Zo maak je van een saai balkon een fraaie balkontuin!

Zo maak je van een saai balkon een mooie balkontuin!

Heb je geen tuin, maar alleen een balkon?

Dat hoeft geen probleem te zijn. Zelfs van een saai balkon maak je de mooiste balkontuin!

Natuurlijk zijn er uitdagingen: wind, zon, droogte en vooral de beperkte ruimte… Maar zelfs van het kleinste balkon kan je een leuke mini tuin maken in potten, bakken en (hang)manden.

Elke plant die je toevoegt heeft op zo’n kleine (en vaak grijze) ruimte onmiddellijk impact. Daarbij functioneert een balkon ook vaak als het uitzicht vanuit de woonkamer of keuken. Extra belangrijk dus om hier een mooie groene ruimte van te maken!

25 Tips voor een mooie, veilige en fijne balkontuin

Het inrichten van je balkon

Bij het inrichten van een balkon draait alles om de beperkte ruimte. Ook het gewicht is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Het is nog een hele kunst om een balans te vinden tussen wat je allemaal zou willen en waarvoor ruimte is. Om meer te kunnen genieten van de verschillende seizoenen, kan je natuurlijk wel de planten en zelfs meubels aanpassen per seizoen. Zo haal je alles uit jouw kleine buitenruimte.

 • Hou rekening met het gewicht van alle materialen en de maximale belasting van je balkon.
 • Bedenk dat je balkon niet alleen een plek is om lekker buiten te zitten, maar ook een plek waarop je uitkijkt vanuit de (woon)kamer.
 • Zet je balkon niet te vol: hoewel we best begrijpen dat je elke centimeter van je balkon wilt benutten, krijg je hierdoor al snel een onrustig geheel. Ook geeft het een rommelige uitstraling. Beperk je in het gebruik van verschillende materialen. Kies voor één tafel en zitje en gebruik je balkon niet ook nog als opslag.
 • Zorg voor voldoende privacy. Vaak is het fijn om bij de zitplek iets aan te brengen, waardoor je niet door het balkonhek heen kijkt. Denk aan een wilgenscherm, een rietmat of bamboe. Een eigen constructie voor planten is natuurlijk ook een mooie oplossing.
 • Realiseer (sfeer)verlichting op je balkon. Zo geniet je ’s avonds langer van je balkon en kijk je vanuit je woning niet tegen een donker gat aan.
 • Zorg voor een goede waterafvoer, zodat er geen water blijft staan op het balkon.
 • Leg speciale (lichtgewicht) daktegels op het balkon. Of maak gebruik van houten of composiet terrastegels. Zo verander je het hele uiterlijk van je balkon!
Balkon tuinieren

Wat is de ligging van je balkon?

Het maakt nogal een verschil of je balkon op de volle zon ligt, of in de schaduw. Is het een open balkon, of juist vrij dicht? Is je balkon omgeven door groen, of is het een groene oase in de grijze stad? Dit alles is bepalend voor welke planten je kan houden op je balkon en of je er ook bezoek van vogels, vlinders en bijen kunt verwachten.

 • Op een balkon kan het erg winderig zijn, zeker naarmate het balkon hoger gelegen is. Plaats een dicht (maar eventueel transparant) scherm, of maak gebruik van dichte haagplanten om minder last te hebben van de wind.

Tuinmeubels op je balkon

Een belangrijk onderdeel van je balkon is natuurlijk het meubilair. Je wilt fijn en comfortabel buiten kunnen zitten, maar het mag niet te veel ruimte innemen.

 • Kies je meubilair slim: Ga voor mooie, maar ruimtebesparende meubels. Denk aan opklapstoelen, (deels open) bistro stoelen, een smalle hoekbank, etc.
 • Kijk of je meubilair ook kan dienen als opslagplek. Dit kan bijvoorbeeld erg goed met een op maat gemaakte hoekbank.
 • Overweeg een opklaptafel die bevestigd is aan de muur of de balkonreling. Zo bespaar je veel ruimte en kan je de tafel inklappen als je die niet gebruikt.
Tuinmeubels voor balkon en dakterras

Planten in potten, bakken, manden, blikken…

Op een balkon ben je aangewezen op potten en bakken voor je planten. Gebruik bij voorkeur niet hele zware potten, maar liever ook niet te kleine potten. Een grotere bak of pot is over het algemeen makkelijker te verzorgen. Alles wat niet te klein is, grond kan vasthouden, maar water door kan laten, kan gebruikt worden als pot. Naast potten, bakken en manden kan je bijvoorbeeld gebruik maken van blikken, kistjes, oude laarzen of schoenen…

 • Hoe groter de pot of bak, hoe makkelijker de planten te verzorgen zijn. Hierdoor is er minder snel kans op uitdroging, of tekort aan voeding.
 • Speciale (terras)potgrond is lichter en houdt langer water vast. Goed voor je planten en voor jou (je zult de zakken toch naar je balkon moeten sjouwen…
 • Gebruik potten met gaten (of maak deze nog). Hoewel planten in pot snel kunnen uitdrogen, is er ook een kans dat ze in het water blijven staan (zonder dat je dit goed ziet). De wortels zullen dan gaan rotten. Goede drainage is belangrijk.
 • Met een plantenschaal of plantenschotel onder de pot voorkom je dat je water verspilt en geef je planten als het ware een beetje reserve aan water. Dit is vooral tijdens het groeiseizoen op een balkon in de zon erg gewenst!
 • Overweeg om een beregeningsinstallatie (bijvoorbeeld een druppelslang) te installeren. Dit scheelt een hoop tijd en moeite en je planten blijven in optimale conditie.

Lees nog veel meer tips voor planten in potten en bakken

Planten voor op het balkon

De keus in planten in enorm: zo lang je er rekening mee houdt dat ze beter niet alt te groot worden en ook toe kunnen met minder groeiruimte. Denk daarbij aan hoeveel zon de planten krijgen op jouw balkon en hoeveel tijd je hebt voor de verzorging. Populaire planten op het balkon zijn eenjarige zomerbloeiers, siergrassen, kruiden, kleinblijvende wintergroene heesters, bamboe, olijfboompjes en kleinfruit.

 • Vul je balkonbakken met eenjarige zomerbloeiers als geranium, Petunia, Fuchsia, afrikaantjes, lage Dahlia’s, Lobelia, Begonia of ijsbloemen, voor een maximaal kleureffect in het groeiseizoen.
 • Maak gebruik van klimplanten! Veel klimplanten hebben maar weinig ruimte nodig om te groeien (zowel onder de grond, als boven de grond).
 • Klimplanten zijn meestal ook geschikt om te hangen. Zo kan je ze dus ook vanuit een balkonbak over je balkon laten groeien, of er zelfs vanaf laten groeien.
 • Planten die goed tegen droogte kunnen zijn ideaal voor op een (zonnig) balkon. Maar ook droogte resistente planten hebben water nodig!
 • Zelfs een (mini) fruitboom is mogelijk op je balkon: kies voor een minitree, dwergvorm of zuilvorm.
 • Denk ook aan verticaal tuinieren. Je maakt dan een constructie waarin je als het ware verschillende lagen beplanting op elkaar stapelt, of boven elkaar bevestigd. Er ontstaat dan een mooie groene wand, die maar heel weinig ruimte inneemt. Bladplanten, bodembedekkers en bijvoorbeeld Sedum zijn hiervoor erg geschikt.

Vogels, vlinders en bijen op je balkon

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook op een balkon kan je vogels, vlinders, bijen en andere insecten op bezoek krijgen. Naarmate je hoger zit, wordt dit misschien iets minder, maar het kan zeker. Als jij voor de juiste planten zorgt, dan komen ze vanzelf, ook al woon je nog zo hoog!

 • Ook op een balkon kan je bijen en vlinders lokken. Kies nectar rijke planten, zodat vlinders en bijen jouw balkon straks weten te vinden. Bekijk ons overzicht met goede vlinderplanten, of goede planten voor bijen.
 • Woon je niet al te hoog, dan kan je zeker ook vogels op bezoek krijgen op je balkon. Plaats bijvoorbeeld een voederhuisje of hang een voedersilo op. Plant ook enkele struiken met bessen voor vogels in een pot of bak.
vogels, vlinders en bijen op je balkon

Hoe ziet jouw tuin op het balkon er uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder