’, Carex ‘Prairie Fire’ en Heuchera ‘Cocomint’

Dit mooie en erg originele herfstarrangement “Sedum Bright” van Upperbloom wordt kant en klaar in een stijlvolle plantenbak geleverd op je balkon.

De paarsrode bloei van de Sedum spurium ‘Spot On Mahogany’ geeft een knallende kleur tot in oktober en combineert prachtig met het frisse groen van de Carex testacea ‘Prairie Fire’ (oranjezegge) en Heuchera. Eenmaal uitgebloeid zal de zegge prachtig oranjerood verkleuren. De muntgroene gelobde bladeren van de Heuchera ‘Cocomint’ geven een mooi bladcontrast.

2. Carex ‘Irish Green’, Erica ‘Kramer’s Rote’, Skimmia ‘Red Diamonds’ en Heuchera ‘Electra’

De frisgroene halmen van de Carex morrowii kleuren kleuren mooi bij de donkergroene bladeren en felrode bessen van de Skimmia ‘Red Diamonds’, evenals de wijnrode of donkerroze kleur van Erica darleyensis ‘Kramer’s Rote’. De bijzondere geelgroene kleur en de afwijkende bladvorm van de Heuchera ‘Electra’ op de voorgrond geeft een fijn contrast aan het geheel.

De Carex vormt de achtergrond voor deze combinatie. Links voor de Carex plant je de Erica en rechts daarvan laat je de opvallende Heuchera over de pot hangen. De Skimmia met rode bessen kan in het midden van de pot of rechts van het midden, (schuin) achter de Heuchera.

3. Skimia ‘Rubella’, Carex ‘Ice Dance’ en Viola cornuta

De purperrode bloemknoppen van de Skimmia contrasteren mooi bij het witgroene blad van de Carex. De violen maken het arrangement af. Je kunt kiezen voor violen in een paars-rode of rood-bruine kleur om een rustig geheel te creëren, of juist te kiezen voor blauw, wit of zelfs geel om er een opvallende combinatie van te maken. Deze combinatie werkt zowel met Carex in het midden, als met de Skimmia in het midden. Het mooiste is om de violen deels voor de Carex of Skimmia langs te planten.

Op onze Pinterest pagina vind je nog veel meer mooie, stijlvolle en unieke planten combinaties in pot!

Ideale planten voor de achtergrond en randplanten

Je planten komen veel mooier uit tegen een groene of neutrale achtergrond. Gebruik daarom wat hogere wintergroene heesters als achtergrond van je pot of bak. Denk hiervoor aan Euonymus (kardinaalshoed of kardinaalsmuts), Viburnum tinus (wintergroene sneeuwbal), of Carex (Japanse zegge).

Om de beperkte in een pot of bak optimaal te benutten en een meer natuurlijke uitstraling te realiseren, plant je ook dicht tegen de rand aan en laat je bepaalde planten overhangen of oversteken. Voorbeelden van zulke randplanten zijn Hedera helix en bontbladige varianten (kleinbladige klimop), Sedum (muurpeper) en Heuchera (purperklokje). Ook Festuca glauca (blauw schapengras of zwenkgras) en Gaultheria mucronata (parelbes) kunnen goed tegen de rand van de pot geplant worden voor een mooi effect.

Voldoende inspiratie om aan de slag te gaan met je eigen plantenbak?

We zijn benieuwd naar jouw plantencombinatie voor het najaar!

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met driehoekvorm

Van kleine driehoek naar groene stadstuin (24m²)

Het was voor tuinontwerper Tak een hele uitdaging om voor haar eigen kleine driehoekige tuin op het noorden een passend ontwerp te maken. Toch heeft ze haar saaie en ongemakkelijk gevormde nieuwbouwtuin om weten te toveren tot een mooie groene stadstuin.

Lees verder
Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder