7 Tips om jouw Balkon op te fleuren!

Foto credits: Artur Aleksanian via Unsplash

Ben jij die kale en grijze betonlook van jouw balkon zat, maar weet je niet zo goed hoe je er een knus en groen paradijsje van maakt? Ik geef je wat praktische tips.

Als je een tuin wil omtoveren tot een groene oase, is het eerste wat je doet de tegels eruit halen en gras en planten erin zetten. Maar ja, dat gaat natuurlijk niet op jouw balkon. Die betonnen vloer zal er toch in moeten blijven, wil je er niet doorheen zakken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw balkon te vergroenen en gezelliger te maken.

1. Vlondertegels of een kleed

Het knusser maken van jouw balkon begint met de vloer. Ligt er nu beton of grijze tegels? Er is veel meer mogelijk dan dat! Houten vlondertegels of mozaïektegels geven je balkon meteen een compleet andere uitstraling. Stukken warmer en knusser. Een andere opties is het neerleggen van een kleed voor buitengebruik. Vooral handig als je balkon overdekt is en er geen bakken regen opvallen.

2. Natuurlijke balkonafscheiding

Kijk jij ook tegen een deprimerend hekwerk aan op jouw balkon? Denk dan eens aan het plaatsen van een mooie natuurlijke afscheiding van bijvoorbeeld bamboestokken, wilgentakken of groen! De rankende Oost-Indische kers slingert zich met gemak om jouw balkonrailing heen. Een wintergroene clematis of kamperfoelie in pot is ook een leuk idee. Dan heb je ook in de winter een groene railing.

Dit bedacht ik voor twee klanten die niets aan de railing mochten bevestigen. Bakken met een klimrek erin waartegen straks wintergroene clematissen en kamperfoelies groeien. Links twee wintergroene kamperfoelies in pot. Kan ook prima!

Wil je de railing niet helemaal dichtmaken, maar er nog doorheen kunnen kijken? Kies dan voor balkonbloembakken. Het fleurt de boel meteen op. Ga voor een combi van vaste planten en bloembollen om het hele jaar rond te genieten van bloeiende planten. Kies voor biologische planten die bijen en vlinders aantrekken zoals de geranium rozanne, botanische tulpjes, blauwe druifje, alliums en goudsbloem.

3. Een knus zithoekje

Met bijvoorbeeld oude pallets en lekker grote kussens kun je een knus zithoekje maken. Heb je heel weinig ruimte, denk dan eens aan een opbergkist die je tegelijkertijd gebruikt als bankje om op te zitten. Een paar kussen erop en klaar is jouw zithoek!

5. Verticale moestuin

Ben je gek op moestuinieren? Dat kan ook prima op een balkon. Maak gebruik van de hoogte en kies voor een moestuinbak op poten of een verticale eetbare wand waar je kruiden of aardbeien inzet. Gewone potten op de grond kan natuurlijk ook. Op mijn site vind je allerlei leuke inspiratie voor groenten in bakken en potten.

Tip: stapel je potten, dan kun je er meer kwijt

6. Vogels aantrekken

Wil je vogels aantrekken? Zorg dan dat je wat planten op je balkon zet waar vogels gek op zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemen die in de herfst zaden opleveren waar ze van kunnen snoepen. Aardbeien doen het ook altijd goed (een beetje voor jou en een beetje voor de vogels). Zorg ook dat je een plekje hebt waar vogels kunnen drinken en badderen. Dat kan een waterschaal zijn, maar je kunt ook een minivijvertje plaatsen met waterplanten. Heb je meteen een drinkplek voor vogels.

7. Likje verf voor de muur

Beschik jij over een dosis lef? Geef je balkonmuur dan een opvallend likje verf. Ik heb in mijn achtertuin mijn terrasmuren knalgeel geverfd en een andere muur felblauw. Het was een gok, maar ik geniet nog elke dag van de vrolijke kleuren. Zeker in de winter maakt het alles zoveel minder somber!

Mijn heerlijk vrolijke achtertuin!


Hulp nodig?

Ik hoop dat je wat leuke ideeën hebt opgegaan om jouw balkon op te fleuren. Vind je het lastig om zelf een plan te maken? Je kunt mij ook inschakelen om iets leuks voor jouw balkon te bedenken. Meer info vind je op: Fleur Toch Op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder